02 september 2022

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

Een sollicitatiegesprek blijft een spannende situatie. Dit gesprek kan bepalen of jij de baan krijgt of juist niet. Van een sollicitatiegesprek hangt dus heel wat af.

Het is daarom belangrijk om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. En dat kan, want een sollicitatiegesprek bestaat vaak uit een vast aantal onderdelen.

Neem contact op

Een sollicitatiegesprek voorbereiden

In vrijwel elk sollicitatiegesprek vraagt de werkgever je om iets over jezelf te vertellen. Ook stelt de werkgever vragen die vaker in sollicitatiegesprekken worden gevraagd. Daarnaast kan het zo zijn dat de werkgever vraagt wat jij al weet over het bedrijf of de baan. Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek bereid je deze onderwerpen goed voor zodat je de vragen in het gesprek soepel beantwoordt.

Het kan zijn dat jij bepaalde eisen stelt aan een baan of dat je bepaalde voorkeuren hebt. Daarnaast zijn er misschien vragen die in je opkomen tijdens het lezen van de vacature. Denk hier voor een gesprek over na, zodat je dit tijdens het gesprek zo veel mogelijk kan bespreken.

In een sollicitatiegesprek zijn er ook onderdelen die je niet kan voorbereiden. Een werkgever stelt vragen die je van tevoren niet hebt geoefend. Neem dan rustig de tijd om een antwoord te formuleren.

 

Sollicitatiegesprek voorbereiden; zes handige tips

Het voorbereiden op een sollicitatie kan op verschillende manieren. Aan de ene kant moet je kunnen aantonen dat je enige kennis hebt over het bedrijf. Anderzijds wordt verwacht dat jij iets over jezelf vertelt. Daarnaast gaat het natuurlijk over de inhoud van de baan zelf.

Het is goed om je te beseffen dat jij niet alleen de baan wil, maar de werkgever ook een werknemer. Zij willen dus ook iets van jou. Jij bent niet de enige die iets uit het gesprek wil halen: er is sprake van wederkerigheid.

 

1.     Bedenk wat jij over jezelf wil vertellen

In een sollicitatiegesprek wordt vaak de vraag gesteld om iets over jezelf te vertellen. Zorg er daarom voor dat jij een verhaal voorbereidt. De werkgever wil graag iets over jouw loopbaan en werkervaring weten, maar ook over jou als persoon. Vertel dus aan de ene kant iets over jouw opleiding en carrière, maar aan de andere kant ook over je hobby’s of vrijetijdsbesteding.

 

2.     Lees je in over het bedrijf

Het inlezen over een bedrijf kan bijvoorbeeld door de website te bekijken. Ook kan je op social media goed zien hoe het bedrijf zich presenteert aan de buitenwereld. Op de website lees je niet alleen waar het bedrijf voor staat, maar vind je ook andere pagina’s. Bekijk bijvoorbeeld eens wat het aanbod van het bedrijf is. Is er iets wat je niet kent? Zoek het op zodat je hier iets meer over weet. Kijk ook eens op de pagina met het team van het bedrijf. Zo kom je iets meer te weten over de bedrijfsstructuur.

 

3.     Bereid sollicitatievragen voor

Vaak stellen werkgevers in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen. Zoek daarom voor het sollicitatiegesprek een lijst op met de meest gestelde sollicitatievragen. We schreven eerder een blog over sollicitatievragen die vaak voorkomen. Door hier voor jezelf alvast een antwoord op te verzinnen, hoef je dit tijdens het sollicitatiegesprek niet meer te doen.

Een voorbeeld van zo’n vraag is het benoemen van jouw goede en slechte eigenschappen. Ook zijn werkgevers benieuwd naar jouw motivatie om juist op deze baan te solliciteren. Geef hier dus ook een aantal redenen voor.

 

4.     Neem de vacature door

Neem, voordat je het sollicitatiegesprek ingaat, nogmaals de vacature door. Bedenk of je alles snapt wat er staat en wat er van jou verwacht wordt. Vaak staat er welke eisen er worden gesteld aan de kandidaat. Ook kan het zijn dat er een lijstje van pre’s wordt gegeven. Dit zijn eigenschappen of vaardigheden die niet vereist zijn, maar wel mooi meegenomen.

Soms haalt een bedrijf tijdens het wervingsproces een vacature offline. Solliciteer je op een vacature, sla deze dan op in een apart document om het later door te lezen.

 

5.     Bepaal jouw baaneisen

Naast dat een baan je leuk moet lijken, heb je wellicht meer eisen met betrekking tot jouw baan. Je wil bijvoorbeeld een bepaald aantal uur in de week werken of een bepaald bedrag per uur verdienen. Soms staan deze zaken al vast voor de werkgever, maar vaak kan er onderhandeld worden. Bedenk daarom van tevoren welke eisen jij hebt.

Andere eisen zijn bijvoorbeeld vanuit huis mogen werken, bepaalde werkdagen of -tijden, of het aantal vakantiedagen. Stel voor jezelf vast welke eisen voor jou echt vaststaan en in welke je flexibel bent.

 

6.     Schrijf je vragen op

Naar aanleiding van de vacature of het bedrijf heb je misschien wat vragen over de baan. Tijdens het gesprek vergeten mensen vaak welke vragen ze van tevoren hadden. Schrijf daarom voor het gesprek jouw vragen op. Waarschijnlijk streep je tijdens het gesprek al een aantal vragen door omdat deze al beantwoord worden. De rest van de vragen stel je aan het einde van het gesprek.

 

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek; conclusie

Een groot gedeelte van een sollicitatiegesprek kan je van tevoren al voorbereiden. Vaak worden er dezelfde soort vragen gesteld door de werknemer. De antwoorden hierop bereid je voor door je in te lezen en door informatie voor jezelf op te schrijven. Zoek informatie op over het bedrijf en de vacature, zodat je weet waar je het over hebt. Bepaal ook wat jij wil in een baan en schrijf de vragen die je nog hebt op.

Ook zijn er onderdelen in een sollicitatiegesprek die je niet kan voorbereiden. Misschien stelt de werkgever een vraag die je niet hebt voorbereid. Schrik hier niet van, maar neem rustig de tijd om een antwoord te formuleren. Geef eventueel aan dat je hier even over na wil denken. De werkgever heeft liever een langzamer antwoord dat klopt dan een snel antwoord dat niet helemaal waar is.

Zorg er tot slot voor dat het gesprek niet heel stijf en gerepeteerd voelt. De werkgever mag best merken dat jij je op het sollicitatiegesprek hebt voorbereid – dat komt gemotiveerd over – maar houd het wel spontaan. Reageer op informatie die de werkgever je vertelt. Een sollicitatiegesprek is voor een groot deel voor te bereiden, maar zal ook voor een deel improvisatie vereisen.

Heb jij een leuke vacature op onze website gezien? Solliciteer direct en bereid je met dit artikel voor op het sollicitatiegesprek! Vergeet niet onze blogs te lezen over hoe je een motivatiebrief schrijft en hoe je een goed CV kan maken

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: