29 december 2023

Hoe je ervoor kan zorgen dat jouw cv bovenaan de stapel komt te liggen

Recruiters en HR-medewerkers hebben het druk. Héél druk. Soms lezen ze slechts 10 seconden over een cv heen om te bepalen of een kandidaat het waard is om te bekijken. Dat is op z’n zachtst gezegd minimaal.

Als jouw cv niet opvalt, komt deze onder die van tientallen andere kandidaten te liggen en ben je gezien. Een uitnodiging kun je vergeten. Om ervoor te zorgen dat je wél op gesprek mag komen - zeker bij gewilde functies - is het zaak dat je cv verkoopt. Dat het nieuwsgierigheid prikkelt, zonder dat de recruiter extra tijd in je hoeft te investeren.

Neem contact op

Onze intercedenten zijn samen gaan zitten om tot dit artikel te komen. Het is een overzicht met eenvoudige stappen die jij kunt volgen om ervoor te zorgen dat je succes behaalt tijdens het solliciteren. Neem het aandachtig door, stel een goed cv op en verbeter je kansen.

 

Waar je op moet letten bij het maken van een cv

Om te beginnen: je cv is een etalage. We komen nog geregeld cv’s tegen die een volledig overzicht geven van het leven van de sollicitant. Dit is niet nodig. Leg mooi en vooral duidelijk uit wat je de werkgever te bieden hebt. Baantjes die niets te maken hebben met de functie waar je op solliciteert, kun je achterwege laten. Het is leuk om te zien dat jij in je jeugd uren doorbracht achter de kassa, maar irrelevant.

Dat is gelukkig niet alles, er is nog meer waar je mee aan de slag kunt:

Je cv is voor iedere functie anders

Over de inhoud moet je dus goed nadenken. Maar het blijft niet alleen bij nadenken, je past deze ook aan voor elke functie. Wat je aanpast, lees je hieronder. Dit staat met stip op 1, want het is voor sommigen gebruikelijk om de cv klakkeloos mee te sturen met iedere sollicitatie die ze versturen. Vanaf nu dus een no-go.

Het oog wil ook wat – gebruik templates

Het eerste waar een recruiter, intercedent of HR-medewerker naar kijkt, is de vormgeving van je cv. En dat is ook direct hetgeen waar de eerste mening op gebaseerd wordt. Voor een handvol functies volstaat een document in Arial nog, maar vaak wordt er toch meer van je verwacht.

Om een goed cv op te stellen dat bovenaan de stapel komt te liggen, raden wij je aan een van de vele online templates te gebruiken. Ook programma’s als Word hebben templates in hun galerij staan waar je mee aan de slag kunt. Laat je cv opvallen en je hebt de halve wedstrijd al gewonnen.

Maak je ambities en toegevoegde waarde duidelijk

Iedereen voegt zijn of haar kernkwaliteiten (wat jou anders maakt) en kernwaarden (waar je het voor doet) toe, omdat we dat zo geleerd hebben. Stop daar niet. Het is belangrijk dat je ook je ambities kenbaar maakt, laat de potentiële werkgever weten wat je wilt bereiken.

Daarnaast maak je je toegevoegde waarde duidelijk, vertel op een heldere manier hoe je opgedane vaardigheden en kennis in wilt zetten voor het bedrijf. Dat bedoelden we met ‘pas je cv aan’. Hoe je die kennis en vaardigheden inzet, is voor iedere potentiële werkgever net wat anders.

Duidelijkheid – een cv moet op zichzelf kunnen staan

Geef expliciet aan naar welke functie je solliciteert. Als je dit niet doet in je cv, is hij afhankelijk van de begeleidende brief. Zoals je eerder las, hebben recruiters het druk. Die brief erbij zoeken is daarom niet altijd mogelijk, een goed cv moet dus op zichzelf kunnen staan.

Dit hoeft geen uitgebreid stuk te zijn, je kunt onder je foto een stukje tekst plaatsen waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en op welke functie je solliciteert. Voilà.

Verricht voorwerk

Bovenaan de stapel komen te liggen met je cv is meer dan alleen bovenstaande punten verwerken. Het vraagt ook om wat voorbereiding. De recruiter of HR-medewerker moet direct een match zien en denken ‘deze moet ik even apart houden, want dit is een goed cv’.

Hoe? Door het bedrijf waar je solliciteert te checken. Neem de website door en noteer welke woorden ze gebruiken. Als jij dat weet te verwerken in je cv, val je op en kom je bovenaan de stapel te liggen.

 

Hoe komt jouw cv bovenaan de stapel?

Aangezien we bij Werkcentrum meer van het ‘doen’ zijn dan van de theorie, is het tijd om dit artikel praktisch te maken. Lezen kunnen we uren, uiteindelijk is het verricht werk dat ervoor zorgt dat je bovenaan de stapel komt te liggen. Volg de onderstaande stappen in chronologische volgorde en behaal succes:

Stap 1: Maak een algemeen, aanpasbaar cv

Allereerst is het belangrijk dat je via een template een algemeen, aanpasbaar cv maakt. Zorg dat het past bij jou als persoon en de functie waarop je solliciteert. Voorbeeld: als je solliciteert op een serieuze managementfunctie is een roze cv met bloemetjes misschien geen slim plan.

Kies een online editor, dit kan ook op Word, en stel je cv op. Tip van ons: check ook even wat video’s op YouTube. Daar staan tientallen tutorials hoe je een cv maakt dat écht opvalt.

Stap 2: Bekijk de website van de potentiële werkgever

Is je cv gemaakt en heb je een interessante vacature gevonden? Neem dan de website van de potentiële werkgever door. Noteer het volgende:

  • Hoe ze de functie omschrijven
  • Specifieke woorden die ze gebruiken
  • Contactpersonen die genoemd worden

Stap 3: Pas je cv aan op basis van de genoteerde informatie

Verwerk bovenstaande informatie in je cv voor de sollicitatie. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde woorden als in de vacature of op de website, zo laat je direct zien dat je jezelf hebt verdiept. Dit geeft de lezer ook het idee dat je bij het bedrijf past. Hierdoor val je op en komt je cv bovenaan de stapel te liggen.

 

Zo helpt Werkcentrum je bij het maken van een cv

Heb je moeite met het vinden van een baan? Misschien komt het wel door je cv. Het opstellen van een goed cv is namelijk nog niet zo eenvoudig. Bij Werkcentrum begrijpen we dat als geen ander.

Daarom helpen we werkzoekenden die ons inschakelen met het opstellen van een goed cv. Zo vergroten we samen de kans op succes. Jij kunt gebruikmaken van onze kennis, wij helpen je vervolgens verder door je te koppelen aan ons netwerk. Een echte win-winsituatie.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan vertellen we je meer over de mogelijkheden. Wie weet kun jij over een paar weken al aan de slag bij een van onze opdrachtgevers.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: