30 december 2022

Berekenen BTW; hoeveel en wanneer?

De termen btw en omzetbelasting zijn je vast niet onbekend. Elke onderneming heeft immers te maken met deze belasting.

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde en betekent niks anders dan belasting die elke ondernemer moet afdragen aan de overheid als belasting. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Als bedrijf bereken je btw over je omzet en deze belasting brengt de ondernemer in rekening bij de klant.

Neem contact op

Hoe bereken je btw?

Het verschilt per product of dienst wat de btw-tarieven zijn en dus hoe het principe ‘Berekenen btw’ werkt. Voor de meeste producten en diensten geldt dat er 21% btw bovenop de verkoopprijs komt. Dit zijn producten als televisies, auto’s en alcohol. In principe kent elk product of dienst de 21% btw-tarief, tenzij deze zijn vrijgesteld en onder het 9% of 0% tarief vallen. Producten of diensten waar je 9% btw over betaalt noemen we de eerste levensbehoeften. Over dit soort producten en diensten wordt een lager percentage betaald omdat de overheid wil dat deze producten en diensten voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar zijn. Voorbeelden van producten waar 9% btw voor betaalt zijn groenten, water en geneesmiddelen. Bepaalde diensten waar 9% btw op zit is het repareren van je fiets en schoenen, maar ook de kapper rekent een 9% tarief. Tot slot gelden voor een aantal (accijns)goederen en diensten de 0% btw regeling. Dit zijn veelal goederen die een bedrijf levert aan het buitenland en de diensten bij in- of uitvoer van producten naar het buitenland vallen onder de 0%-regeling.

Je berekent de prijs na btw door de verkoopprijs te verhogen met het desbetreffende btw percentage. Dit betekent de prijs van het product of de dienst plus het bedrag van de btw. Met de calculator is makkelijk te berekenen hoeveel btw je per product of dienst optelt. Je geeft de verkoopprijs van het product of de dienst in, tezamen met het juiste btw-percentage. Hieruit komt het totale bedrag dat aan btw op het product of de dienst komt.

 

Wanneer is de btw-aangifte?

Het verschilt per bedrijf wanneer de uiterlijke dag voor de btw-aangifte is. Doe je per maand aangifte? Dan moet je uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand de aangifte doen. Doe je aangifte per kwartaal? Dan moet de aangifte uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal binnen zijn. Doe je aangifte per jaar? Dan moet je btw-aangifte voor 1 april van het eerstvolgende jaar aangeven.

De btw-aangifte moet je altijd doen. Ook al heb je een periode geen btw ontvangen of betaald als bedrijf, dan toch moet je de aangifte doen op de desbetreffende datum. Als je de aangifte btw niet doet, krijg je een boete van de Belastingdienst. De app BTW-Alert helpt je herinneren om op tijd aangifte te doen.

 

Rekenvoorbeeld berekenen btw

Chris heeft een slijterij waar hij verschillende soorten drank verkoopt. De prijs van een fles wijn is €8,00. Chris wil weten hoeveel procent hij bovenop deze dranken moet rekenen. In de rekentool vult Chris eerst de €8,00 voor de wijn in. Drank valt onder producten met 21% btw. Er komt dus €1,68 bovenop de verkoopprijs. Dit betekent dat de prijs inclusief btw €9,68 wordt en dat Chris deze prijs aan de consument vraagt.

BTW berekenen

Met dit formulier kan je de BTW berekenen!

Bedrag
Vul het bedrag excl. BTW in
BTW percentage
Welk percentage?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: