30 augustus 2023

Hoe uitzendbureaus omgaan met de uitdagingen van remote werk

Nog geen decennium geleden werd het idee van remote werken door velen gezien als een afwijkende benadering van het traditionele kantoorleven.

Velen associeerden het met freelancers of die enkele fortuinlijke werknemer die het privilege had om vanuit een exotische locatie te werken. Echter, heeft de snelle vooruitgang van technologie gecombineerd met een zich evoluerende bedrijfscultuur geleid tot een herdefiniëring van wat we als 'normaal' beschouwen voor een werkplek.

Neem contact op

Vandaag de dag staat de zakenwereld voor unieke uitdagingen en kansen. Het vermogen van een bedrijf om zich snel aan te passen en te innoveren is cruciaal voor zijn overleving en groei. In dit dynamische landschap hebben organisaties de voordelen van remote werken erkend. Thuiswerken, eens een nichebenadering, wordt nu gezien als een waardevolle strategie die de efficiëntie en het welzijn van werknemers verhoogt, terwijl het bedrijven in staat stelt om een breder scala aan talenten aan te trekken zonder geografische beperkingen.

Het is niet alleen een tijdelijke trend of een reactie op externe omstandigheden. Het is een doordachte reactie op de erkenning dat het traditionele kantoorleven niet voor iedereen werkt en dat de toekomst van werk flexibeler, inclusiever en gedecentraliseerder moet zijn.

Wat houdt werken op afstand precies in?

Als we het hebben over ‘remote werken’ of ‘werken op afstand’, dan hebben we het over een andere manier van werken dan we gewend zijn. In plaats van elke dag naar kantoor te gaan, doen mensen hun werk vanuit andere plekken. Dat kan thuis zijn, in een café, of zelfs in een ander land.

De grote vraag is: hoe werkt dit allemaal? Het antwoord is simpel: technologie. Dankzij het internet en handige programma’s kunnen mensen met elkaar praten, samenwerken en dingen delen, waar ze ook zijn. Dus in plaats van een fysieke vergadering hebben teams online meetings via video. Ze gebruiken ook online tools om samen te werken aan documenten en projecten.

Maar werken op afstand is meer dan alleen maar de plek waar je werkt. Het gaat ook over vertrouwen en verantwoordelijkheid. Leidinggevenden moeten erop vertrouwen dat hun teamleden hun werk goed doen, ook al zien ze ze niet elke dag. En voor de werknemers? Zij krijgen meer vrijheid om te kiezen waar en wanneer ze werken. Maar ze moeten wel laten zien dat ze hun werk serieus nemen en hun taken goed uitvoeren.

Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken?

Voordelen van remote werken:

 • Flexibiliteit: Medewerkers hebben de autonomie om hun werkomgeving te kiezen, wat resulteert in een verbeterde werk-privébalans.
 • Besparing: Werknemers besparen op reiskosten en dagelijkse uitgaven zoals lunches. Bedrijven kunnen mogelijk besparen op kantoorruimte en faciliteiten.
 • Toegang tot wereldwijd talent: De geografische beperkingen vervagen, waardoor bedrijven talent kunnen aantrekken van over de hele wereld.
 • Minder reistijd: Medewerkers besparen tijd doordat ze het dagelijkse woonwerkverkeer overslaan.
 • Minder milieu-impact: Minder woon-werkverkeer betekent ook minder CO2-uitstoot.

Nadelen van remote werken:

 • Isolatie: Het missen van face-to-face interactie kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid of vervreemding.
 • Grenzen tussen werk en privé: Thuis kan de grens tussen werk en privé vervagen, wat kan resulteren in het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan.
 • Communicatiebarrières: Zonder de natuurlijke interacties die op kantoor plaatsvinden, kunnen misverstanden of vertragingen in communicatie optreden.
 • Niet elke sector is geschikt voor thuiswerken: Terwijl sommige beroepen en sectoren gemakkelijk de overstap naar remote kunnen maken, zijn er andere, zoals de productie, bouw, zorg en logistiek, waar het werk inherent locatiegebonden is. Deze sectoren vereisen een fysieke aanwezigheid, waardoor remote werken geen optie is.
 • Technische problemen: Afhankelijkheid van technologie betekent dat technische problemen direct invloed kunnen hebben op de productiviteit.

Terwijl de voordelen van remote werken overduidelijk zijn, erkennen we bij Werkcentrum Groep ook de inherente uitdagingen. Ons streven is om een balans te vinden die zowel de medewerker als de werkgever ten goede komt, en tevens de unieke behoeften van elk beroep en elke sector respecteert.

Hoe gaat Werkcentrum om met remote werken?

Bij Werkcentrum Groep zien we een groeiende trend van werken op afstand en erkennen we de vele voordelen die het met zich meebrengt. Allereerst zorgt het voor een flexibelere werkomgeving, waardoor medewerkers een betere balans kunnen vinden tussen werk en privé. Daarnaast zien we dat deze flexibiliteit vaak leidt tot een verhoogde productiviteit, doordat medewerkers werken in een omgeving waar ze zich het meest comfortabel voelen.

Echter, zoals met elke grote verandering, komen er ook uitdagingen bij kijken. Eén van de zorgen die we bij WCG hebben over het remote werken is het risico op isolatie van medewerkers. Het missen van dagelijkse interacties op kantoor kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en disconnectie van het team. Daarom promoten we actief het organiseren van teamuitjes en stimuleren we vaste dagen op kantoor. Zo blijft de teamspirit behouden en krijgen collega’s de kans om persoonlijk met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld tijdens de vrijdagmiddagborrel.

Het is echter van belang om te erkennen dat remote werken niet voor elke sector geschikt is. Terwijl sommige sectoren naadloos kunnen overstappen naar deze werkvorm, zijn er andere waar de fysieke aanwezigheid onvervangbaar is. Sectoren zoals de bouw, productie en logistiek hebben een inherent praktische aard waarbij het essentieel is dat medewerkers op locatie zijn. Bij WCG begrijpen we dit en benadrukken we dat, hoewel we de voordelen van remote werken inzien, we ook de unieke behoeften en uitdagingen van elke sector waarderen.

In essentie omarmt Werkcentrum Groep de voordelen van thuiswerken waar het kan, maar blijft het ook realistisch over de beperkingen. Onze aanpak is er één van evenwicht, altijd met het oog op het welzijn van onze medewerkers en de behoeften van onze opdrachtgevers.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: