05 augustus 2022

Hoe maak je een CV?

CV staat voor curriculum vitae en betekent “levensloop” in het Latijn. In een CV staat dan ook jouw levensloop beschreven op het gebied van educatie en arbeid.

Je stelt jezelf in een CV kort voor, maar het overgrote gedeelte gaat over jouw opleidingen en werkervaring. Zo ziet een potentiële werkgever of jij geschikt bent voor de vacature waarvoor je solliciteert.

Neem contact op

Hoe maak je een CV?

Een CV bestaat uit een vast aantal onderdelen: persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring en eigenschappen. De volgorde van de onderdelen en de informatie die je per onderdeel bespreekt zijn belangrijk voor het maken van een goed CV. Binnen deze onderdelen werk je in a-chronologische volgorde. Daarnaast maak je gebruik van tussenkopjes en dikgedrukte woorden om overzicht te creëren.

Het is typerend voor een CV dat deze overzichtelijk en netjes is. Jouw CV is jouw visitekaartje, het geeft een indruk van wie jij bent en wat je doet. Een nette foto van jezelf bij de persoonlijke gegevens maakt jouw CV nog persoonlijker. Een goed CV is kort en bondig. Het is een kunst om een zo compleet mogelijk beeld te geven van jouw ervaringen in een zo kort mogelijke tekst. Een goed CV is kort en ziet er stijlvol en zakelijk uit.

 

Wat moet er in een CV?

Een CV bestaat uit verschillende onderdelen die laten zien wie jij bent en welke opleiding en werkervaring jij hebt. De inhoud van een CV verschilt per persoon, maar de structuur van een CV is bij iedereen hetzelfde. Hieronder lees je welke onderdelen er in een CV staan.

Persoonlijke gegevens CV

In een CV staan allereerst jouw persoonlijke gegevens. Zo weet de lezer wie jij bent, waar je woont en hoe hij of zij contact met jou kan opnemen. Je vermeldt in dit gedeelte dus jouw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel of je een rijbewijs hebt. Je maakt jouw CV een stukje persoonlijker door ook een foto van jezelf toe te voegen.

CV opleiding voorbeeld

Je beschrijf de opleidingen die je gedaan hebt ook in een CV. Je vermeldt de begin- en einddatum, de naam van het opleidingsinstituut, de naam van de opleiding en eventueel belangrijke vakken of resultaten. Weet je niet zeker hoe dit eruit moet komen te zien op jouw CV? Dan kun je hier klikken voor 5 extra tips!

CV werkervaring voorbeeld

In een CV staat jouw werkervaring aangegeven. Of je alle werkervaring die je hebt wil beschrijven of slechts een deel ervan is aan jou. Per sollicitatie bepaal je welke werkervaring je op jouw CV wil vermelden. Hierbij geef je aan wat de begin- en einddata waren, waar je hebt gewerkt en in welke functie. De functietitel mag dikgedrukt zijn. Eventueel beschrijf je jouw belangrijkste taken. Voor meer tips bij het omschrijven van je werkervaring klik je hier.

Eigenschappen CV

Het is ook mogelijk om jouw eigenschappen en vaardigheden in een CV te vermelden. Zo ziet een werkgever of dit een match is met het takenpakket van de vacature waar jij op solliciteert. Denk bij eigenschappen bijvoorbeeld aan zelfstandigheid, betrokkenheid of punctualiteit. Wil je jouw vaardigheden beschrijven, geef dan bijvoorbeeld aan welke talen je spreekt of met welke programma’s je kan werken.

 

CV opbouw

Maak je een CV, dan is het belangrijk om hier structuur in aan te brengen. Er zijn verschillende onderdelen die in een CV moeten staan. De volgorde van deze onderdelen is erg belangrijk, omdat het voor de lezer logisch moet zijn welke informatie wanneer aan bod komt.

Allereerst stel je jezelf voor. Een CV opstelling begint dus met jouw persoonlijke gegevens. Zo weet de lezer over wie de rest van het CV gaat en heeft hij of zij een beeld bij jou. Door een foto te plaatsen bij dit onderdeel van je CV maak je jouw CV nog persoonlijker.

Vervolgens beschrijf je jouw opleidingen. Je begint met de meest recente opleiding die je hebt afgerond. Daarna beschrijf je de opleiding die je daarvoor hebt afgerond, enzovoorts. Ook cursussen of nascholingen mogen bij dit onderdeel van het CV benoemd worden.

Daarna beschrijf je jouw werkervaring. Ook hierbij werk je terug in de tijd. Je begint dus met jouw meest recente of misschien wel huidige baan. Vroegere bijbaantjes mogen, afhankelijk van de relevantie voor de werkgever waarbij je solliciteert, weggelaten of toegevoegd worden.

Als laatste beschrijf je jouw vaardigheden en kwaliteiten. Dit kan vrij kort en bondig, zodat de lezer in een oogopslag ziet welke vaardigheden en kwaliteiten je benoemt. Bij alle onderdelen is het belangrijk om het onderdeel aan te kondigen met een kopje. Door deze woorden dikgedrukt en iets groter dan de rest van de woorden te maken, vallen de tussenkopjes extra goed op in jouw CV.

 

Een goed CV opstellen; CV tips

Tot slot beschrijft dit artikel nog enkele tips om jouw CV naar een nog hoger niveau te tillen. Het allerbelangrijkste is dat je bovenstaande onderdelen in jouw CV hebt verwerkt en dat deze onderdelen in de juiste volgorde staan.

Een goed CV is overzichtelijk maar bevat ook veel informatie. Maak gebruik van tussenkopjes en dikgedrukte termen om de aandacht van de lezer naar de belangrijkste onderdelen te trekken.

Houd jouw CV kort en bondig. Zorg ervoor dat de informatie die je vertelt compleet is, maar dat deze zo kort mogelijk is opgeschreven. Een CV is 1 of maximaal 2 pagina’s. Is jouw CV langer dan dit, kijk dan waar je het CV kan inkorten.

Besteed tijd en aandacht aan het opstellen van jouw CV. Zorg ervoor dat het CV er niet alleen overzichtelijk en bondig uitziet, maar ook verzorgd. Uiteraard is een CV een zakelijk document en moet het er ook zo uitzien. Toch kan een mooie lay-out ervoor zorgen dat jouw CV opvalt tussen alle andere documenten.

Pas jouw CV aan op basis van de werkgever waar je bij solliciteert. Niet alle werkervaring of opleidingen zijn relevant voor elke vacature. Merk je dat jouw CV te lang is? Kijk dan kritisch naar de informatie die je deelt en schrap eventuele overbodige informatie.

Ten slotte kan het handig zijn om jouw CV nog na te laten kijken door een ander persoon. Deze ziet wellicht dingen die jij niet ziet en kan je helpen jouw CV nog beter te maken.

Succes met solliciteren!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: