13 januari 2023

Bruto jaarinkomen bij je werkgever

Het bruto jaarinkomen is het bedrag dat jij in totaal bruto per jaar verdient bij je werkgever. Dit bedrag kan handig zijn om te weten wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek aanvraagt.

Het jaarinkomen, ook wel jaarloon en jaarsalaris genoemd, is het bedrag dat jij in een jaar verdient bij je werkgever. Het lijkt simpel door alle maandsalarissen bij elkaar op te tellen, maar er komt nog veel meer bij kijken. Denk aan de 13e maand, vakantiegeld, bonussen en andere toeslagen. En er zit een verschil tussen je bruto en netto jaarinkomen.

Neem contact op

Alle posten bruto jaarinkomen

Uiteraard is het startpunt om je jaarsalaris te bepalen het totale loon dat je ontvangt van je werkgever. Dit is niks anders dan het maandsalaris maal 12, oftewel het aantal maanden in een jaar. Maar er zijn nog meer zogenoemde posten die invloed hebben op dit totaalbedrag. Om te beginnen reken je bovenop dit bedrag ook nog vakantiegeld (link naar artikel over vakantiegeld) van minimaal 8%. Iedereen heeft recht op dit bedrag.

Er zijn ook toeslagen die niet verplicht zijn als werkgever om te geven, maar die je wel kunt ontvangen en meerekenen voor je bruto jaarinkomen. Ten eerste zijn er werkgevers die je een vaste 13e maand uitkeren. Een 13e maand is meestal een extra keer bruto maandloon die je ontvangt. Op basis van prestaties mag je werkgever je, ten tweede, een prestatiebeloning geven. Deze verschilt van de 13e maand omdat de 13e maand niet prestatieafhankelijk is en de prestatiebonus wel. Als derde inkomst mag je onder je bruto jaarsalaris een eindejaarsuitkering rekenen. De eindejaarsuitkering kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het bedrijfsresultaat. Ten vierde kan overwerktoeslag meegerekend worden. Dan zijn er tot slot nog onregelmatigheidstoeslagen en provisies.

 

Verschil bruto en netto jaarsalaris

De termen brutoloon en nettoloon kunnen verwarrend zijn. Er zit namelijk een degelijk verschil tussen beide. Het bruto jaarloon is het loon dat jij hebt afgesproken met je werkgever. Soms staat dit bedrag vast door regelingen in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) van de branche waarin je werkt. In andere gevallen heb je zelf de ruimte om te onderhandelen over je brutoloon. Je salaris mag in ieder geval niet onder het wettelijk minimumloon uitkomen. Bovenop dit loon komen nog de extra inkomsten als de 13e maand en de prestatiebonus. Het nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening ontvangt. Van je brutosalaris houdt je werkgever loonheffing (link naar artikel loonheffing) ,premies sociale verzekeringen en pensioenpremie in. Het bedrag wat hierna overblijft is je netto loon.

 

Rekenvoorbeeld berekenen bruto jaarsalaris

Joshua werkt in 2024 bij een werkgever waar hij €2.800 per maand verdient. Hij krijgt hierover nog 8% vakantiegeld. Zijn werkgever keert hem jaarlijks een 13e maand uit en ook krijgt hij €750 euro als prestatiebonus uitgekeerd. Joshua berekent met de online calculator wat zijn bruto jaarinkomen is.

Joshua vult zijn bruto maandsalaris en 13e maand in de rekentool en deze rekent voor hem uit dat zijn bruto jaarsalaris in 2024 uitkomt op €39.088.

OF

Joshua vult zijn bruto maandsalaris, vakantietoeslag, 13e maand en prestatiebonus in de rekentool. Deze rekent voor hem uit dat zijn bruto jaarinkomen in 2024 €39.838 bedraagt.

Bruto jaarsalaris berekenen

Met dit formulier kan je het bruto jaarsalaris berekenen!

Bedrag
Vul het bruto maandsalaris in
Vakantiegeld
Welk percentage vakantiegeld?
13e Maand
Vul de 13e maand toeslag per jaar in

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: