27 januari 2023

Wat is het minimumloon 2024? – Minimumloon berekenen

Iedere werknemer vanaf 21 jaar heeft recht op het wettelijke minimumloon. Voor jongere werknemers bestaat het minimumjeugdloon.

Zodra je gaat werken voor een werkgever krijg je hierover salaris, ook wel loon genoemd. Er zijn wettelijke afspraken over het minimale salaris dat een persoon moet verdienen voor zijn/haar werkzaamheden. Afhankelijk van verschillende factoren kan het minimumloon in Nederland verschillen. Elke 1 januari en 1 juli wordt het minimumloon aangepast.

Neem contact op

Wat is het minimumloon?

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op het minimumloon, dit is het laagste bedrag dat een werkgever verplicht is aan salaris te geven. Het is dus verboden als werkgever om minder loon te geven dan deze wettelijke afspraak, meer mag uiteraard wel. Hierdoor is het minimumloon berekenen ook enorm belangrijk. Op hoeveel euro minimumloon je recht hebt hangt af van je leeftijd, hoeveel uur je werkt en hoeveel uur de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) rekent als een fulltime werkweek. Dit laatste betekent hoeveel uur je volgens je werkgever wordt gezien als volledige werkweek. Fulltime kan 36, 38 of 40 uur per week zijn. Bovenop het minimumloon heeft elke werknemer recht op 8% vakantiegeld en op eventuele overige inkomsten. Hieronder vallen overwerkuren, toeslagen, beloningen en fooien.

Per 1 januari 2024 bedraagt het bruto minimum loon voor iemand van 21 jaar of ouder €13,27 per uur op basis van een 40-urige fulltime werkweek. Dit komt uit op een minimummaandloon van €2.300,13. Een vijftienjarige verdient vanaf 1 januari 2024 op basis van een fulltime werkweek van 40 uur €3,98 per uur aan minimumjeugdloon, oftewel minimaal €689,87 per maand. Als je zestien bent heb je op basis van dezelfde criteria recht op €4,58 per uur en zo stijgt je salaris mee met je leeftijd, tot je 21 bent.

 

Verschil tussen brutosalarisen nettosalaris

De bedragen die hierboven in het artikel staan, zijn de bruto minimumlonen. Er zit een verschil tussen nettoloon en brutoloon. Het bruto minimum loon is het loon dat is vastgelegd in het contract tussen werkgever en werknemer. Het netto minimumloon is het bedrag dat je op je bankrekening ontvangt. Het verschil tussen het bruto- en nettosalaris heeft te maken met de hoogte van de loonheffing.

Loonheffing is de verzamelnaam van loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die alle werkenden betalen. De premie volksverzekeringen bestaat uit een aantal premies als de AOW (Algemene Ouderdomswet), Wlz (Wet langdurige zorg) en Anw (Algemene nabestaandenwet). Je werkgever is verplicht om de loonheffing in te houden op je salaris. Daarnaast houdt je werkgever wettelijke verplichte bedragen als pensioenpremies in. Jij als werknemer hoeft hier verder niks voor te doen. Het enige wat jij hiervan ziet is dat er een ander bedrag op je rekening wordt gestort (= netto loon) dan er in je contract staat (= bruto loon).

 

Rekenvoorbeeld bruto minimumloon berekenen

Sylvia is 23 jaar oud en gaat 32 uur per week werken bij een werkgever. Ze gaat daar werken vanaf 1 februari 2024. In de cao-afspraken van de werkgever staat dat een fulltime werkweek bestaat uit 40 uur.

Volgens de rekentool is het salaris van Sylvia bruto €1.840,11 per maand. Dit komt neer op een bruto uurloon van €13,27. Netto verschijnt er elke maand €1.798,36 op haar rekening. Het verschil tussen haar bruto maandsalaris en netto maandsalaris is €41,75, dit bedrag is de loonheffing per maand. Zo kun je gemakkelijk het minimumloon berekenen.

Minimumloon berekenen

Met dit formulier vind je het minimumloon per dag, week of maand voor iedere leeftijd.

Leeftijd
Wat is uw leeftijd?
Minimumloon per
Voor welke periode wil je het minimumloon weten?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: