06 januari 2023

Wanneer heb je recht op reiskostenvergoeding?

Als je naar je werk gaat maak je reiskilometers. Je werkgever mag deze (gedeeltelijk) aan je teruggeven. Dit wordt de reiskostenvergoeding genoemd.

De naam reiskostenvergoeding zegt al wat het begrip inhoudt: vergoeding die je krijgt voor je gemaakte reiskosten. Werkgevers zijn niet verplicht deze aan werknemers te geven, maar vaak krijg je het hele bedrag of een deel van dit bedrag van je werkgever vergoed. Ook bijvoorbeeld ov-kosten en carpoolen vallen onder de reiskostenvergoeding.

Neem contact op

Wat zijn de regels met betrekking tot de reiskostenvergoeding?

Werkgevers zijn vrij in het geven van een reiskostenvergoeding. Dit betekent dat zij zelf mogen bepalen of zij dit aan hun werknemers geven en als zij dit doen, hoeveel zij hiervoor geven. Werkgevers mogen zelf bepalen of zij alle afgelegde kilometers vergoeden, of een deel hiervan. In sommige gevallen staat in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) dat de werknemers recht hebben op reiskostenvergoeding.

Het bedrag dat een werkgever aan je geeft als reiskostenvergoeding staat niet wettelijk vastgesteld. Echter mag een werkgever in 2022 je tot maximaal €0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden, dit heet de kilometervergoeding. Als je werkgever je een hoger bedrag per kilometer uitkeert dan €0,19 per kilometer, moet zij over het meerdere kilometervergoeding boven de €0,19 loonheffing inhouden.

De belastingdienstverhoogt de onbelaste kilometervergoeding in 2023 naar maximaal €0,21 per kilometer. Per 2024 wordt dit maximaal €0,22 per kilometer. Het maakt voor de kilometervergoeding niet uit met welk voertuig je reist. Dit kan dus bijvoorbeeld de auto, brommer, fiets of trein zijn. Je krijgt alleen geen kilometervergoedingals je een leaseauto gebruikt, omdat in dit geval de kosten van de leaseauto via de werkgever worden betaald.

 

Reiskostenvergoeding voor ov en carpoolen

Als je naar je werk reist met het ov (openbaar vervoer) mag je werkgever je tegemoetkomen met de eerder besproken kilometervergoeding. Je werkgever mag je ook vergoeden voor de daadwerkelijk gemaakte reiskosten. In dit laatste geval is het volledige bedrag belastingvrij. Hiervoor moet je wel je reisoverzichten delen met je werkgever. Spreek duidelijk met je werkgever af hoeveel gemaakte kilometers je vergoed krijgt en op welke manier.

Sommige werkgevers organiseren het carpoolen, oftewel het gedeeld gebruiken van een personenauto. Aan de chauffeur mag de werkgever in 2022 €0,19 per kilometer vergoeden, hierbij tellen ook de kilometers die de chauffeur omrijdt. Als je zelf het carpoolen regelt met collega’s, krijgt iedere collega een vergoeding tot €0,19 per kilometer. Hierbij worden de omgereden kilometers niet belastingvrij vergoed.

 

Rekenvoorbeeld reiskostenvergoeding berekenen

Bianca heeft een vaste baan en werkt vier dagen per week. Elke werkdag reist ze met de auto naar het kantoor. Bianca heeft met haar werkgever afgesproken dat ze alle gemaakte kosten met betrekking tot haar reis vergoed krijgt tegen €0,19 per kilometer. Van haar huis tot kantoor is het 26 kilometer. Bianca wil berekenen hoeveel euro zij aan kilometervergoeding van haar werkgever krijgt.

Bianca vult in de online rekentool de afstand van woning tot werk in en het aantal dagen per week dat ze naar kantoor gaat. De calculator rekent voor haar uit dat ze €140,95 per maand krijgt aan reiskostenvergoeding.

Reiskostenvergoeding berekenen

Met dit formulier bereken je je maandelijkse reiskostenvergoeding.

Vergoeding per kilometer
Wat is je vergoeding per kilometer?
Hoelang is een enkele reis?
Hoeveel kilometer is een enkele reis?
Hoeveel dagen per week?
Hoeveel dagen reis je per week?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: