29 maart 2022

Sollicitatietips!

Dé sollicitatietips die je zeker zullen helpen!

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en kun je wel wat tips gebruiken? Wij van WerkCentrum Groep BV hebben een aantal tips uitgewerkt voor je! Hopelijk helpt dit artikel jou bij je volgende sollicitatiegesprek!

Neem contact op

Solliciteren. We moeten er allemaal een keer (of vaker) aan geloven. Voor de een stelt het niets voor, terwijl de ander er wellicht dagen van wakker ligt. Het is natuurlijk ook een beetje spannend. Een gesprek, met een vreemd iemand, die een heleboel persoonlijke vragen gaat stellen en vervolgens ook nog beslist of je wel of niet in de functie past.

Wij van WerkCentrum Groep hebben in de loop van de jaren ontzettend veel sollicitatiegesprekken meegemaakt met veel verschillende mensen in nog meer verschillende functies. We zien bij de sollicitatiegesprekken regelmatig een aantal veel voorkomende ‘fouten’ terugkomen. We vinden het belangrijk dat iedereen goed voorbereid aan een sollicitatiegesprek deelneemt. Hierdoor hebben we de volgende sollicitatietips opgesteld. Hopelijk helpt het jou bij een volgend sollicitatiegesprek!

  1. Wees op tijd. Natuurlijk, het klinkt logisch. Toch gebeurt het nog regelmatig dat een sollicitant niet op tijd aanwezig is bij het sollicitatiegesprek. Het gevolg is dat je chaotisch binnenkomt. Je bent een deel van je verhaal kwijt, je bent volledig uit je concentratie en daarnaast maak je jezelf onnodig druk. Wanneer je netjes op tijd bent kun je vaak nog even kort doornemen wat je wilt gaan zeggen, je ziet een deel van de organisatie en kunt alvast wat mensen aanspreken en daarnaast geeft het rust.
  2. Ben goed voorbereid. Het is in de eerste tip al eens naar voren gekomen, maar jezelf goed voorbereiden is van essentieel belang voor een goed sollicitatiegesprek. Informatie inwinnen over de organisatie zorgt ervoor dat je de organisatie leert kennen. Hierdoor kun je ook antwoorden geven op vragen die over de organisatie gaan. Ook is het belangrijk om de vacature goed te bestuderen. Zo kom je erachter of jouw vaardigheden daadwerkelijk passen bij de vacature. Mocht hier een vraag over gaan dan weet jij ook hier een goed antwoord op te geven!
  3. Ben jezelf. We zien regelmatig dat sollicitanten niet altijd zichzelf zijn. Dit is niet slim. Wil je bijvoorbeeld maar 32 uur in de week werken in plaats van 40? Geef dit dan ook aan. Ben je toch niet zo’n rekenwonder? Zeg dit dan gewoon eerlijk. Uiteindelijk kom je jezelf tegen en merk je dat je niet gelukkig bent met de situatie.
  4. Maak jezelf niet druk. We hebben allemaal wel een of meerdere sollicitatiegesprekken gehad. Natuurlijk, het brengt wat spanning met zich mee maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen. Zie het vooral als een leuk gesprek waarbij je ook iemand anders leert kennen. Zo is het helemaal niet erg om ook vragen te stellen aan degene met wie je het sollicitatiegesprek voert!
  5. Maak je CV/sollicitatie origineel. De meeste sollicitanten gebruiken een a4’tje met daarop hun informatie. In principe niet erg, maar het kan natuurlijk altijd beter. Gebruik bijvoorbeeld is eens Prezi/Powerpoint presentatie als CV. Dit springt er gegarandeerd uit! Als sollicitatie kun je in plaats van een CV ook kiezen voor een zelf gemaakt filmpje over jezelf. Het is anders dan hoe de meeste solliciteren. Hierdoor spring je er bovenuit!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: