24 maart 2023

Je loonheffing berekenen. Hoe werkt het?

Je hebt vast eens je handtekening gezet onder een document die gaat over loonheffingskorting. Hiermee geef je aan of je werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingskorting mag toepassen op je loonbelasting.

Loonheffingen zijn de loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet samen. Je bent als werkende verplicht om loonheffing af te staan. Als werknemer kun je bij een werkgever loonheffingskorting aanvragen voor een lager tarief.

Neem contact op

Hoe zit het met de loonheffing?

Loonheffing is meer dan loonbelasting waardoor het principe genaamd ‘loonheffing berekenen’ ook anders in zijn werk gaat. Een deel gaat namelijk ook naar een potje genaamd premie volksverzekeringen. Tevens gaat er een deel naar de premies werknemersverzekeringen, welke in het leven is geroepen voor mensen die werkloos of arbeidsongeschikt worden, of voor zij die zorg nodig hebben. Uit deze potjes krijg je zelf geld als je met pensioen bent, als je langdurig ziek bent of zorg nodig hebt. Elk jaar kijkt de Belastingdienstof je genoeg inkomstenbelasting hebt betaald, als je te weinig hebt betaald moet je bijbetalen en als je teveel hebt betaald krijg je geld terug.

Het verschilt per persoon hoeveel geld je kwijt bent aan loonbelasting en premie volksverzekeringen. Dit hangt onder andere af van de hoogte van je salaris. Loonheffing is een voorheffing op de uiteindelijke inkomstenbelasting. Mensen met een belastbaar inkomen in 2023 tot €73.031 betalen 36,93% inkomstenbelasting en mensen met een hoger belastbaar inkomen betalen 49,50% aan inkomstenbelasting. Ook hangt de hoogte van deze heffing af of je de loonheffingskorting gebruikt. Zelf kun je makkelijk berekenen hoeveel je kwijt bent aan via de online calculator.

 

Wat is loonheffingskorting?

Elke werknemer heeft recht op loonheffingskorting. Door deze korting hierdoor hoef je minder belasting te betalen en krijg je netto meer geld uitbetaald. Loonheffingskorting is een combinatie van algemene heffingskortingen en arbeidskorting. Algemene heffingskortingis een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je krijgt minder algemene heffingskorting naarmate je inkomen stijgt. Arbeidskorting is de heffingskorting die je krijgt als je werkt. De hoogte van deze korting hangt af van leeftijd en hoogte van het arbeidsinkomen.

Als je in loondienst bent houdt je werkgever rekening met deze korting. Het is belangrijk dat je zelf van tevoren de loonheffingskorting aanvraagt bij je werkgever. Meestal wordt de loonheffingskorting geregeld voor je in dienst treedt. Het is belangrijk om te weten dat je maar bij één werkgever deze korting mag aanvragen. Het is dus slim om loonheffingskorting aan te vragen bij de werkgever waar jij het meeste geld verdient. Er is dus geen vaste korting per persoon, maar dit hangt af van de hoogte van het salaris.

 

Rekenvoorbeeld loonheffing berekenen

Liz, geboren op 5 februari 1996, gaat per 1 januari 2023 beginnen met een nieuwe baan. Liz gaat fulltime werken en haar salaris is €2.500 bruto per maand. Ze heeft loonheffingskorting bij haar nieuwe werkgever. Liz wil berekenen hoeveel euro ze maandelijks kwijt is aan deze heffing. Liz vult haar gegevens in de online rekentool. Van haar geboortedatum en fulltime maandsalaris, tot de loonheffingskorting en het jaar waarover ze de loonheffing wil berekenen. De calculator rekent uit dat Liz per maand €302,33 afstaat als loonbelasting.

Loonbelasting 2023


Belastbaar inkomen
Wat is je belastbaar inkomen?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: