09 februari 2024

Werkzoekenden in de 50: tips voor herintreding en succes

Leeftijd is slechts een getal, en nergens wordt dat duidelijker dan in de arbeidsmarkt van vandaag. Terwijl velen de vijftig kaarsjes uitblazen, doen ze ook een wens voor een succesvolle herintreding in de arbeidsmarkt.

Iets nieuws, vol ambitie die laatste fase van je werkzame leven tegemoet gaan. Het vijftigste levensjaar markeert voor sommigen het begin van een gouden tijdperk van carrière herontdekking en -transformatie.

Neem contact op

De reis terug naar de arbeidsmarkt of het betreden van een geheel nieuw veld na je vijftigste is alleen niet eenvoudig. Hoe graag we dat ook zouden willen, voor sommigen blijft het lastig om een baan te vinden na hun 50e. Maar, wie goed geïnformeerd is, zal slagen. En daar gaan wij je bij helpen met dit artikel.

In dit artikel zullen we de unieke positie van de 50-plus werkzoekende verkennen en je concrete tips geven voor een succesvolle herintreding op de arbeidsmarkt. Van het herontdekken van vaardigheden en interesses tot het bijhouden van de laatste trends en het effectief inzetten van netwerken — we geven je een kompas dat wijst naar succes en tevredenheid in een carrière na je 50e. Maak je klaar om het roer om te gooien!

 

Belangrijke overwegingen voor werkzoekenden boven de 50

Voor werkzoekenden boven de 50 is de arbeidsmarkt een heel ander speelveld dan voor starters en professionals die tussen de 30 en 40 zijn. Het is een plek waar wijsheid, ervaring en volwassenheid de sleutels zijn tot succes. Wanneer je een stap maakt om terug te keren naar je werk of om te veranderen van werk, zijn er een paar overwegingen die je niet over het hoofd mag zien.

Allereerst: de waarde van je levens- en werkervaring. Jonge professionals kunnen van je leren, dat moet je goed onthouden tijdens je herintreding. In een wereld waarin snelheid en vernieuwing worden gewaardeerd, is het belangrijk om te onthouden dat stabiliteit en diepgang evenveel waard zijn. De ervaringen die jij hebt opgedaan, kunnen goud waard zijn voor werkgevers.

Daarnaast is het belangrijk dat je vooroordelen het spreekwoordelijke hoofd biedt. Leeftijdsdiscriminatie komt, hoe jammer ook, nog steeds voor. Het is belangrijk om jezelf te positioneren op een manier die de nadruk legt op je kracht voor de positie waar je naar streeft. Dit betekent dat je een proactieve houding aan moet nemen, laat ze maar eens zien dat leeftijd slechts een getal is.

Een ander aspect is de technologische ‘kloof’. Dit verschilt echter per persoon: de ene vijftiger is hartstikke hip en weet alles van technologie, de ander is pas sinds een aantal jaren geleden overgestapt op een smartphone – omdat het moest. Het is noodzakelijk dat je vertrouwd raakt of bent met de huidige technologische software die in jouw branche gebruikt worden. Dit kan betekenen dat je zult moeten leren, geef dit dan ook aan en laat zien dat je bereid bent om te investeren in cursussen en opleidingen.

Als werkzoekende boven de 50 is het dus belangrijk dat je bovenstaande overwegingen maakt en op basis daarvan een plan schrijft voor je herintreding op de arbeidsmarkt.

Herontdekken van vaardigheden en interesses bij een herintreding

Soms is het tijd voor iets geheel nieuws. Door levenservaring kan het zo zijn dat je je huidige werk niet meer leuk vindt, omdat je bijvoorbeeld andere interesses hebt gekregen. Weet dat je ook na je 50e gewoon van carrière kunt veranderen. Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt in het leven, kijk of er mogelijkheden zijn om daar wat mee te doen op professioneel gebied en investeer in jezelf. Er zijn genoeg werkgevers die met je mee willen denken wat betreft omscholing. Tegenwoordig is echt alles mogelijk.

 

Up-to-date blijven met industrietrends

Als er iets belangrijk is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dat je up-to-date blijft. Dat getal 50 heeft een vervelende bijsmaak. Een bijsmaak van ‘de snelle veranderingen niet bij kunnen benen’, waardoor 50-plussers benadeeld worden. Gelukkig is dat nergens voor nodig als jij up-to-date blijft met industrietrends.

Een van de manieren om op de hoogte te blijven, is door publicaties binnen jouw sector in de gaten te houden en deze te lezen. Schrijf je in voor nieuwsbrieven, volg blogs en neem deel aan (gratis) webinars.

Je kunt er ook voor kiezen om fysieke evenementen bij te wonen, dit is ook direct goed voor je netwerk. Actieve deelname aan online discussies en forums kan je zichtbaarheid ook vergroten, wat laat zien dat je up-to-date bent en blijft.

Dit valt allemaal in het kader van ‘een leven lang leren’, een concept dat steeds belangrijker wordt. Denk er daarnaast over na om cursussen of certificeringen te volgen die je kunnen helpen je vaardigheden aan te scherpen of nieuwe te ontwikkelen die in trek zijn.

 

Netwerken en LinkedIn gebruiken bij een herintreding

“Your network is your net worth”, heb je die ooit voorbij horen komen? Niets is minder waar. Wie een sterk netwerk heeft, kan daaruit putten. Kansen doen zich sneller voor, je blijft automatisch up-to-date met trends en je bent voor sommige posities aantrekkelijker. Een accountmanager met een groot netwerk is bijvoorbeeld interessanter dan iemand die niets met LinkedIn heeft gedaan in zijn of haar leven.

Over LinkedIn gesproken, dat is een must voor sommige functies. Een productiemedewerker hoeft er logischerwijs niet veel mee te doen, maar van werknemers die op kantoor werken wordt wel verwacht dat je zichtbaar bent. Je LinkedIn-profiel dient als je digitale visitekaartje. Zorg dat deze dan ook up-to-date is met een duidelijke, professionele foto en een beknopte samenvatting van je vaardigheden en ervaring.

 

Conclusie – een nieuwe start na je 50e

De stap zetten naar herintreding na je 50e is niet alleen moedig, het is ook een kans om je ervaring te delen met de wereld. Je bent van grote waarde voor je nieuwe werkgever. Dit is hét moment om je carrière nieuw leven in te blazen.

Bij Werkcentrum Groep begrijpen we de waarde die jij meebrengt en staan we klaar om je te ondersteunen bij het vinden van een baan die past bij jouw levensfase en ambities.

Jouw volgende carrièrestap begint hier. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs, dan vertellen wij je wat we voor je kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: