07 april 2023

Dit is wat je moet weten over inkomstenbelasting voor werknemers

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken; inkomstenbelasting. Het is handig om te weten wat er zoal komt kijken bij deze belastingaangifte.

Vanaf het moment dat je betaald werk gaat doen, moet je hierover inkomstenbelasting (IB) betalen. Loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Maar wat is inkomstenbelasting precies? In dit artikel lees je over inkomstenbelasting, de verschillende belastingschijven in 2023, loonheffingskorting en hoe je berekent hoeveel jij kwijt bent.

Neem contact op

Wat is inkomstenbelasting?

Werknemers in loondienst krijgen salaris uitgekeerd van hun werkgevers, een deel van dit salaris wordt achtergehouden als loonbelasting. Hoeveel euro er wordt achtergehouden kan per jaar veranderen. Er zijn twee belastingschijven met elk verschillende tarieven waarbij geldt dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen. Belastingschijf 1 is voor mensen met een belastbaar inkomen tot €73.031 op jaarbasis, zij betalen in 2023 36,93% aan btw. De tweede belastingschijf is voor mensen met een belastbaar jaarinkomen vanaf €73.031, voor hen geldt een belastingtarief van 49,50% over 2023. Het belastbaar inkomen is je bruto inkomen, minus de aftrekposten.

Ieder persoon die werkt heeft recht op loonheffingskorting, oftewel korting op je belasting. Je betaalt minder belasting en krijgt hierdoor meer loon. Deze korting mag iedere werknemer aanvragen bij zijn/haar werkgever. De werkgever zorgt dat de loonheffingskorting wordt toegepast. Let op: je mag de loonheffingskorting toepassen bij één werkgever.

Hoeveel loonbelasting je moet betalen bereken je makkelijk via de rekentool van de Kamer van Koophandel. Je vult informatie in zoals je soort inkomen, je bruto jaarinkomen en aftrekposten. De calculator berekent de door jou af te dragen inkomstenbelasting 2023.

Voor meer en/of het veranderen van informatie, kijk op de website van de Belastingdienst. Voor specifieke zaken, benader een adviseur.

Hoe werkt de aangifte inkomstenbelasting?

Je betaalt inkomstenbelasting zodra je inkomsten hebt. Je krijgt hiervoor meestal een brief van de Belastingdienst, in de welbekende blauwe envelop. Iedereen moet zijn/haar belastingaangifte elk jaar voor 1 mei invullen, tenzij uitstel is gekregen. Je doet je belastingaangifte over het voorgaande jaar; dus in 2024 doe je aangifte over 2023.

Je vult je belastingaangifte online of via de app van de Belastingdienst in. De Belastingdienst vult zoveel mogelijk gegevens vooraf in, maar het is belangrijk dat je deze informatie zelf controleert en/of aanvult. Want uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk dat de aangifte juist en volledig is.

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting 2023

Stel je werkt in loondienst en je hebt een bruto inkomen van €28.000 per jaar. Verder heb je geen aftrekposten en rijd je geen fiets of auto van de zaak. Je belastbaar inkomen is €28.000. Dit betekent dat het volledige salaris in schijf 1 valt, met een loonheffingspercentage van 36,93%.

Volgens de rekentool betaal je in 2023 €10.340,40. Je houdt dus netto €17.659,60 over.

Loonbelasting 2023


Belastbaar inkomen
Wat is je belastbaar inkomen?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: