31 maart 2023

Wat zijn mijn rechten bij een reorganisatie?

Ontslag vanwege reorganisatie… Het kan de beste overkomen. Kijk maar naar de afgelopen jaren, bedrijven werden massaal gesteund door de overheid, maar nu vinden overal ter wereld grote ontslagrondes plaats.

Zulke reorganisaties zorgen voor onzekerheid onder werknemers. Wat doe je als er een reorganisatie plaatsvindt bij je werkgever? Welke rechten heb je? Wanneer vinden zulke reorganisaties plaats en kun je jezelf erop voorbereiden? In dit artikel kom je erachter.

Neem contact op

We geven je antwoord op al die vragen, zodat jij weet waar je staat en wat je het beste kunt doen in bepaalde situaties.

 

Wat houdt een reorganisatie in?

Een reorganisatie is, zoals de naam doet vermoeden, een verandering in een organisatie. De organisaties wordt letterlijk geherstructureerd. Een andere inrichting die vaak moet leiden tot lagere personeelskosten en uiteindelijk een hogere omzet. Meer met minder, om het makkelijk te houden. Dit kan betekenen dat er afdelingen samengevoegd worden of juist opgesplitst. Meestal gaat het om een verkleining van het aantal personeelsleden met bijbehorende ontslagen.

 

Wanneer vindt een reorganisatie plaats?

De redenen voor een reorganisatie zijn uiteenlopend. Meestal gaat het al een tijdje niet goed met het bedrijf wanneer er een reorganisatie plaatsvindt, of de toekomst ziet er niet rooskleurig uit door bijvoorbeeld opgelegde sancties.

Vaak hoopt het management dat de reorganisatie in gang zet op meer efficiëntie. Zoals aangegeven willen ze met minder mensen hetzelfde werk uitvoeren. Een goed voorbeeld is automatisering. Bedrijven kiezen ervoor om een deel van het personeel te ontslaan en het werk uit te laten voeren door robots, de kosten van die apparaten worden gedekt met het bespaarde geld door ontslagen.

Denk bijvoorbeeld aan de machinelijn. Stel je voor dat een machinelijn dag en nacht werk biedt aan 50 personeelsleden over 3 shifts, dus 150 per 24 uur. De productielijn moet efficiënter en een deel van de machines wordt vervangen door robotarmen. Daardoor kan de organisatie dezelfde productie draaien met 25 personeelsleden per shift. Dat betekent dat er 75 mensen minder nodig zijn per 24 uur. Dezelfde aantallen met de helft van het aantal mensen, dat levert meer winst op.

Daarnaast zijn er natuurlijk de ontwikkelingen in de markt. Denk aan opgelegde sancties waar een bedrijf niets aan kan doen, dat regelt de overheid namelijk. Had je voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een bedrijf dat veel exporteerde naar Rusland, dan zit je er op het moment van schrijven niet warm bij door het exportverbod. Zulke politieke kwesties kunnen een reden zijn voor reorganisatie.

 

Gevolgen van reorganisatie

Reorganisaties hebben vooral gevolgen voor zittend personeel. Die worden ontslagen of moeten (soms noodgedwongen) een andere functie bekleden. De arbeidsvoorwaarden kunnen daardoor ook aangepast worden. Wanneer je als accountmanager door reorganisatie naar een binnendienst functie moet, moet je misschien wel je auto van de zaak inleveren. Niet echt prettig, dat betekent namelijk ook dat je met eigen geld plotseling een auto moet kopen. 

Reorganisaties hebben in Nederland een slechte naam. We denken alleen maar aan de negatieve gevolgen, zoals ontslagrondes. Maar het kan ook positieve gevolgen hebben. Niet iedereen hoeft weg, er zal personeel over moeten blijven om het bedrijf weer te laten groeien of nóg efficiënter te laten draaien. Misschien kun je wel stappen zetten en je slag slaan. Komt die managementfunctie plotseling toch in zicht!

 

Wat zijn mijn rechten bij een reorganisatie?

Heb je laatst een brief ontvangen dat een reorganisatie onvermijdelijk is bij je huidige werkgever? Weet dat je nooit zomaar akkoord hoeft te gaan met een voorstel. In Nederland zijn werknemers vrij goed beschermd, maak daar dan ook gebruik van. De organisatie moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om je überhaupt te kunnen ontslaan vanwege reorganisatie.  

Zo moet het management of de directie kunnen aantonen dat reorganisatie noodzakelijk is en rapporten op laten stellen. Ook moeten ze verplicht advies inwinnen bij de ondernemersraad. Daarnaast heb je een aantal andere rechten waar je jezelf aan vast kunt houden:

  • Je werkgever mag niet zelf bepalen wie er ontslagen wordt en heeft zich te houden aan een rangorde. Ook dient men rekening te houden met leeftijden. Ga ervan uit dat mensen die minder lang bij het bedrijf werken er als eerste uit moeten.
  • Je werkgever mag niemand aannemen voor jouw functie gedurende 26 weken na je ontslag.
  • Je werkgever is verplicht te kijken naar andere passende functies. Het is dus niet zo dat je zomaar op straat gezet wordt. Het is wel aan jou om te beslissen of je akkoord gaat met het voorstel.

Tips bij reorganisatie

Soms is een reorganisatie onvermijdelijk. Neem de onderstaande tips eens goed door, daar ga je veel aan hebben mocht het ooit voorkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 1: Schrijf alvast een goede motivatiebrief

In het heetst van de strijd, dus wanneer je net te horen hebt gekregen dat je ontslagen wordt, is het schrijven van een motivatiebrief wat lastiger. Je raakt je motivatie op dat moment namelijk even kwijt. Je weet niet waar je het zoeken moet. Schrijf daarom nu alvast een steengoede motivatiebrief. Ook als je het naar je zin hebt bij je werkgever en alles goed gaat.

Tip 2: Schakel snel na het ontvangen van een slecht bericht

Na het horen van het slechte nieuws kun je twee dingen doen: gedesillusioneerd blijven zitten en balen of je pakt door. Die laatste optie is waar je voor wilt gaan. Doe een beroep op je (online) netwerk en zet het in om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden.

Tip 3: Ga niet solliciteren ‘omdat het moet’

We begrijpen goed dat je in nood zit, maar op een vacature solliciteren waar je overgekwalificeerd voor bent is geen goede keuze. Reageer daarom alleen op vacatures die écht bij je passen.

Lijkt dit alles je maar niets en ga je liever voor zekerheid? Plan een gesprek in met een van onze intercedenten. Wanneer je via Werkcentrum werkt en er vindt een reorganisatie plaats, zorgen wij voor een passende oplossing. We doen een beroep op ons uitgebreide netwerk en hebben binnen no-time een leuke, nieuwe baan voor je gevonden. Dat is zekerheid!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: