30 juni 2023

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling en hoe helpt dit bij het zoeken van een nieuwe baan?

Neem contact op

In de dynamische wereld en arbeidsmarkt van vandaag staat stilstaan gelijk aan achteruitgang. Waar je vroeger nog 10 jaar op dezelfde positie bleef zitten zonder ook maar iets te hoeven doen aan zelfontwikkeling, wordt tegenwoordig wel wat anders verwacht van professionals. Een ‘leven lang ontwikkelen’ staat niet voor niets op de prioriteitenlijst van menig professional.

Persoonlijke ontwikkeling is de sleutel tot succes, zowel in je privéleven als professionele carrière. Maar waarom is het zo belangrijk?

Als individu helpt het je om je capaciteiten en potentieel maximaal te benutten en te blijven ontwikkelen gedurende je carrière. Je komt steeds weer op een ‘nieuw niveau’ terecht en er zijn vrijwel altijd doorgroeimogelijkheden te vinden. Door persoonlijke ontwikkeling op #1 te zetten, doen die mogelijkheden zich ook sneller voor.

En voor bedrijven is een kandidaat die zichzelf continu ontwikkelt natuurlijk een waardevolle aanwinst. Zo’n professional brengt nieuwe kennis en vaardigheden met zich mee, wat de innovatie binnen het bedrijf en algemene groei bevordert.

In dit artikel gaan we dieper in op persoonlijke ontwikkeling en hoe dit helpt bij het vinden van een nieuwe baan. 

 

Allereerst: de opleidingen bij Werkcentrum

Allereerst de opleidingen die we bij Werkcentrum zelf aanbieden. Wij vinden het als uitzendbureau namelijk erg belangrijk dat professionals die zich bij ons aansluiten de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Hierbij geldt ‘niets moet, alles mag’. Je hoeft het niet te doen, maar we raden het wel aan. 

We bieden daarom verschillende opleidingen en cursussen aan die relevant zijn voor bepaalde professionals. Denk bijvoorbeeld aan code 95 voor vrachtwagenchauffeurs. 

Maar dat is niet alles, omscholingsmogelijkheden zijn er namelijk ook. Denk aan een professional die op kantoor werkt, maar erachter komt dat diegene toch liever met de handen werkt, dan kan een opleiding tot zonnestroom monteur of steigerbouwer uitkomst bieden. 

 

Waarom speelt zelfontwikkeling zo’n belangrijke rol wanneer je een nieuwe baan zoekt?

In de huidige arbeidsmarkt is persoonlijke ontwikkeling steeds vaker een doorslaggevende factor. Recruiters, hiring managers en CEO’s of ondernemers kijken allang niet meer alleen naar wat je al kunt, maar ook naar je vermogen om te leren en jezelf aan te passen. 

Tijdens een sollicitatiegesprek willen ze zien dat je bereid bent om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Tip van ons: laat zien wat je in het verleden hebt gedaan aan persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld cursussen of trainingen die je succesvol hebt afgerond) en overtuig de potentiële werkgever. Dat maakt je een aantrekkelijke kandidaat die een waardevolle bijdrage kan leveren aan het bedrijf en vergroot de kans op succes.

Werkgevers nemen tegenwoordig liever iemand aan die vastberaden en leergierig overkomt dan iemand die de benodigde papieren wel bezit, maar werkt omdat het moet. Door het internet is het eenvoudiger om goede cursussen en trainingen te volgen, waardoor de weg naar zelfontwikkeling openligt. Maak daar gebruik van en laat het in je voordeel werken. 

 

Hoe zorg ik in het algemeen voor een betere persoonlijke ontwikkeling?

Zelfbewustzijn is de eerste stap naar effectieve zelfontwikkeling. Dat had je misschien niet verwacht, maar het is eigenlijk logisch. Dat betekent dat je op de hoogte bent van je sterke punten en de gebieden waar nog groei te behalen is. Nadat je je eigen sterke en zwakke punten hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om doelen te stellen. Het liefst SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). 

Is dat gelukt? Dan zoek je naar trainingen of cursussen die bijdragen aan het behalen van dat doel. Om je een voorbeeld te geven: iemand die een betere professional wil worden op de bouw en op den duur door wil groeien, kan een cursus ‘omgevingsveiligheid bouw & infra’ volgen. De opgedane kennis verbetert niet alleen het kennisniveau omtrent veilig werken, maar toont ook aan dat die professional initiatief neemt. 

Onthoud dat persoonlijke ontwikkeling een continu proces is en dat elke stap, hoe klein ook, belangrijk is.

Ga vooral in gesprek met je werkgever

Ondanks dat investeren in zelfontwikkeling een slimme keuze is, hoeft lang niet alles uit eigen portemonnee betaald te worden. Sommige werkgevers stellen bijvoorbeeld opleidingsbudget beschikbaar. Wanneer je geïnteresseerd bent in zelfontwikkeling is het verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan. 

Misschien is dat een uitzendbureau als Werkcentrum, maar ook met je directe werkgever zijn afspraken te maken. Werkgevers willen goede werknemers behouden en hoe meer jij aan zelfontwikkeling doet, hoe meer je waard wordt voor de organisatie. Meer kennis betekent meer kunde en dus meer resultaat. De kans is aanwezig dat de organisatie mee wil betalen aan een cursus of training, zolang jij maar aan kunt tonen wat voor voordeel het voor hen heeft.

 

Hoe kan Werkcentrum jou helpen met je persoonlijke ontwikkeling?

Werkcentrum is er om je te ondersteunen. Wij helpen werkzoekenden niet alleen aan een toffe baan waar ze niet meer weg willen, maar ook verder in hun carrière. We bieden elke medewerker de mogelijkheid om in een persoonlijk gesprek op zoek te gaan naar individuele leerdoelen op het gebied van kennis, vaardigheden of ervaring. Aan de hand hiervan stellen we een persoonlijk ontwikkelingsplan op dat ook in lijn ligt met de cao.

Onze consultants hebben ervaring in het begeleiden van professionals. Samen zorgen we ervoor dat je sterke punten en ontwikkelingsgebieden helder worden. 

Lijkt het je interessant om meer met persoonlijke ontwikkeling te doen en bij een werkgever te werken die daarin meedenkt? Bij Werkcentrum gebeurt het. Wij zorgen ervoor dat jij bij de juiste werkgever terechtkomt en het maximale uit je carrière haalt. Plan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan vertellen we je meer over de mogelijkheden. Je hebt niets te verliezen.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: