27 september 2023

De toekomst van uitzendwerk: trends en vooruitzichten 

De arbeidsmarkt is constant in beweging en wordt gedreven door economische verschuivingen en veranderende voorkeuren van professionals zoals jij.

Iedere keer verandert er wel weer wat. Zo ook met uitzendwerk, dat ooit werd gezien als een tijdelijke oplossing voor werkzoekenden. Het heeft zich ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van de arbeidsmarkt. Met een groeiend aantal professionals die liever voor uitzendwerk gaan dan voor een vaste baan.

Neem contact op

In dit artikel duiken we dieper in de huidige trends en verkennen we de toekomstige vooruitzichten van uitzendwerk. Zo weet jij wat je te wachten staat en kun je dit in je voordeel gebruiken.  

 

Uitzendwerk trends

Als je al langer als uitzendkracht werkt, dan weet je dat de uitzendbranche de afgelopen jaren flink is veranderd. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen voor werkzoekenden. Hieronder lees je over de trends van dit moment.  

 1. Flexibiliteit: professionals hechten meer dan ooit waarde aan flexibiliteit in hun werk. Met uitzendwerk ben je vaker in staat om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. Dit is vooral interessant voor mensen die werk en privé willen combineren of verschillende sectoren willen uitproberen voor ze zich ergens aan binden.  
 2. Digitalisering van het sollicitatieproces: een steeds groter deel van het sollicitatieproces wordt tegenwoordig online gevoerd. Van het toesturen en beoordelen van je cv tot het eerste gesprek, we zien meer en meer opdrachtgevers die deze gesprekken online voeren. Dat betekent voor jou dat je minder tijd vrij hoeft te plannen, maar ook dat je online aanwezigheid, bijvoorbeeld op LinkedIn, voor sommige banen belangrijker is geworden. 

 3. Toename van remote werk: de recente pandemie heeft de verschuiving naar op afstand werken versneld. Veel bedrijven bieden nu uitzendopdrachten aan die volledig remote zijn. Heb jij altijd al gedroomd van surfen na het werken? Goed nieuws, dat kan tegenwoordig dus ook in Portugal, Bali of Kaapstad, in plaats van Scheveningen. 

 4. Soft skills in de schijnwerpers: naast technische vaardigheden of specifieke kennis worden soft skills steeds belangrijker voor werkgevers. Vaardigheden als communicatie, probleemoplossend vermogen en emotionele intelligentie staan steevast op de wensenlijsten. 

 5. Welzijn en bedrijfscultuur: niet alleen uitzendbureaus, maar ook werkgevers erkennen het belang van welzijn en een gezonde bedrijfscultuur. De werk-privébalans wordt belangrijker en overwerken is niet meer de standaard.  

 

Wat betekent dit voor jou als werkzoekende? 

Hartstikke leuk, die trends. Maar je moet er ook wat mee kunnen doen. Zo doe je er je voordeel mee: 

Relevantie: door trends te begrijpen en ernaar te handelen, laat jij zien dat je een aantrekkelijke kandidaat bent. Denk aan het volgen van een cursus om je soft skills te verbeteren of jezelf te specialiseren in een bepaald vakgebied. Dat kan je kansen op de arbeidsmarkt lekker vergroten.  

Voordelen: uitzendwerk biedt nu meer diversiteit, flexibiliteit en groeimogelijkheden dan ooit tevoren. Jij kunt zelf onderzoeken in welke sectoren en bedrijfsculturen je jezelf het prettigst voelt. En het biedt je de kans om je netwerk uit te breiden.  

Kansen door digitalisering: je kunt nu eindelijk op afstand werken en bijvoorbeeld naar het buitenland vertrekken. Maar het heeft meer voordelen, je kunt ook makkelijker onderzoeken of een bedrijf wel bij je past. En ook het sollicitatieproces is versneld, jij bent sneller verzekerd van die droombaan.  

 

Uitzendwerk vooruitzichten 

Als we naar de toekomst van uitzendwerk kijken, zien we een landschap dat wordt gevormd door technologische innovatie, veranderende wetgeving en voortdurend veranderende behoeften van zowel werkgevers als werknemers. Hieronder onze vooruitzichten voor uitzendwerk in de komende jaren en hoe jij jezelf daarop kunt voorbereiden: 

 1. Meer flexibiliteit in je werkuren
  De trend is dat bedrijven steeds flexibelere roosters aanbieden. Misschien kun je straks kiezen voor meer avond- of weekenddiensten, of juist voor een vierdaagse werkweek. Dat betekent meer controle over je eigen tijd. 
 2. Meer training en opleidingen
  Er zullen meer trainingen en cursussen beschikbaar komen, zodat je nieuwe vaardigheden kunt leren en jezelf kunt blijven ontwikkelen. 
 3. Technologie als hulpmiddel
  Geen zorgen, robots nemen je baan niet over. Maar ze kunnen je werk wel makkelijker maken. Denk aan machines die het tillen van zware objecten overnemen of apps die je helpen sneller te communiceren met je team. 
 4. Veiligere werkomgeving
  Met de komst van nieuwe technologieën en betere training zal de focus ook liggen op het creëren van een nog veiligere werkplek. Je gezondheid en welzijn staan voorop. 

 

Tips om hierop voorbereid te zijn als professional 

Om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de veranderende tijden en anderen altijd een stap voor blijft, hier wat tips: 

Sta open voor verandering 

Misschien verandert je baan wel vanwege technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie. Maar dat biedt ook kansen. Probeer nieuwe dingen uit en ontdek wat het beste voor je werkt.  

Vraag om training

Door het internet is jezelf opleiden makkelijker dan ooit tevoren. Grijp kansen aan om iets nieuws te leren. Dit maakt je ook nog eens waardevoller als werknemer, lekker meegenomen! 

Communiceer met je uitzendbureau

Laat je uitzendbureau weten wat je nodig hebt. Je kunt ook bij ze aankloppen voor een gesprek. Misschien heb je wel andere ambities. Ze zijn er om je te helpen en weten door ervaring vaak wat jij nodig hebt.  

 

De toekomst van Werkcentrum Groep 

Terugkijkend op de uitzendtrends en vooruitzichten die we hebben besproken, staat één ding vast: de arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Bij Werkcentrum zijn we onszelf daarvan bewust. We verbinden die trends en vooruitzichten met wat jij als professional nodig hebt. Technologieën en digitale middelen staan klaar om jouw zoektocht naar een baan makkelijker te maken, maar we weten ook dat de menselijke touch onvervangbaar is. 

Dat persoonlijke element is waar wij ons in onderscheiden. Jouw ambities, vaardigheden en wensen staan centraal. Bij ons ben je geen nummer, maar een gewaardeerde professional met unieke kwaliteiten en dromen. 

Voel je je aangesproken? Zie je jezelf deel uitmaken van een uitzendbureau dat vooruit kijkt en jou centraal stelt? Laten we dan kennismaken. Samen bouwen we aan jouw toekomst in een veranderende arbeidsmarkt. 

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: