21 juli 2023

Wat is je arbeidsverleden en hoe wordt het berekend?

Neem contact op

Stel je voor: je verliest plotseling je baan en je vraagt je af hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering. Online zie je allerlei verschillende informatie en je raakt een beetje de weg kwijt. Geen zorgen, in dit artikel leggen we je duidelijk uit wat arbeidsverleden is en hoe het berekend wordt. Dit is belangrijk om te weten, want het UWV kijkt naar je arbeidsverleden om te bepalen hoe lang je een WW-uitkering kunt krijgen. Je arbeidsverleden berekenen leer je in dit artikel!

 

Wat is het arbeidsverleden?

Het arbeidsverleden van een individu kan op twee manieren worden bekeken: feitelijk en fictief. Het arbeidsverleden geeft aan het UWV in feite een beeld van hoeveel jaren je arbeid hebt verricht of zou hebben kunnen verrichten. Deze berekening begint altijd vanaf je 18de levensjaar. Het is ook belangrijk om je geboortedatum in acht te nemen bij het berekenen van het arbeidsverleden. We zullen later in dit artikel uitleggen waarom dit zo essentieel is bij het berekenen van je arbeidsverleden. Na het berekenen van het arbeidsverleden, weet je ook gelijk hoeveel aan WW-uitkering je kunt ontvangen.

 

Feitelijke arbeidsverleden

Feitelijk arbeidsverleden is het overzicht van alle banen die je daadwerkelijk hebt gehad vanaf je 18de verjaardag. Ook heeft het aan hoeveel jaar je in totaal hebt gewerkt bij één of meerdere werkgevers.  Dit is het arbeidsverleden waar de meeste mensen aan denken als ze het begrip horen. Dit zijn dus jaren dat je hebt gewerkt. Een jaar wordt beschouwd als arbeidsjaar als je tot 1 januari 2013 gedurende minstens 52 dagen een loon hebt ontvangen dat onder de sociale verzekering valt.

 

Fictieve arbeidsverleden

Het fictieve arbeidsverleden, simpel gezegd, is de hoeveelheid tijd die je hebt gewerkt of zou hebben kunnen werken, gerekend vanaf je 18e verjaardag tot het jaar 1997. Vandaar dat je geboortedatum belangrijk is bij het berekenen van je arbeidsverleden.

Arbeidsverleden berekenen

Rekenvoorbeeld 1: 

Margriet werd geboren in 1975 en raakte werkloos in 2019. Er was ook een periode van 5 jaar waarin ze niet werkte.

We beginnen met het berekenen van haar fictieve arbeidsverleden. Margriet werd 18 in 1993 en we zijn geïnteresseerd in de periode tot 1997. Daarom trekken we 1993 af van 1997, wat resulteert in een fictief arbeidsverleden van 4 jaar.

Daarna berekenen we haar feitelijk arbeidsverleden. Ze verloor haar baan in 2019 en was 18 geworden in 1993. Door 1993 van 2019 af te trekken, komen we op een feitelijk arbeidsverleden van 26 jaar.

Nu moeten we in gedachten houden dat er 5 jaar waren waarin ze niet werkten. We berekenen haar totale arbeidsverleden door het fictieve en feitelijke arbeidsverleden bij elkaar op te tellen en de jaren dat ze niet werkte eraf te trekken. Dus 26 (feitelijk) + 4 (fictief) – 5 (niet gewerkt) geeft ons een totaal arbeidsverleden van 25 jaar.

Dit betekent dat zij dan ook 25 maanden aan WW-uitkering kan ontvangen. 

 

Rekenvoorbeeld 2: 

Laten we nu een berekening maken voor Henk. Henk is geboren in 1985 en werd werkloos in 2020. 

We beginnen met zijn fictieve arbeidsverleden. Dit is de periode vanaf zijn 18e verjaardag tot 1998. Henk bereikte de leeftijd van 18 in 2003. Omdat dit na 1998 is, heeft hij geen fictieve werkjaren.

Vervolgens berekenen we zijn feitelijke arbeidsverleden. Dit zijn de jaren vanaf 1998 tot het jaar waarin hij werkloos werd. Henk werd werkloos in 2020, dus we berekenen zijn feitelijke arbeidsverleden als volgt: 2020 – 2003 = 17 jaar. Dit is gebaseerd op het feit dat Henk begon te werken toen hij 18 werd in 2003.

Henk heeft echter ook een periode van 3 jaar niet gewerkt sinds hij 18 werd. Dit moet worden afgetrokken van zijn feitelijke arbeidsverleden. Dus, 17 (feitelijk arbeidsverleden) – 3 (niet gewerkt) resulteert in een totaal arbeidsverleden van 14 jaar. 

Dit houdt in dat Henk 14 maanden aan WW-uitkering kan ontvangen. 

 

Het zelf berekenen 

Voor jouw gemak hebben we een berekeningstool ontwikkeld waarmee je je arbeidsverleden in slechts een paar klikken kunt berekenen. Het resultaat kun je vervolgens gebruiken om het aantal jaren arbeidsverleden om te zetten naar het aantal maanden dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Dus bij een arbeidsverleden van 14 jaar, heb je recht op 14 maanden WW-uitkering.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met Werkcentrum op te nemen.

Arbeidsverleden berekenen

Met dit formulier bereken je eenvoudig je arbeidsverleden.

Geboortejaar
In welk jaar ben je geboren?
Jaar van werkeloosheid
Wat is het jaar waarin u werkeloos werd?
Niet-gewerkte jaren
Wat is het aantal niet gewerkte jaren?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: