23 juni 2023

Wat is arbeidskorting en hoe bereken je het?

Wanneer heb je recht op arbeidskorting en hoe bereken je dat? Werkcentrum Groep beantwoordt al je vragen.

In dit artikel lees je alles over arbeidskorting en laten we je zien hoe je deze eenvoudig kan berekenen met onze rekentool. Het is belangrijk om te begrijpen hoe arbeidskorting werkt, omdat het direct invloed kan hebben op je netto-inkomen.

Neem contact op

De lentezon schijnt door het raam van de koffiebar, waar Anna, een zelfstandig ondernemer, met haar laptop en kopje cappuccino zit. Ze bladert door haar financiële documenten en struikelt over een term die ze vaak tegenkomt maar niet volledig begrijpt: arbeidskorting berekenen. Misschien zit je in dezelfde positie als Anna, zoekend naar een duidelijk antwoord op de vraag: “Wat is arbeidskorting?” Dit artikel van Werkcentrum is precies wat je nodig hebt.

 

Wat is arbeidskorting eigenlijk?

In de kern is arbeidskorting een soort belastingkorting die je krijgt als je werkt. Het maakt deel uit van een breed scala aan belastingkortingen die beschikbaar zijn in Nederland, en het doel is om werknemers en zelfstandige ondernemers zoals Anna aan te moedigen. 

Maar hoe werkt het precies? Wel, de arbeidskorting wordt afgetrokken van de belasting die je moet betalen, waardoor je nettoloon in feite stijgt. Dit betekent dat hoe meer je werkt, hoe hoger je arbeidskorting kan zijn, met een maximumbedrag van €5.532 voor niet-AOW-gerechtigden en €2.854 voor AOW-gerechtigden. Het is een stimulans die door de overheid is ingevoerd om werken aantrekkelijker te maken.

Arbeidskorting berekenen gebeurt op basis van je arbeidsinkomen. Dit betekent dat het bedrag dat je ontvangt, afhangt van hoeveel je verdient. Hierdoor is het een progressieve korting: als je inkomen stijgt, stijgt ook je arbeidskorting, tot een bepaald punt waarop het begint te dalen.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor arbeidskorting?

Om in aanmerking te komen voor arbeidskorting, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Een cruciale voorwaarde is dat je inkomsten moet hebben die voortvloeien uit arbeid. Dit zijn enkele voorbeelden van inkomsten die in aanmerking komen:

 • Salaris uit je huidige dienstbetrekking
 • Een uitkering voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • Winst uit onderneming of andere werkzaamheden
 • Een uitkering van je werkgever om een onderbreking van je loopbaan te financieren

Er zijn echter ook enkele inkomsten die niet in aanmerking komen voor arbeidskorting. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Wajong uitkering
 • WAO/WIA uitkering
 • Eenmalige uitkeringen zoals de 13e maand, bonussen en vakantiegeld
 • WAO-uitkeringen uit het buitenland

 

Arbeidskorting berekenen

Maak kennis met Peter, een professional van 28 jaar oud met een belastbaar inkomen van €50.000 per jaar. De formule voor zijn arbeidskorting luidt als volgt: €5.532 – 6,510% x (arbeidsinkomen –  €39.957). Om de arbeidskorting van Peter te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool of je kunt het zelf berekenen met de volgende stappen:

 1.  Bereken eerst het verschil tussen Peters arbeidsinkomen en €39.957: €50.000 – €39.957 = €10.043
 2.  Vermenigvuldig dit verschil met 0,0651 (oftewel 6,510%): €10.043 x 0,0651 = €653,80
 3.  Trek dit bedrag af van het maximum bedrag aan arbeidskorting: €5.532 – €653,80 = €4.878,20. Dit is dan Peters arbeidskorting.

Aan de andere kant hebben we Henk, een 72-jarige gepensioneerde met een AOW en een belastbaar inkomen van €10.000 per jaar. De formule voor Henk is: 3,358% x arbeidsinkomen. Dus in dit geval 10.000 * 0.03358. Hierdoor krijgt Henk een arbeidskorting van €335,80.

 

Factoren die de arbeidskorting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de arbeidskorting beïnvloeden. Ten eerste, zoals we hebben gezien in de voorbeelden van Peter en Henk, speelt het inkomen een grote rol. Ten tweede, de leeftijd van de belastingplichtige kan ook invloed hebben. Ouderen, zoals Henk, krijgen meestal een lagere arbeidskorting dan jongere werknemers. Ten slotte kunnen veranderingen in de wetgeving ook invloed hebben op de hoogte van de arbeidskorting.

Arbeidskorting is dus een belangrijk element in het Nederlandse belastingstelsel dat werken stimuleert en het netto-inkomen verhoogt. Het recht op en de hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het inkomen uit arbeid, de leeftijd en de huidige wetgeving. 

Het begrijpen van arbeidskorting is een cruciale stap om grip te krijgen op je financiën. Net zoals Anna, gewapend met haar nieuwe kennis, kan je nu beter navigeren door het doolhof van belastingen en kortingen. En wie weet, misschien ontdek je wel dat je meer geld op zak kunt houden dan je dacht! 

Met kennis komt kracht, en met begrip van arbeidskorting komt de kracht om je financiële toekomst beter te beheren. Nu je een duidelijk antwoord hebt op de vraag “Wat is arbeidskorting?”, ben je klaar om deze kennis toe te passen en het meeste uit je inkomen te halen.

Arbeidskorting berekenen 2024

Met dit formulier bereken je eenvoudig je arbeidskorting in 2024.

AOW?
Ontvang je in dit jaar AOW?
Bruto Jaarinkomen
Wat is je bruto jaarinkomen?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: