09 december 2022

Wat houdt een beroepskeuzetest in?

Een baan vinden die je leuk vindt en waar je elke dag met plezier voor aan de slag gaat is erg belangrijk. Je besteedt er immers een groot deel van je tijd aan.

Elke week ben je vrijwel dagelijks bezig met je werk. Dit gaat maanden of zelfs jaren zo door. Dat je het naar je zin hebt is dus geen overbodige luxe.

Neem contact op

Als je niet goed weet wat voor beroep of werk bij jou past, is het goed om dit uit te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een beroepskeuzetest. Deze test probeert te achterhalen waar jouw ambities en competenties liggen. Je beantwoordt allerlei vragen over jouw persoonlijkheid, interesses en vaardigheden.

Veel middelbare scholen kiezen ervoor om beroepskeuzetesten aan te bieden aan leerlingen in de bovenbouw. Zij kiezen op die manier weloverwogen voor een vervolgstudie en een eventueel beroep. Toch is een beroepskeuzetest niet alleen bedoeld voor jongeren. Het is bedoeld voor mensen van allerlei leeftijden. Een beroepskeuzetest kan ook volwassenen helpen bij het maken van een juiste keuze met betrekking tot een baan.

Na afloop van de test ontvang je het resultaat. Afhankelijk van de test is dit een uitgebreid verslag of een kort advies. In alle gevallen gaat het om een niet-bindend advies. Dat betekent dat je niet verplicht bent om dit op te volgen. Wel kan het resultaat jou meer inzicht geven in sectoren en beroepen die bij jou passen. Hier denk je vervolgens zelf over na. Je verdiept je in de sectoren en beroepen die jou interessant lijken om in te werken.

In sommige gevallen is er ook een gesprek met een loopbaancoach verbonden aan de test. Met de coach bespreek je de uitslag van de test en kijk je samen naar de geadviseerde sectoren. Een coach helpt je nog een stapje verder om de juiste loopbaankeuze te maken. Hij of zij stelt vragen op basis van jouw testuitslag en onderzoekt samen met jou hoe je nu verder moet.

Een beroepskeuzetest geeft dus een overzicht in jouw persoonlijkheid, interesses en vaardigheden. Het laat je nadenken over verschillende aspecten van jouzelf. De beroepskeuzetest brengt deze aspecten in verband met bepaalde sectoren en beroepen om in te werken. Zo kom je er achter welke werkzaamheden goed bij jou passen.

Soms is de uitslag van een beroepskeuzetest verrassend. Misschien adviseert de test een sector of beroep waar je nog nooit aan had gedacht. Dit is een mooi moment om deze sector in overweging te nemen en om te onderzoeken of dit iets voor je is. Je bent niet verplicht om iets met de uitslag te doen en je kan er dus ook voor kiezen om het bij het maken van de test te laten.

Door middel van een beroepskeuzetest ontdek je soms ook juist wat je niet wil. De test adviseert bijvoorbeeld een sector waar jij helemaal geen affiniteit mee hebt. Ook dan ben je weer een stapje verder. Je weet immers wat je niet wil. Een beroepskeuzetest geeft altijd in meer of mindere mate een inzicht in jouw beroepskeuze.

Wanneer beroepskeuzetest

Er zijn verschillende momenten in je leven waarop je een beroepskeuzetest nodig kan hebben. Allereerst organiseren middelbare scholen vaak beroepskeuzetesten voor leerlingen die een studiekeuze moeten gaan maken. De test geeft inzicht in de studierichting, maar ook het opleidingsniveau. Leerlingen kiezen bijvoorbeeld naar aanleiding van de beroepskeuzetest een HBO of WO-opleiding.

Daarnaast maken studenten in het hoger onderwijs soms een beroepskeuzetest. Veel studenten zijn na het behalen van hun bachelor vrij breed opgeleid. Wanneer zij verder willen studeren, moeten zij vaak een keuze maken om een bepaalde richting op te gaan. De beroepskeuzetest kan hen helpen met het kiezen van een vakgebied en een vervolgstudie.

Ook als volwassene kies je er soms voor om een beroepskeuzetest te maken. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je niet tevreden bent met je huidige baan en een hele andere keuze wil gaan maken. Weet je niet zo goed waar je kwaliteiten liggen of wat een goede baan voor jou zou kunnen zijn, dan kan een beroepskeuzetest jou advies geven. Ook als je niet een totaal andere kant op wil kan een beroepskeuzetest je helpen. Het laat bijvoorbeeld zien wat een vervolgstap kan zijn in jouw carrière.

Beroepskeuzetekst kenmerken

Hoe een beroepskeuzetest in elkaar zit, hangt helemaal van de test af. Sommige testen maak je binnen een half uur op het internet. Via e-mail krijg je vervolgens de testuitslag. Wil je het serieuzer aanpakken, ga dan voor een professionele beroepskeuzetest. Deze is uitgebreider en ook zit er vaak een coachingsgesprek aan verbonden.

Vaak begint een traject met een kennismaking. Hierin spreek je met de coach over de reden waarom je een beroepskeuzetest wil doen. Je vertelt wat je uit de test hoopt te halen en wat je op basis van de testuitslag kan gaan doen. Bovendien bespreekt de coach vaak hoe de beroepskeuzetest in zijn werk gaat zodat je weet wat je kan verwachten.

Daarna volgt de beroepskeuzetest zelf. De test bestaat uit allerlei onderdelen om informatie te verkrijgen over jou als persoon om verschillende vaardigheden te testen. Er zitten vragen in de test over jouw persoonlijkheid en jouw eigenschappen. Daarnaast worden jouw interesses onderzocht. Op die manier achterhaalt de test wat jij leuk vindt.

Een ander deel van de test gaat over wat jij kan. De test onderzoekt hoe je omgaat met cijfers en taal. Ook test het je leesvaardigheid en soms zelfs luistervaardigheid. Daarnaast toetst de test de manieren waarop je problemen omgaat of waarop je omgaat met ingewikkelde vraagstukken.

Uiteindelijk volgt er een uitslag van de test. Deze ontvang je zelf of in een gesprek met een coach. Hierin staat aangegeven in welke sectoren je een beroep zou kunnen kiezen. Vaak geeft de test geen specifiek beroep aan. Door middel van de geadviseerde sectoren en het overzicht van jouw competenties en eigenschappen kan je nadenken over verschillende richtingen. Een coach begeleid je hierbij en kan je helpen om de volgende stap te nemen.

Op zoek naar een baan die bij jou past? Bekijk dan nu ons vacatureoverzicht!

 

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: