26 mei 2023

Algemene heffingskorting berekenen: Wat is het en hoe werkt het?

Neem contact op

Stel je voor dat je een nieuwe auto wilt kopen die al maandenlang bovenaan je verlanglijstje staat. Het kost een aardig bedrag, maar je bent bereid ervoor te sparen. Dan komt er plotseling een vriend langs en vertelt je over een geweldige korting die je kunt krijgen, waardoor je de auto voor een veel lagere prijs kunt kopen. Dat klinkt als een fantastische deal, toch? Wel, de algemene heffingskorting kan op dezelfde manier werken. Het is als een welkome korting op de belasting die je moet betalen. Maar wat is de algemene heffingskorting precies en hoe werkt het? Laten we dat ontdekken in dit artikel van Werkcentrum.

 

Wie heeft recht op algemene heffingskorting?

De algemene heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen voor iedereen die belastingplichtig is in Nederland. Dit betekent dat zowel werkenden als niet-werkenden, jong en oud, in aanmerking kunnen komen voor deze korting. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

Belastingplichtig: Je moet in Nederland wonen en belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting.

Leeftijdsgrens: Er is geen specifieke leeftijdsgrens voor de algemene heffingskorting, maar er zijn wel verschillende regels voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zo is het maximale bedrag van de heffingskorting lager voor AOW-gerechtigden.

Inkomenstoets: De hoogte van de algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen. Bij hogere inkomens wordt de korting afgebouwd. 

 

Hoogte van de algemene heffingskorting

De hoogte van de algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen en je leeftijd. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks de bedragen en percentages die van toepassing zijn. Hieronder lees je hoe de hoogte van de algemene heffingskorting voor 2023 wordt bepaald:

– Maximumbedrag: Voor mensen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd, geldt een maximumbedrag voor de algemene heffingskorting. In 2023 bedraagt dit maximum €3.070. Voor AOW-gerechtigden is het maximale bedrag lager: €1.583.

– Aftopping bij hogere inkomens: Naarmate je inkomen hoger is, wordt de algemene heffingskorting afgebouwd. Voor mensen jonger dan de AOW-leeftijd wordt de korting afgebouwd met 6,095% van het inkomen boven €22.660. Voor AOW-gerechtigden is dit percentage 3,141%.

Algemene heffingskorting berekenen

De algemene heffingskorting wordt verrekend met de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die je moet betalen. Dit gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van je inkomensbron:

Inkomstenbelasting: Als je aangifte inkomstenbelasting doet, wordt de algemene heffingskorting automatisch verwerkt door de Belastingdienst. De korting wordt dan in mindering gebracht op het totaalbedrag aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen dat je verschuldigd bent.

Loonheffing: Als je in loondienst bent, wordt de algemene heffingskorting maandelijks toegepast op je loonheffing. Je werkgever houdt hiermee rekening bij het berekenen van de loonheffing die op je salaris wordt ingehouden. Hierdoor betaal je maandelijks minder belasting en houd je netto meer over.

– Toepassing op verschillende inkomensbronnen: De algemene heffingskorting wordt toegepast op het totale inkomen uit werk en woning (box 1). Dit omvat onder andere loon uit dienstbetrekking, winst uit onderneming, uitkeringen en pensioen. Als je meerdere inkomensbronnen hebt, wordt de korting in principe maar één keer toegepast.

 

Algemene heffingskorting berekenen

Rekenvoorbeeld 1: 

Rik is een 28-jarige accountant die bij een accountantskantoor werkt. Hij heeft een belastbaar inkomen van €40.000 per jaar. Rik rijdt een auto van de zaak en woont samen met zijn partner in een leuk appartement en hij wil graag zijn algemene heffingskorting berekenen.

Algemene heffingskorting berekenen voor Rik doen we op de volgende manier: we nemen zijn belastbaar inkomen van €40.000 en hier passen we de afbouwregeling toe:

  1. Rik’s belastbaar inkomen uit box 1 = €40.000,-
  2. De afbouw van 6,095% geldt voor al Rik’s inkomen boven €22.660. Dus: €40.000 – €22.660 = €17.340
  3. De afbouw van de algemene heffingskorting = 6,095% van €17.340, oftewel 0,06095 x €17.340 = €1.057,04

De heffingskorting waar Rik recht op heeft is: €3.070 (vastgestelde heffingskorting) – €1.057,04 = €2.012,96

Naast zijn werk als accountant geniet Rik van zijn vrije tijd met zijn partner en vrienden. Ze gaan graag samen op vakantie en genieten van avondjes uit. Dankzij de algemene heffingskorting besparen ze wat geld op hun belastingen, waardoor ze wat extra geld hebben om leuke dingen te doen en te sparen voor hun toekomstplannen.

Rekenvoorbeeld 2: 

Thijs is een 78-jarige gepensioneerde man die in Nederland woont. Hij ontvangt AOW en heeft een belastbaar inkomen van €30.000 per jaar. Thijs geniet van zijn pensioen en houdt ervan om tijd door te brengen met zijn kleinkinderen, te tuinieren en deel te nemen aan lokale activiteiten.

Om de algemene heffingskorting voor Thijs te berekenen, nemen we zijn belastbaar inkomen van €30.000 en passen we de afbouwregeling voor AOW-gerechtigden toe:

  1. Thijs’ belastbaar inkomen uit box 1 = €30.000,-
  2. De afbouw van 3,141% geldt voor al Thijs’ inkomen boven €22.660. Dus: €30.000 – €22.660 = €7.340
  3. De afbouw van de algemene heffingskorting = 3,141% van €7.340, oftewel 0,03141 x €7.340 = €230,53

De heffingskorting waar Thijs recht op heeft is: €1.583 (vastgestelde heffingskorting voor AOW-gerechtigden) – €230,53 = €1.352,47

Thijs gebruikt de algemene heffingskorting om zijn belastingdruk te verlagen, waardoor hij meer geld overhoudt om te genieten van zijn pensioen. Hij besteedt zijn tijd graag aan het bezoeken van lokale markten, het bijwonen van culturele evenementen en het maken van korte reizen binnen Nederland om het prachtige landschap en de historische steden te verkennen. Dankzij de algemene heffingskorting kan Thijs financieel comfortabel van zijn welverdiende pensioen genieten.

Nu je een beter begrip hebt van de algemene heffingskorting, kun je deze informatie gebruiken om je belastingdruk te verlagen en meer geld over te houden voor de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Of je nu spaart voor een vakantie, je pensioen of een nieuwe woning, de algemene heffingskorting helpt je om je financiële doelen te bereiken.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de jaarlijkse wijzigingen in de algemene heffingskorting en om je persoonlijke situatie in de gaten te houden. Veranderingen in je inkomen, leeftijd of gezinssituatie kunnen van invloed zijn op de hoogte van de korting waar je recht op hebt. Door je bewust te zijn van deze factoren, kun je optimaal profiteren van de algemene heffingskorting en je financiële situatie verbeteren.

In dit artikel hebben we je kennis laten maken met de algemene heffingskorting, uitgelegd wie ervoor in aanmerking komt, en besproken hoe de hoogte van de korting wordt bepaald en verrekend. Met deze informatie kun je beter geïnformeerde keuzes maken over je financiën en mogelijk meer geld overhouden om te besteden aan de dingen die je gelukkig maken. Dus ga aan de slag, pas de algemene heffingskorting toe en maak je financiële dromen waar!

Algemene heffingskorting 2023 berekenen

Met dit formulier bereken je de algemene heffingskorting in 2023.

AOW?
Ontvang je in dit jaar AOW?
Belastbaar inkomen
Wat is je belastbaar inkomen?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: