20 januari 2023

De voordelen van remote werken!

De laatste jaren is het remote werken in opkomst en is het meermaals in het nieuws geweest. De video’s over zogenaamde digital nomads vliegen je om de oren op platformen als YouTube.

Ze geven uitleg over het remote werken, wat voor voordelen die manier van leven heeft en waarom het ook voor kijkers mogelijk is.

Neem contact op

Remote werken is eigenlijk niets meer dan het werken op afstand. Vaak denken we daarbij direct aan populaire hubs voor remote werkers als Bali en Madeira, maar je kunt ook remote werken in Europa. Of een tijdje vanuit huis. Mede door het internet is het remote werken mogelijk. Was het van 2016 tot en met begin 2019 nog in opkomst, daarna werd het door de coronapandemie een verplichting. Plotseling kwam een groot deel van werkend Nederland thuis te zitten en moesten zij op afstand werken (remote).

Werkgevers zijn in gaan zien wat voor voordelen het ook voor hen heeft. Om er een paar te noemen: hogere productiviteit, meer werkgeluk en ze kunnen door het deels remote werken verhuizen naar kleinere kantoorpanden. Dat heeft weer invloed op de bedrijfsresultaten, de kosten worden namelijk verlaagd.

Enfin, remote werken is helemaal hot en de toekomst. Maar waarom zou je juist nú overstappen op deze manier van werken? Daar kom je in dit artikel achter.

 

Waarom remote werken in 2023 zo fijn is?

Juist in 2023 is het overstappen op het remote werken een verstandige keuze. De technologie versnelt, de mogelijkheden breiden zich uit en alle restricties rondom het reizen zijn opgeheven. Met andere woorden: jij kunt je vrij verplaatsen en werken vanuit andere delen van de wereld. Hieronder een aantal voordelen waarom jij juist dit jaar over moet stappen op een remote baan.

 

Meer uit je euro’s halen

Werk je in het buitenland, maar voor een Nederlands bedrijf? Dan krijg je natuurlijk gewoon een Nederlands salaris uitgekeerd. En dat heeft voordelen. In andere landen ligt het gemiddelde loon een stuk lager. Om een paar voorbeelden te geven, dit zijn populaire bestemmingen voor mensen die remote werken en gemiddelde salarissen:

  • Madeira: €884,- per maand
  • Bali: €365,- per maand
  • Kaapstad: €1.583,- per maand
  • Mexico: €585,- per maand
  • Portugal: €985,- per maand

Wanneer jij met je Nederlandse baan daar bijvoorbeeld €2.000,- netto verdient, ligt je levensstandaard ook een stuk hoger. Je kunt meer met hetzelfde salaris. Leven als God in Frank… we bedoelen natuurlijk een van de bovenstaande landen of steden.

 

Diep werken zonder afleiding

Een ander voordeel is het tijdsverschil. Wanneer jij remote werkt vanuit bijvoorbeeld Amerika of een Aziatisch land, is het nacht in Nederland wanneer jij aan het werken bent. Voor de ene professional is dat vervelend, die moet namelijk samenwerken met collega’s in Nederland. Daarover later meer.

Voor anderen is dit juist een voordeel. Een deel van de dag kun je namelijk ongestoord je ding doen en in diepe concentratie werken. Je wordt niet afgeleid door collega’s of klanten, die liggen namelijk op één oor. Dat ongestoord je ding doen is sowieso een voordeel van remote werken, lees het onderstaande gedeelte maar eens.

 

Remote werken is ideaal voor mensen met concentratieproblemen

De ‘open werkvloer’ is bij veel organisaties nog steeds de standaard. Op kantoor werk je met 10 of meer mensen in dezelfde ruimte. Leuk voor degenen die ertegen kunnen, minder prettig voor mensen die werk willen verzetten. Werken in diepe concentratie zorgt er namelijk voor dat je meters kunt maken.

Een van de voordelen van remote werken is dan ook dat professionals zich thuis terug kunnen trekken om in opperste concentratie te werken. Lekker in je eigen werkkamer, alle afleiding elimineren en taken met een noodgang van je takenlijst wegstrepen.

Zo zie je maar, om te profiteren van de voordelen van het remote werken hoef je helemaal niet in het buitenland te zitten. Al maakt die mogelijkheid het natuurlijk wel leuk.

 

Remote werken tips

Tip 1: houd rekening met tijdsverschillen

Om alles uit je remote baan te halen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de tijdsverschillen. Hoe je dat doet, verschilt per functie. Voor de ene functie is het namelijk belangrijk dat je tijdens werktijden bereikbaar bent. Die professionals moeten dus in dezelfde tijdzone zitten als Nederland of een zone die daar niet te veel van afwijkt. Een goede mogelijkheid is Kaapstad, daar is het één uurtje later dan in Nederland tijdens onze wintertijd. In de zomertijd is er geen verschil!

 

Tip 2: bereken vooraf de kosten

Ga je in het buitenland remote werken? Houd dan rekening met de kosten. Doe onderzoek naar het beoogde land van bestemming en bereken de kosten voor levensonderhoud. Zet dit tegenover je salaris en jij weet of je wensen haalbaar zijn.

 

Tip 3: zorg voor een goede setup

Zeker wanneer je vanuit huis of in het buitenland werkt, is het belangrijk dat je over een goede setup beschikt. De hele dag met je laptop op schoot of vanaf een tafel werken is een regelrechte no-go voor je rug en nek. Zorg dat je over een extern toetsenbord en muis beschikt zodat je je laptop ‘hoger’ kunt zetten. Dit alles past in een rugzak waardoor je je kantoor makkelijk verplaatst naar een open workspace of andere ruimte in huis.

Wil je echt alles uit je remote baan halen? Kies dan voor een uitgebreide setup. Koop een bureau en extern scherm en jij werkt geconcentreerder dan ooit aan je taken.

 

Tip 4: ontmoet andere remote werkers

Alleen maar in je eigen ruimte blijven hangen is niet echt inspirerend, toch? Mensen die remote werken kunnen in de fout gaan door zich alleen maar te focussen op het werk. Juist het ontmoeten van andere remote werkers en digital nomads is wat een remote baan zo leuk maakt. Leer andere mensen kennen, deel ervaringen en maak vrienden voor het leven!

 

Remote werken baan

Lijkt het remote werken je wel wat? Bij Werkcentrum groep bieden we regelmatig vacatures aan die het remote werken mogelijk maken. Check direct ons vacatureaanbod of neem contact met ons op, dan helpen wij je zoeken naar een remote baan. Wie weet pak jij binnenkort het vliegtuig naar het buitenland!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: