28 april 2023

Een nieuwe baan vinden? Zo doe je dat!

Door de opkomst van het internet wordt het zoeken naar een nieuwe baan steeds eenvoudiger.

In plaats van reageren op advertenties in de krant kun je zelf gewoon op zoek gaan. Maar het vinden van een nieuwe baan lijkt daardoor makkelijker dan het is. Zeker in een ruime arbeidsmarkt is het belangrijk dat je dit goed aanpakt.

Neem contact op

Dit maakt het maken van een carrièreswitch ook wat eenvoudiger. Je kunt over het proces, voorafgaand aan die switch, ook ontzettend veel vinden. Van tips van recruiters door mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten als jij. Iedereen deelt ervaringen op het internet en wil elkaar helpen. Hoe mooi is dat.

Maak er gebruik van, zou je zeggen. Zomaar zoeken naar wat vacatures en lukraak solliciteren op alles wat je interessant lijkt is geen verstandige optie. Dit hoor je serieus aan te pakken. In dit artikel geven we je vier tips die je helpen bij het vinden van de ideale baan. Een baan waar jij werkgeluk ervaart, met secundaire arbeidsvoorwaarden waar je tevreden mee bent en waar je niet meer weg wilt.

 

Een beroepskeuzetest

Voor de zoektocht start, is het verstandig om een beroepskeuzetest te doen. Met zo’n test ontdek je, op basis van ingevulde vaardigheden, welke banen mogelijk bij je passen. Wanneer je een carrièreswitch wil maken, is dit een mooi vertrekpunt. De test geeft ook inzicht in je kwaliteiten, interesses en eigenschappen die je in kunt zetten voor een nieuwe werkgever. Voor jou lijken bepaalde vaardigheden misschien normaal, voor anderen zijn ze goud waard. Dat rolt uit zo’n beroepskeuzetest.

Daarnaast is het ook nog eens voordelig. Sommige beroepskeuzetesten zijn zelfs volledig gratis. Dat maakt het een prettig middel om inzicht te krijgen. Jij weet na de uitslag waarom bepaalde beroepen bij je passen. Geloof ons: er komen beroepen uit waar je nog nooit over had nagedacht.

Na het zien van de uitslag kun je het internet weer gebruiken om informatie over die beroepen op te zoeken. Tip van ons: check ook platformen als YouTube. Grote kans dat er professionals zijn die video’s maken op het werk en je meenemen in een werkdag. Bedrijven zetten dat soort marketing regelmatig in om potentiële kandidaten over te halen om daar te solliciteren. Win-win!

 

Update je CV

Het vinden van een nieuwe baan wordt lastig wanneer je een verouderde CV meestuurt. En zelfs als die up-to-date is, wil je er zeker van zijn dat je opvalt. De kans is aanwezig dat je samen met tientallen andere sollicitanten op een stapel belandt. Als je dan net zo’n standaard CV hebt als al die anderen, moet je het puur hebben van je vaardigheden en diploma’s.

In plaats daarvan wil je een CV opstellen die professioneel is, maar die ook leuk en vrolijk overkomt. Of juist serieus, dat ligt een beetje aan de beoogde functie. Wat past er bij je droombaan? Serieus? Leuk? Vrolijk? Denk daar eens over na en ga zelf aan de slag. Je kunt eventueel ook iemand inschakelen om een professioneel CV op te laten maken.

Zorg er wel voor dat je meest recente werkervaring en genoten opleidingen bovenaan de lijsten staan. Dit maakt het voor recruiters, intercedenten en ondernemers of managers wat makkelijker om te scannen. Je wilt niet dat ze na moeten denken over de indeling, daar hebben ze helemaal geen tijd voor.

Laatste tip: voeg een (duidelijke) foto toe. Regelmatig ontvangen wij een CV zonder foto. Dat is zonde. Wij mensen vormen een beeld van iemand op basis van een foto. Als jij nou een goede, leuke foto toevoegt, kom je professioneel over en heb je een streepje voor ten opzichte van anderen.

 

Start met netwerken: LinkedIn

Een goed netwerk is goud waard. Wat voor functie je ook hebt, LinkedIn kan uitkomst bieden. Maak een profiel aan, voeg een goede foto toe en vul verdere informatie aan. Daarna ga je op zoek naar wat bekenden, die voeg je toe. Vervolgens is het connecten geblazen met mensen die je niet kent, maar die wel werkzaam zijn in de branche waarin jij wilt werken. Voeg ze toe en ga vervolgens in gesprek. Vraag of zij bedrijven kennen die nog naar mensen zoeken.

Daarnaast heeft het opbouwen van een netwerk op LinkedIn ook voordelen op de lange termijn. Wat als je over vijf tot tien jaar uitgekeken bent op je huidige (of nieuwe) functie en je toe bent aan de volgende stap? Eén oproep kan je, zeker in een krappe arbeidsmarkt, al tientallen aanbiedingen opleveren. Wij hebben het zien gebeuren!

 

Bereid je voor op je sollicitatiegesprek

Je hebt gereageerd op een vacature, je CV viel in de smaak en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Je mag trots zijn op jezelf: alleen hier komen is al een goede prestatie. Maar dan wil je ook doorpakken en die baan binnenhalen. Bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek denken we allemaal aan de welbekende vragen die potentiële werkgevers je stellen. Maar er is meer, denk bijvoorbeeld aan de reistijd en de indruk die je maakt door je kledingkeuze.

Plan je reis en zorg ervoor dat je op tijd bent

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is een no-go. Er zijn geen excuses, files en dergelijke had je in moeten calculeren. Kijk op 9292.nl als je met het openbaar vervoer gaat of neem de route uitgebreid door via Google wanneer je de auto pakt.

Kleding

Welke kleding je aantrekt verschilt per beroep. Bij een vacature voor een baan als metselaar is verschijnen in een driedelig pak misschien wat te veel. Vraag jezelf af wat ‘normaal’ is en zorg ervoor dat je kleding de dag voor de sollicitatie netjes klaarligt. Daar hoef je niet meer over na te denken op de dag zelf. Scheelt weer wat stress.

Mogelijke vragen

Dan zijn er natuurlijk nog de moeilijke vragen die werkgevers altijd stellen. Zoek op Google naar veelvoorkomende vragen en schrijf je beste antwoord op papier. Neem die in de dagen voorafgaand aan het gesprek een paar keer door. Daarnaast is het slim om ook zelf een aantal vragen op te stellen!

Op zoek naar een nieuwe baan? Check ons vacatureaanbod eens. Solliciteren kan direct via de website. En heb je vragen, kom dan gewoon gezellig langs of pak de telefoon erbij!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: