04 augustus 2023

Hoe je als 50-plusser een nieuwe baan kan vinden

Ben je ouder dan 50 jaar en vind je het tijd voor een nieuwe baan? Of wil je voor omscholing gaan op latere leeftijd? De kans op twijfel is groot.

et is namelijk niet niks om op die leeftijd zo’n veelomvattende verandering te maken. Steeds vaker denken professionals in de groep ‘50-plussers’ dat ze er niet meer toedoen op de arbeidsmarkt en dat ze moeten blijven zitten bij hun huidige werkgever. Niets is minder waar. 

Neem contact op

Voor 50-plussers zijn er inderdaad wat factoren die de zoektocht kunnen bemoeilijken, maar ze hebben werkgevers ook unieke voordelen te bieden. In dit artikel lees je daar meer over. Zo behandelen we het verschil tussen een 50-plusser en young professional en welke voordelen 50-plussers hebben voor organisaties. 

Na het lezen weet jij wat je organisaties te bieden hebt en wordt het vinden van een baan op latere leeftijd een stuk eenvoudiger. Grote kans dat je weer in jezelf gelooft! 

Wat is het verschil tussen een 50-plusser en een nieuwe verse kracht in de huidige arbeidsmarkt?

Het grootste verschil? De leeftijd. Logisch. Je kunt dat als een ‘belemmering’ zien, maar ook als een kans. Het klopt dat een organisatie minder lang op je kan bouwen. Dat is een feit, de pensioengerechtigde leeftijd komt dichterbij. Maar kijk je naar de trends, dan zie je dat de gemiddelde werknemer in Nederland zeker geen 10 jaar op dezelfde plek blijft zitten. En jongeren, waar sommige werkgevers de voorkeur aan geven, al helemaal niet. 

Een ander verschil is de ervaring die ze hebben. Waar jongeren vaak nieuwere kennis en vaardigheden bezitten en ook wat sneller zijn met technologische oplossingen, zijn het de 50-plussers die over jarenlange ervaring beschikken. En als geen ander weten wat hard werken inhoudt. Daarnaast hebben dit soort professionals kennis van processen binnen organisaties waar jongeren niet aan kunnen tippen. 

De grootste verschillen zijn dus de leeftijd en het kennis- en ervaringsniveau.  

De voordelen van 50-plussers voor elke organisatie

Zoals aangegeven beschikken 50-plussers over meer ervaring dan jongere professionals. Door die kennis zijn ze beter in staat om complexe problemen op te lossen. 

Daarnaast beschikken ze vaak over leidinggevende vaardigheden. Doorgaans is er een carrièreladder beklommen, die skills zijn tegenwoordig schaars. Er zijn maar weinig goede leiders te vinden, alleen daarom al is het voor organisaties soms verstandig om ook in deze pool (met 50-plussers) te kijken. Lang verhaal kort: ze brengen stabiliteit en leiderschap naar teams. 

En dan nog de loyaliteit. 50-plussers zijn in een ander tijdperk opgegroeid en vaak wat loyaler aan hun werkgever dan young professionals die jobhoppen interessant vinden. Waar veel werkgevers de hogere leeftijd als een obstakel zien, maakt dit het dus juist een kans. De pensioengerechtigde leeftijd ligt in Nederland op 67 jaar. Als je iemand van 53 aanneemt, kun je daar als organisatie nog 14 jaar plezier van hebben. Lang genoeg, toch?

Omscholing op latere leeftijd? Dit zijn de redenen

Als vijftigplusser heb je vaak nog een flink deel van je carrière voor de boeg. Het is daarom ook zeker niet te laat om voor omscholing te gaan. Heb je het idee dat je liever iets anders doet in de laatste fase van je carrière? Iets waar je écht gelukkig van wordt? Doe het gewoon! Dit is hét moment voor een carrièreswitch. En mocht je twijfelen, hieronder een aantal redenen om er toch voor te gaan. 

Je passie eindelijk nastreven

Het is vrij normaal dat je op jonge leeftijd een vak hebt gekozen, bij een werkgever aan de slag bent gegaan en bent blijven hangen in die branche door de ervaring die je hebt opgedaan. Dat is de normale route die een groot deel van de Nederlanders aflegt. Maar gedurende een leven verander je als persoon. Zo veranderen je passies en interesses nu eenmaal als je ouder wordt.

Je kunt dus de passie die je ooit voor je baan had verliezen. Is dat bij jou het geval? En moet je er ook niet aan denken om nog 7 tot 17 jaar iets te blijven doen waar je geen passie voor hebt? Ga voor die carrièreswitch, wakker dat vlammetje weer aan en haal plezier uit de laatste fase van je carrière.

Minder stress

Professionals met een hoog salaris bevinden zich vaak in een stressvolle en vooral drukke werkomgeving. Alles draait om management, targets behalen en knallen. Door voor een andere baan te gaan, bevind je jezelf straks misschien wel in een rustigere werkomgeving. Daardoor ervaar je minder stress en ga je rustiger door het leven, ook wel eens fijn. En het is ook nog eens een stuk gezonder!

Nieuwe dingen leren

Wij mensen vinden het geweldig om nieuwe dingen te leren. Jezelf ergens in vastbijten. Alles op de automatische piloot doen, wat in je huidige functie misschien het geval is, kan een oorzaak zijn voor een bore-out. Door voor een andere baan te gaan, word je weer uitgedaagd. Het zorgt ervoor dat de dagen voorbijvliegen!

Wat kan Werkcentrum betekenen voor deze 50-plussers?

Bij Werkcentrum weten we als geen ander hoe belangrijk 50-plussers voor een organisatie zijn. Deze speciale groep bieden we hulp en begeleiding bij het zoeken naar de perfecte baan. Daarnaast biedt Werkcentrum omscholingsmogelijkheden aan zodat jij, ook op latere leeftijd, alsnog je dromen waar kunt maken. 

Heb je zelf moeite met het vinden van een passende baan? Weet je nog niet zo goed wat je wilt? Of heb je momenteel een baan, wil je iets anders, maar heb je geen tijd om effectief op zoek te gaan? Als je antwoord ‘ja’ is op een van deze vragen, plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze consultants. 

Met een uitgebreid netwerk in verschillende branches is het voor ons net wat eenvoudiger om je aan het juiste bedrijf te koppelen. We luisteren naar je wensen en behoeften, brengen alles in kaart en zetten ons daarna volop voor je in.

Plan jij het vrijblijvende kennismakingsgesprek in? Je zit nergens aan vast.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: