27 oktober 2023

Uitzendwerk en work-life balance: Tips voor een gezonde balans 

In het moderne, hectische leven is het maar wat lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Zeker bij uitzendwerk, waar je bijvoorbeeld extra diensten kunt draaien tegen mooie vergoedingen, ligt een verstoorde work-life balance op de loer. Het vinden van de juiste balans is niet alleen essentieel voor je mentale en fysieke gezondheid, maar draagt ook bij aan je productiviteit en werkplezier. 

Neem contact op

 Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Met de juiste inzichten en handvatten kom je gelukkig een heel eind. En die gaat WerkCentrum Groep je vandaag geven.  

Laten we samen voor een ongekend goede werk-privébalans, leuke carrière en aangename vrije tijd gaan waar je écht kunt ontspannen. Ontdek hieronder hoe. 

 

Hoe ziet een gezonde balans eruit? 

Een gezonde work-life balance, er zijn boeken vol over geschreven en tientallen uren aan podcastmateriaal over opgenomen. Hoewel dat prettig is, is het niet altijd haalbaar om je er volledig in te verdiepen. Zeker niet als je zoekt naar concrete en toepasbare tips.  

Daarom gaan we het hier simpel en beknopt voor je uiteenzetten. Hieronder de elementen van een gezonde work-life balance: 

 1. Duidelijke scheiding tussen werk en privé
  Door de technologie van tegenwoordig ben je 24/7 bereikbaar, daarom is het essentieel dat je duidelijke grenzen stelt. Beantwoord bijvoorbeeld geen zakelijke e-mails of telefoontjes meer na werktijd.

 2. Voldoende rust
  Net zoals een machine soms af moet koelen, heb jij je rust ook nodig. Zorg voor voldoende slaap, maar ook momenten van ontspanning overdag. Ga even een rondje wandelen met die collega, of bel wandelend door een kantoortuin.

 3. Regelmatige pauzes
  Zeker bij een kantoorbaan of staand werk is het cruciaal om regelmatig een korte pauze te nemen. Dit kan een wandeling zijn, wat rekoefeningen of gewoon even weg van je werkplek. Wordt die kop koffie toch nog een gezond momentje.

 4. Persoonlijke ontwikkeling
  Of het nu gaat om een cursus, een nieuwe hobby of persoonlijke reflectie, zorg dat je blijft groeien. Dat geeft voldoening en helpt je om in balans te blijven.

 5. Tijd voor hobby’s en passies
  Werk is belangrijk, maar het mag nooit je hele leven domineren. Zorg dat je ook tijd inplant voor dingen waar je echt blij van wordt buiten het werk om.

 6. Werk dat bij je past
  Een groot deel van een gezonde work-life balance is ook daadwerkelijk plezier hebben in je werk. Zorg dus dat je op een plek zit waar je je gewaardeerd voelt en waar je je talenten kunt inzetten.
 7. Goede sociale contacten
  Je bent een sociaal wezen. Zorg daarom dat je je sociale netwerk lekker onderhoudt en blijft uitbreiden. Dit kan met familie, maar ook met vrienden, sportmaatjes of clubgenoten. Keep it social!

 8. Flexibiliteit Een beetje flexibiliteit in je werk- en privéleven kan geen kwaad.  

 

Signalen dat je uit balans bent 

Een tijdje uit balans zijn, is niet erg. Maar een structureel slechte work-life balance is niet goed voor je gezondheid. Hieronder wat signalen waaraan je dat kunt herkennen, zodat je er ook wat aan kunt doen.  

Constant vermoeid: als je elke ochtend opstaat en je al vermoeid voelt voordat de dag begonnen is, kan dat een teken zijn dat je uit balans bent. 

Geen zin in sociale activiteiten: terugtrekken uit sociale gebeurtenissen, zelfs de dingen die je eerder leuk vond, kan een signaal zijn. 

Prikkelbaarheid: word je geïrriteerd door de kleinste dingen? Dat korte lontje kan erop duiden dat je een verstoorde work-life balance hebt.  

Moeite met slapen: zowel te weinig slapen (slapeloosheid) als te veel slapen kunnen tekenen zijn van een verstoorde balans. 

Gebrek aan concentratie: kun je jezelf slecht concentreren op je taken? Dan is dat een grote rode vlag.  

Herken je een van deze signalen en voer je uitzendwerk uit? Klop dan aan bij het uitzendbureau, zij kunnen je helpen bij het herstellen van je work-life balance. Bij WerkCentrum zijn we er niet alleen voor de carrière van onze professionals, maar ook voor hun welzijn.  

 

13 tips voor een gezonde work-life balance 

Nu je weet hoe een gezonde balans eruitziet en welke signalen je in de gaten moet houden, is het tijd voor concrete acties. Met deze tips kun je actief werken aan een relaxed evenwicht tussen je werk- en privéleven: 

 1. Stel duidelijke grenzen: zet notificaties van je werkmail en -apps uit buiten werktijden en reserveer specifieke tijden voor familie en persoonlijke activiteiten.

 2. Plan ‘me-time’ in: reserveer bewust tijd in je agenda voor activiteiten waar je energie van krijgt. Dit kan lezen zijn, maar ook sporten of mediteren.

 3. Leer ‘nee’ zeggen: je kunt niet overal ja op zeggen. Bescherm je tijd en energie door bewust te kiezen waar je wel en niet aan deelneemt.

 4. Gebruik technologie in je voordeel: onze hersenen zijn niet gemaakt om informatie vast te houden. Gebruik een mind-dump app om plotselinge gedachten op te schrijven, zo blijft je hoofd lekker leeg en wordt ontspannen makkelijker.

 5. Blijf bewegen: fysieke activiteit helpt stress verminderen. Een dagelijkse wandeling of regelmatig sporten kan bijzonder goed helpen.
 6. Eet gezond: dit weet je al, maar toch goed om te benoemen. Gezond eten helpt je vooruit en maakt je minder vatbaar voor stress.

 7. Vraag om flexibele werktijden: als je uitzendbaan het toelaat, vraag dan om flexibele tijden. Misschien ben je wel een ochtendmens en ben je veel productiever in de vroege ochtend.

 8. Zorg voor een opgeruimde werkplek: een opgeruimde omgeving = een opgeruimde geest.

 9. Communiceer: praat met leidinggevenden en collega’s over je behoeften met betrekking tot rust. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

 10. Stel prioriteiten: alles perfect doen is helemaal niet nodig. Bepaal wat echt belangrijk is en richt daar je energie op.

 11. Maak tijd voor ontspanning: lekker even een uur luisteren naar goede muziek, naar een concert of gewoon met vrienden naar het café, een moment ontspanning is goud waard. Vergeet het niet in te plannen!

 12. Zoek steun: merk je dat je work-life balance verstoord is? Zoek dan steun. Praat erover met familie en vrienden, grote kans dat er iemand is die je wel kan helpen. Er zijn ook coaches die je hierin kunnen ondersteunen.

 13. Vermijd multitasken: je hoorde het al eerder: onze hersenen kunnen niet veel opslaan, maar ook niet veel dingen tegelijkertijd doen. Daarom is het slim om multitasken te vermijden. Dit verbetert je productiviteit en vermindert stress. 

 

Hoe kan WerkCentrum je helpen met deze work-life balance? 

Bij WerkCentrum begrijpen we hoe belangrijk een gebalanceerd leven is. Het gaat niet alleen om het vinden van de juiste baan, maar ook om het vinden van de juiste balans tussen je werk en je privéleven.  

Al voor je het gevoel hebt dat de weegschaal te veel naar één kant neigt, staan onze professionals voor je klaar. Ons team is er speciaal op getraind om samen met jou te kijken naar de beste oplossingen en aanpassingen in je werkleven. Een gesprek, een luisterend oor of praktische tips, we zijn er voor jou. 

Wil jij ook de balans vinden in je werk? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Samen gaan we ervoor zorgen dat je niet alleen een job hebt die bij je past, maar ook een leven waarin je volop geniet. 

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: