01 december 2023

De vaardigheden die je moet hebben om een baan te vinden in 2023

Het zoeken naar een nieuwe baan is anno 2023 eenvoudiger dan ooit, maar daardoor is de concurrentie ook groter. Jij zult dus op moeten vallen om die baan te bemachtigen.

Niet door opleidingen en werkervaring, maar juist door essentiële vaardigheden die nú hot zijn bij werkgevers. In dit artikel helpen we je achterhalen welke vaardigheden je nodig hebt, waarom en hoe je ze ontwikkelt. Zie het als een praktische gids voor meer succes tijdens het sollicitatieproces. Dat wil iedere werkzoekende, toch? Laten we beginnen.

Neem contact op

Waarom vaardigheden steeds belangrijker worden

In een wereld die voortdurend in beweging is, waar technologie steeds belangrijker wordt en waar de arbeidsmarkt zich continu aanpast, is het logisch dat de eisen die werkgevers aan werknemers stellen ook veranderen. In 2023 is er een opmerkelijke verandering gaande: het draait niet langer alleen om diploma’s en jarenlange ervaring of loyaliteit aan je vorige werkgever. Het zijn de vaardigheden die nu zwaarder wegen.

Waarom is dit zo’n belangrijke verandering? Omdat het de huidige situatie in de arbeidsmarkt goed laat zien, waardoor jij de noodzaak van vaardigheden ontwikkelen begrijpt. We leven met z’n allen in een tijdperk van technologische vooruitgang. De ene na de andere automatisering vliegt je om de oren, denk bijvoorbeeld aan de populariteit van kunstmatige intelligentie.

Dit verandert de manier waarop we werken en zakendoen, waardoor werkgevers op zoek zijn naar werknemers die goed kunnen werken in deze vernieuwde omgeving.

Daarnaast groeit de wereldwijde concurrentie. Werkgevers kunnen voor sommige klussen over de hele wereld zoeken naar werknemers, bijvoorbeeld freelancers. Dit zorgt ervoor dat bepaalde vaardigheden ook weer belangrijker zijn.

 

Welke vaardigheden moet je hebben in 2023

Met alleen een indrukwekkend cv kom je er dus niet in 2023. Werkgevers zijn op zoek naar specifieke vaardigheden die passen bij de snel veranderende arbeidsmarkt en eisen van de digitale wereld. Welke het specifiek zijn, verschilt natuurlijk per functie. Werkcentrum heeft de 5 belangrijkste voor je verzameld:

Vaardigheid 1: Digitale kennis en know-how

Deze staat met stip op 1. Tegenwoordig wordt er binnen vrijwel ieder bedrijf digitaal gewerkt en is het vermogen om digitale tools en software te begrijpen van grote waarde. Je moet je in kunnen lezen in nieuwe tools, zelf benodigde informatie op kunnen zoeken en snel aan kunnen passen.

Of je nu solliciteert voor een administratieve functie of creatieve rol, digitale kennis en weten hoe je ermee omgaat, is belangrijk en zal steeds belangrijker worden.

Zo ontwikkel je deze vaardigheid

Volg online trainingen over werken met het internet. Dit kan natuurlijk online via platformen als YouTube.

 

Vaardigheid 2: Data-analyse

Data is tegenwoordig misschien wel het meest waardevolle bezit van bedrijven. Het heeft invloed op de beslissingen die gemaakt worden en de werkwijze. Het vermogen hebben om data te verzamelen, analyseren en er inzichten uit te halen is een cruciale vaardigheid geworden.

Dit is in allerlei sectoren belangrijk. Marketeers, mensen binnen de gezondheidszorg en bijvoorbeeld financiële wereld zullen allemaal te maken krijgen met data en ermee moeten werken.

Zo ontwikkel je deze vaardigheid

Volg een cursus of opleiding data-analyse om je vaardigheden te ontwikkelen. Daarna is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Vaardigheid 3: Soft skills – communicatie en samenwerken

Technische vaardigheden mogen dan wel belangrijk zijn, soft skills zoals effectieve communicatie en samenwerking zijn evenmin nodig. Door de toenemende communicatie via het internet, vergeten professionals soms dat ze ook in de ‘echte wereld’ moeten communiceren om iets voor elkaar te krijgen.

Daarnaast wordt er binnen teams steeds vaker op afstand gewerkt, wat effectieve communicatie ook belangrijker maakt. Zowel mondeling als schriftelijk.

Zo ontwikkel je deze vaardigheid

Volg een training en pas de opgedane kennis direct toe in de praktijk. Probeer je e-mails bijvoorbeeld te verbeteren zodat je duidelijker overkomt, of leer een nieuwe taal als je in internationale teams werkt.

 

Vaardigheid 4: Creatief denken en probleemoplossend vermogen

Waar veranderingen gaande zijn, moet je creatief kunnen denken om met de juiste oplossing te komen. Werkgevers willen professionals die buiten de gebaande paden kunnen denken, originele ideeën genereren en innovatieve oplossingen bedenken. Dit is nodig om het verschil te maken voor zowel werkgever als de eindklant.

Zo ontwikkel je deze vaardigheid

Deze vaardigheid ontwikkelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Laten we vooral eerlijk zijn: sommige mensen hebben hier gewoon feeling voor. Maar, zoals met alles, kun je er wel beter in worden. Ga stapsgewijs met problemen om:

  1. Identificeer het probleem
  2. Begrijp het probleem
  3. Zoek naar mogelijke oplossingen
  4. Maak een plan van aanpak
  5. Voer het uit en beoordeel de resultaten

Zo leer je van iedere oplossing die je verzint en die kennis kan weer helpen bij het sneller oplossen van problemen in de toekomst of verzinnen van creatieve ideeën.

Vaardigheid 5: Diep werk en focus

Afleiding is overal. Een notificatie van Facebook of dat appje van die vriend(in) die je al een tijdje niet hebt gesproken. Zodra je telefoon een signaal geeft, ben je afgeleid. Dat komt je werk niet ten goede, je maakt minder meters dan mogelijk. Jezelf weer focussen na afleidingen kost grofweg 23 minuten.

Wie zich in deze wereld kan afsluiten en focussen, wint het van andere professionals die dat niet kunnen. Als jij de vaardigheid hebt om jezelf langdurig te focussen, bijvoorbeeld door je telefoon uit te zetten en andere afleiding te elimineren, lever je veel op voor werkgevers.

Zo ontwikkel je deze vaardigheid

Lees boeken over diep werk, jezelf focussen en concentratie. Pas de theorie toe en ontdek voor jezelf wat werkt. Consistentie is het belangrijkste, hoe vaker jij in focus werkt, hoe beter je erin wordt en hoe effectiever je zult zijn.

 

Conclusie

Dit jaar en de komende jaren zijn vaardigheden cruciaal voor een succesvolle, leuke carrière en het vinden van een baan die bij je ambities past. Het gaat niet langer alleen om je diploma’s en ervaring, maar om specifieke vaardigheden waar je in dit artikel over hebt gelezen.

Bij Werkcentrum begrijpen we dit en bieden we opleidingen en cursussen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. Bij ons sta je nooit stil. Wil jij je carrièrekansen vergroten en werken voor een opdrachtgever die begrijpt wat vaardigheden betekenen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in, dan vertellen we je over de mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: