22 juli 2022

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Ga jij solliciteren op die toffe vacature die je tegenkwam? Dan is de kans groot dat jij een motivatiebrief moet opsturen. Maar hoe schrijf je die eigenlijk? We leggen het je uit!

Een motivatiebrief is een brief waarin je toelicht wat jouw motivatie is voor het solliciteren op een bepaalde positie. Er zijn verschillende situaties waarin je mogelijk een motivatiebrief moet schrijven. Deze situaties bepalen welke informatie er in jouw motivatiebrief moet komen te staan.

Neem contact op

Wanneer een motivatiebrief schrijven?

In een motivatiebrief geef je redenen waarom juist jij aangenomen zou moeten worden voor deze functie. Daarnaast beschrijf je waarom de vacature jou zo aanspreekt. Het schrijven van een motivatiebrief is een ontzettend belangrijk onderdeel van een sollicitatie. De brief geeft de lezer namelijk een eerste indruk van wie jij bent. Wil je goed overkomen bij je toekomstige baas, manager of opleiding, zorg er dan voor dat jouw motivatiebrief goed in elkaar zit.

Er zijn verschillende situaties waarin het nodig kan zijn om een motivatiebrief te schrijven. Soms moet je je motivatie weergeven in een brief om een plekje te bemachtigen op een bepaalde school of opleiding. In dat geval is het belangrijk om te beschrijven waarom deze opleiding jou zo aanspreekt. Uit de brief moet blijken dat je gemotiveerd bent om de opleiding met succes af te ronden.

Motivatiebrief stage

Schrijf je een motivatiebrief voor een stage, dan ziet de brief er wat anders uit. In deze situatie is het belangrijk om aan de ene kant aan te geven welke kwaliteiten jij bezit om de werkzaamheden van de stage uit te voeren. Aan de andere kant geef je aan wat je hoopt te leren op de stage. Vaak heeft een stage te maken met het werkveld waar je later in wil werken. Geef in dat geval aan waarom deze stage zo belangrijk is voor het verloop van jouw loopbaan.

Motivatiebrief voor werk

Vaak schrijf je ook een motivatiebrief wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan. In dat geval zijn er meerdere punten die je in jouw motivatiebrief aanhaalt. Ten eerste geef je aan waarom jij zo enthousiast bent over deze vacature en wat jou aanspreekt in de functie. Daarnaast refereer je naar eerdere werkervaringen die maken dat jij geschikt bent voor deze baan. Ook beschrijf je de kwaliteiten die je bezit en die jou bekwaam maken voor de functie. Tot slot laat je weten wat je binnen deze baan wil bereiken en wat jouw doelen zijn.

 

Opbouw motivatiebrief?

Een motivatiebrief is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Deze opbouw geeft jouw brief een duidelijke structuur. De lay-out van de motivatiebrief bestaat uit drie aspecten, namelijk de opening, het middendeel en de afsluiting.

Openingszinnen motivatiebrief

In de opening van de brief stel je jezelf voor, vertel je op welke oproep je reageert en geef je eventueel aan hoe je bij deze vacature bent gekomen. De openingszinnen van de motivatiebrief zijn erg belangrijk om dat dit de eerste indruk is die de lezer van jou heeft. Zorg er daarom voor dat de opening pakkend is. Spreek de lezer op zo’n manier aan dat deze meteen verder wil lezen.

De kern van een motivatiebrief

Het grootste onderdeel van de motivatiebrief is het middendeel, waarin je jouw motivatie voor de functie toelicht. Begin met beschrijven welke opleiding je op dit moment doet of welke baan je nu hebt. Geef daarna jouw redenen voor het solliciteren op de vacature en bespreek jouw eerdere ervaringen die maken dat jij geschikt bent voor deze functie.

Hier benoem je ook jouw kwaliteiten. Verwijs naar de genoemde eisen in de vacature en laat zien dat jij aan deze eisen voldoet. Laat de lezer weten waarom hij of zij juist jou moet aannemen. Verder laat je weten wat jouw doelen zijn met betrekking tot de vacature. Vertel wat je wil leren en bereiken. Hiermee geef je aan dat je ambitie hebt om te groeien binnen jouw positie.

Motivatiebrief afsluiten

Tot slot schrijf je de afsluiting van de motivatiebrief. Je sluit de motivatiebrief af door te verwijzen naar jouw CV en door te laten weten dat je jouw motivatie graag toelicht in een gesprek. Eventueel bedank je de lezer voor het nemen van de tijd om de brief te lezen. Sluit in ieder geval opgewekt en enthousiast af, want dit is de laatste indruk die de lezer van jou heeft.

 

Voorbeeld motivatiebrief

Alle handvatten om een goede motivatiebrief te schrijven staan in dit artikel. Je weet in welke situaties je een motivatiebrief schrijft, wat er in de verschillende brieven staat en hoe je een motivatiebrief opbouwt. Ook weet je nu per onderdeel van de motivatiebrief wat je precies opschrijft om de lezer te overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek of om jou aan te nemen.

Toch kan het lastig zijn om helemaal vanuit het niets te beginnen aan het schrijven van een motivatiebrief, zeker als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Zet daarom eerst de verschillende onderdelen van de opbouw van de motivatiebrief op een rijtje – de opening, het middendeel en de afsluiting. Begin daarna met het opschrijven van de informatie die je per onderdeel wil vertellen. Dit hoeft nog niet netjes. Zorg er eerst voor dat je alle informatie op papier hebt staan; daarna herschrijf je alle punten met netter taalgebruik.

Een handige template voor je motivatiebrief lay-out!

Misschien vraag je je toch nog af hoe een goede motivatiebrief er precies uitziet. Daarom hebben wij een voorbeeld van een motivatiebrief voor een sollicitatie geschreven. Wij hebben de informatie uit dit artikel verwerkt in het voorbeeld van de motivatiebrief. Lees het voorbeeld van de motivatiebrief rustig door. Bekijk of je begrijpt waarom juist deze informatie op die plaats wordt besproken. Zo wordt het vanzelf duidelijk hoe de motivatiebrief precies in elkaar zit en hoe jij deze zelf kan schrijven.

Motivatiebrief voorbeeld downloaden

Om het jou nog gemakkelijker te maken, hebben wij ook een template in elkaar gezet om te downloaden. Hierin staan de verschillende onderdelen van de motivatiebrief aangegeven. Zelf vul je jouw informatie in het template in om de motivatiebrief compleet te maken. En zie daar – jouw motivatiebrief is klaar om verstuurd te worden!

Motivatiebrief voorbeeld downloaden

Een voorbeeld van een motivatiebrief

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: