24 februari 2023

De werkkostenregeling 2024, hoe werkt dit?

De werkkostenregeling (WKR) is een begrip dat geen enkele werkgever onbekend in de oren klinkt. Zowel werkgever en werknemer hebben baat bij deze regeling.

Via de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelastbare vergoedingen aan je werknemers geven. Je betaalt dus geen loonheffing over deze schenking. Een bekend voorbeeld is het kerstpakket. Maar ook gereedschap, sportabonnementen of laptops kunnen onder de WKR worden vergoed.

Neem contact op

Hoe werkt de Werkkostenregeling 2024?

Het bedrag dat je onbelast mag besteden als werkgever wordt de vrije ruimte genoemd. Elk jaar wordt de vrije ruimte opnieuw vastgesteld op basis van de fiscale loonsom. De fiscale loonsom zijn alle beloningen van alle werknemers die normaal belast zijn met loonheffingen. Hieronder vallen het vaste loon, vakantietoeslag, eindejaarsuitkeringen, etc. Als werkgever mag je belastingvrij ook nog andere schenkingen doen aan je personeel en hier komt de werkkostenregeling 2024 om de hoek kijken. De vrije ruimte is een percentage van het fiscale loon. Op basis van een loonsom tot €400.000 is de vrije ruimte vanaf 1 januari 2024 1,92%. Over de rest van het fiscale loonsom is de vrije ruimte 1,18%. Komt het bedrag aan vergoedingen boven de grens van de vrije ruimte, moet de werkgever 80% belasting betalen over dat bedrag.

Als werkgever kun je met de rekentool berekenen hoeveel vrije ruimte je te besteden hebt.

 

Wat valt er binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling?

Er zijn vergoedingen die binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Binnen de vrije ruimte valt alles van een werkgever aan het personeel beschikbaar stelt wat niet direct te maken heeft met zijn/haar werkzaamheden. Voorbeelden van uitgaven die onder de vrije ruimte van de WKR vallen zijn personeelsfeesten, personeelsgeschenken en een fiets van de zaak.

De overheid heeft regels die uitzonderingen geven op de vergoedingen zodat deze niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Dit doen zij door gerichte vrijstellingen te geven en nihil waarderingen te formuleren. Onder de gerichte vrijstellingen vallen bijvoorbeeld abonnementen voor openbaar vervoer, reiskosten tot €0,23 per kilometer en maaltijden bij overwerk. De nihil waarderingen zijn voorzieningen op de werkplek als koffie en thee en ter beschikking gestelde werkkleding.

 

Rekenvoorbeeld werkkostenregeling 2024

Naomi heeft een eigen bedrijf en ze heeft hier 7 mensen in loondienst. De totale loonsom heeft ze al berekend en komt uit op €200.000. Nu wil Naomi berekenen wat haar vrije ruimte is in 2024.

Naomi vult de relevante gegevens in de online rekentool. Omdat haar fiscale loonsom onder €400.000 valt, geldt voor haar enkel de 1,92% regeling. Dit betekent dat Naomi in 2024 €3.840 aan vrije ruimte kan besteden.

Werkkostenregeling (WKR) berekenen

Met dit formulier bereken je eenvoudig de vrije ruimte op basis van de werkkostenregeling (WKR).

Totale loonsom
Wat is de totale loonsom van uw bedrijf?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: