02 februari 2024

Het gebruik van video CV’s: een nieuwe trend in solliciteren

Waar je vroeger een werkgever moest overtuigen met een wervende sollicitatie- of motivatiebrief, wordt er tegenwoordig steeds vaker om een video CV gevraagd.

Deze nieuwe manier van solliciteren biedt een andere invalshoek om sollicitanten te leren kennen. En voor jou als sollicitant kan het ook goed uitkomen, je hoeft jezelf niet meer stuk te bijten op een ellenlange tekst waarin je nét wat te vol over jezelf bent. Maar… dat geldt niet voor iedereen.

Neem contact op

Sommigen zijn gewoonweg beter in tekst dan in het spreken. En laten we eerlijk zijn: het is gewoon spannend om zo’n video op te nemen. Sta je er wel goed op? Is de achtergrond oké? Kom je over zoals je bent? Die en andere vragen kunnen je onzeker maken.

Dit artikel zal je daarmee helpen. Je ontdekt wat de voordelen van video CV’s zijn voor jou als werknemer en voor de werkgever, we geven je praktische tips en je leest over de uitdagingen. En daar horen vanzelfsprekend oplossingen bij, zo zijn we dan ook weer.

Lees snel verder en maak van solliciteren met een video een succes!

 

Voordelen van video CV’s

Het introduceren van video CV’s in het sollicitatieproces heeft verschillende deuren geopend. Zowel voor werkgevers als werknemers. Deze moderne aanpak brengt een paar voordelen met zich mee:

Onderscheidend vermogen: voor open posities met veel concurrentie kan een video CV de beslissende factor zijn die een kandidaat onderscheidt van de rest. Het laat de creativiteit en inzet zien van een kandidaat, zeker als er niet expliciet om wordt gevraagd in de vacature.

Efficiëntie: voor werkgevers kan het een snelle manier zijn om een eerste indruk te krijgen van een kandidaat. Het helpt om sneller een shortlist te maken van kandidaten voor persoonlijke gesprekken.

Technologische vaardigheden: het gebruik van een video CV laat zien dat jij als sollicitant digitale tools onder de knie hebt, wat steeds belangrijker wordt in vrijwel alle sectoren.

Persoonlijkheid laten zien: een sollicitatie- of motivatiebrief kan koel overkomen, terwijl je misschien niet zo bent. Met een video laat je je persoonlijkheid en enthousiasme meteen zien.

Het is belangrijk om te benoemen dat je punten scoort als je een video CV opneemt zonder dat daarom gevraagd wordt. Zeker bij creatieve vacatures is het voordeel ‘onderscheidend vermogen’ dan van toepassing.

 

Praktische tips voor een effectieve video CV

Het maken van een video CV vraagt om wat planning en aandacht. Om het je lekker makkelijk te maken, delen we hieronder onze beste tips:

  1. Kort en bondig: recruiters of HR-managers hebben het druk. Je video zou niet langer moeten zijn dan 1 tot 2 minuten.
  2. Professioneel: zorg voor een neutrale achtergrond en goede verlichting. Samengevat: kom gewoon professioneel over. Kleed je dus ook professioneel. Het draait allemaal om die eerste indruk!
  3. Goede kwaliteit: gebruik een goede camera en microfoon om ervoor te zorgen dat je video en audio van hoge kwaliteit zijn. Slechte beeld- of geluidskwaliteit doet afbreuk aan je professionaliteit. Je kunt ook een camera en microfoon huren.
  4. Oefen je script: ‘uh’ is een no-go. Oefen een paar dagen voor de spiegel en je zult zien dat je de tekst vloeiend uit kunt spreken op beeld.
  5. Toon enthousiasme: laat je enthousiasme voor de positie en het bedrijf zien, en vergeet die glimlach niet! Passie en energie zijn besmettelijk en laten een sterke indruk achter.
  6. Wees authentiek: laat je echte persoonlijkheid zien. Ben meer dan alleen wat woorden op papier, maak gebruik van die video.
  7. Laat je video en script checken door een ander: je moeder, oom, vriend, vind iemand die de Nederlandse taal goed beheerst en vraag hem of haar om je script en/of video te beoordelen.

Maak een kopietje van de tips, volg ze en je maakt zonder problemen een video CV die écht indruk maakt.

 

Uitdagingen en oplossingen

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn, video CV’s kennen ook wat uitdagingen. Die lichten we hieronder uit, gelukkig krijg je ook direct bijpassende oplossingen.

Technische beperkingen: niet iedereen heeft zomaar een hoogwaardige camera op zolder liggen. Oplossing: huur er een voor een dag, vaak kun je voor €30 – €50 een hoge kwaliteit camera huren bij de fotografiewinkel in de buurt. Neem dan direct op één dag voor meerdere sollicitaties een video CV op.

Onzekerheid: jezelf presenteren is niet voor iedereen even eenvoudig, sommigen voelen zich oncomfortabel voor de camera. Oplossing: oefen je script meerdere keren en onthoud dat het niet in één keer perfect hoeft te zijn. Neem er de tijd voor en neem net zo vaak op tot je video CV er goed op staat.

Culturele verschillen: in sommige culturen of bij sommige internationale bedrijven worden video CV’s misschien niet als passend beschouwd. Oplossing: onderzoek de bedrijfscultuur en de normen van het land waarin het bedrijf is gevestigd voordat je besluit een video CV op te nemen.

Privacy gevoeligheid: sommige sollicitanten zijn bang dat hun video CV elders wordt gebruikt door ontvangers. Oplossing: maak de video niet deelbaar en niet voor iedereen toegankelijk, zo behoud je de controle.

Voor iedere uitdaging is er dus wel een oplossing. Ben creatief, denk om en je zult zien dat het niet lastig hoeft te zijn om een onuitwisbare indruk te maken bij je potentiële werkgever.

 

Conclusie

De video CV is een nieuwe trend die het sollicitatieproces verandert, een krachtig middel dat persoonlijkheid en professionaliteit samen laat smelten. Het is een creatieve manier om jezelf in de spotlight te zetten en je sollicitatie naar een hoger niveau te tillen. Maar, dan moet je het wel goed doen, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hier kan Werkcentrum Groep je bij helpen. Met onze expertise en ervaring in het sollicitatieproces kunnen we je bijstaan bij elke stap – van het schrijven van je script tot het opnemen van je video.

Jij bent uniek en hebt je eigen set vaardigheden. Het is tijd om die te laten zien aan potentiële werkgevers. En daar kunnen wij je bij helpen. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze collega’s om eindelijk die baan te vinden die écht bij je past.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: