11 november 2022

Wat is een ontslagbrief?

Een ontslagbrief schrijf je wanneer je ontslag wil nemen bij je huidige baan. Er kunnen meerdere redenen zijn om te willen stoppen met werken voor je huidige werkgever.

Wellicht heb je een andere baan gevonden die beter aansluit bij jouw interesses of vaardigheden. Of misschien ga je verhuizen waardoor je genoodzaakt bent je baan op te zeggen. Wat de situatie ook is, het opzeggen van je baan kan je doen door middel van een ontslagbrief.

Neem contact op

Je overhandigt een ontslagbrief aan je baas, je leidinggevende of een medewerker van HR. Per bedrijf verschilt het wie verantwoordelijk is voor het afhandelen van jouw ontslagbrief. Je kan een ontslagbrief online via e-mail versturen of fysiek overhandigen. Vaak gaat er een gesprek met je leidinggevende of baas mee gepaard. Hierin laat je weten dat je ontslag wil nemen, licht je jouw redenen hiervoor toe en bespreken jullie de verdere gang van zaken.

Een ontslagbriefbestaat uit verschillende onderdelen. De brief begint met het benoemen van zowel jouw gegevens als de gegevens van het bedrijf waar je werkzaam bent. Daarna geef je aan op welke datum je de brief verstuurt. Vervolgens benoem je dat je jouw contract graag wil beëindigen en benoem je de opzegtermijn zoals deze in jouw contract staat. Eventueel benoem je hier ook de reden voor het ontslag. Tot slot volgt de afsluiting.

Ontslagbrief schrijven

Bij het schrijven van een ontslagbrief is er een vast aantal onderdelen die je moet beschrijven. Ook is er een aantal zaken die niet verplicht zijn om te bespreken in de brief, maar die je wel kan toevoegen als je dat wil.

Persoonlijke gegevens en datum

Je begint de brief met jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van het bedrijf waar je voor werkt. Naam en adres voor beide partijen is hierbij voldoende. Op die manier is duidelijk wie de brief geschreven heeft en aan wie de brief gericht is. Jouw werkgever bewaart de brief mogelijk voor administratieve doeleinden. Het is dus belangrijk dat het duidelijk is door wie en aan wie de brief is geschreven.

Vervolgens schrijf je de datum waarop je de brief verstuurt. Dit kan ook de datum zijn van de dag waarop je de brief persoonlijk aan je werkgever overhandigt. Vaak is dit de dag vanaf wanneer de opzegtermijn gaat lopen. Door de datum in de brief te vermelden is het voor beide partijen duidelijk dat je wenst het contract op dat moment te beëindigen.

Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst

Het allerbelangrijkste onderdeel van een ontslagbrief is natuurlijk het indienen van je ontslag. Dit geef je aan door te zeggen dat je wenst het arbeidscontract te beëindigen. Het is niet nodig om hier een inleiding voor te geven of een lang verhaal te schrijven. Een zin is voldoende.

Je hoeft in de brief geen aandacht te besteden aan de gang van zaken na het indienen van jouw ontslag. Dit bespreek je allemaal met je werkgever tijdens een persoonlijk gesprek. Hierin praat je aan de ene kant over de praktische zaken van jouw ontslag. Jullie hebben het over de invulling van de opzegtermijn en over het overdragen van jouw functie. Daarnaast zal vaak een evaluatie plaatsvinden over de tijd dat je werkzaam bent geweest voor dit bedrijf.

De opzegtermijn

Voor elk ontslag geldt een opzegtermijn. Dit opzegtermijn is vaak vastgesteld in het contract wat je hebt getekend. In je ontslagbrief benoem je dit opzegtermijn. Ook geef je aan vanaf wanneer je wil dat de opzegtermijn ingaat. In veel gevallen gaat de opzegtermijn per direct in. Dat betekent dat het termijn begint te lopen vanaf het moment dat jij de brief aan je werkgever overhandigt.

Tijdens dit opzegtermijn blijf je nog werkzaam voor jouw werkgever. Je krijgt voor deze gewerkte uren ook gewoon uitbetaald zoals je dat normaal zou krijgen. Door de opzegtermijn heeft jouw werkgever tijd om een vervanger te vinden voor jouw positie. Het kan ook zo zijn dat je in deze opzegperiode iemand anders moet inwerken op jouw positie. Op die manier draag je jouw kennis en vaardigheden over aan anderen binnen het bedrijf. Hoe jij de opzegtermijn precies invult, bespreek je in het ontslaggesprek met je werkgever.

Optionele informatie en afsluiting

In principe is bovenstaande informatie voldoende voor een ontslagbrief. Toch kan het zijn dat je extra informatie wil opschrijven in jouw ontslagbrief. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de reden van jouw ontslag in de brief te vermelden.

De reden van het ontslag komt ook aan bod in het gesprek dat jij voert met je werkgever wanneer je het ontslag indient. Daarom is het niet noodzakelijk om de reden te benoemen in de brief. Je licht jouw ontslag immers verder toe tijdens het gesprek.

In een ontslagbrief kan je er verder voor kiezen om de ruimte te nemen om je werkgever te bedanken. Wanneer je veel geleerd hebt van jouw baan of het bedrijf kan je dit hier vermelden. Dit zorgt ervoor dat jij jouw werkperiode bij deze werkgever positief afsluit. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om dit tijdens het gesprek aan te geven.

Ontslagbrief ontslag nemen

Het schrijven en indienen van een ontslagbrief en het voeren van een ontslaggesprek zijn best spannend. Ga je weg bij je huidige werkgever omdat je je niet fijn voelt op je werk, dan kan het lastig zijn om dit te bespreken. Neem je juist ontslag terwijl je het ontzettend naar je zin hebt, dan kunnen de emoties ook hoog oplopen.

Vind je het spannend om ontslag te nemen en heb je geen goede band met je werkgever, houd de brief en het gesprek dan zakelijk. Het is niet nodig om een lange brief te schrijven of een urenlang gesprek te voeren wanneer je je daar niet prettig bij voelt. Houd de brief en het gesprek kort en bondig en bespreek geen onnodige zaken.

Neem je ontslag bij een werkgever waarmee je juist een hele goede band hebt, neem dan juist de tijd voor het gesprek. Geef aan dat je het ontzettend jammer vindt om weg te gaan en laat duidelijk weten wat jouw redenen zijn.

Probeer bij het nemen van ontslag de werkperiode altijd goed af te sluiten door de werkgever te bedanken voor jouw tijd bij het bedrijf. Zo laat je een positieve laatste indruk achter en sluit je de periode met een goed gevoel af.

Ga jij binnenkort je ontslag indienen en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan snel onze pagina’s met openstaande vacatures!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: