24 april 2023

De AOW- en de pensioenleeftijd. Wat is het verschil?

Nadat je jaren hard hebt gewerkt komt er een moment waarop je met pensioen mag. Maar er zit een verschil tussen de AOW- en pensioenleeftijd.

Mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt mogen met pensioen gaan. Dit betekent dat zij door hun leeftijd niet meer hoeven te werken en gebruikmaken van AOW en/of opgebouwde pensioeninkomsten. De AOW-leeftijd hoeft niet gelijk te liggen met de pensioenleeftijd en ook de inkomsten uit AOW en pensioen zijn niet hetzelfde.

Neem contact op

Wat is AOW?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Iedereen vanaf de AOW-leeftijd ontvangt geld van de overheid. Het doel van de AOW is om iedereen in de pensioenleeftijd een basisinkomen te geven. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en kan daarom over verschillende jaren veranderen. De AOW-leeftijd is in 2023 66 jaar en 10 maanden en in 2024 67 jaar. AOW ontvang je vanaf deze leeftijd tot het overlijden. In dit artikel gaat Werkcentrum Groep dieper in op de AOW uitkering berekenen.

Ondanks dat de leeftijd waarop je AOW krijgt hetzelfde is voor generatiegenoten, geldt dit niet voor het bedrag dat je ontvangt. Het AOW-bedrag wordt elk halfjaar aangepast. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af of je alleen woont of samenwoont. Ook hangt het af of de loonheffingskorting aanstaat op de AOW of het pensioen. De hoogte van je AOW hangt tot slot af van hoeveel je hebt opgebouwd. Voor de jaren dat je in Nederland woont of werkt, verzeker je jezelf van AOW en dit begint vanaf 50 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.

 

Wat is pensioen? – Berekenen van mijn pensioen

De pensioenleeftijd heb je bereikt op het moment dat je vanwege je leeftijd stopt met werken. Bij de meeste pensioenregelingen is de pensioenleeftijd 67 of 68 jaar. Over de jaren stijgt de pensioenleeftijd omdat de levensverwachting van mensen toeneemt. Gedurende je carrière bouw je pensioen op, oftewel geld om te gebruiken als je met pensioen gaat. Dit geld keert je werkgever periodiek uit vanaf een samen afgesproken moment.

Je mag ervoor kiezen om tot bepaalde hoogte eerder of later te beginnen met het uitgekeerd krijgen van je pensioen. In beide gevallen maakt dit de hoogte van je pensioen anders. Als je eerder pensioen wilt krijgen dan vanaf de normale 67 of 68 jaar, dan wordt de hoogte van je pensioenuitkering lager per maand. Dit komt omdat het totaal opgebouwde bedrag dan over een langere periode wordt uitgekeerd. Andersom geldt dat als je later begint met het uitgekeerd krijgen van pensioen, je een hogere uitkering per maand ontvangt.

 

Rekenvoorbeeld berekenen AOW-leeftijd

Corinde werkt al een aantal jaren en met haar 59 jaar begint ze richting de AOW-leeftijd te kruipen. Ze is geboren op 17 april 1964 en wil berekenen vanaf welke leeftijd ze AOW ontvangt. Corinde vult haar gegevens in de online calculator en hier komt uit dat zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt wanneer zij 67 jaar en 6 maanden oud is.

 

Rekenvoorbeeld AOW uitkering berekenen

Jan is 66 jaar en 7 maanden oud en dus heeft hij recht op AOW. Hij is al 40 jaar gelukkig getrouwd met Greta met wie hij ook nog samen in één huis woont. Jan heeft altijd in Nederland gewoond en gewerkt. Jan heeft loonheffingskorting aangevraagd op zijn AOW. Jan berekent met de calculator dat hij per maand € 863,88 ontvangt aan AOW.

AOW bedrag 2024

Met dit formulier bereken je het bruto of netto AOW, afhankelijk van uw woonsituatie.

Woonsituatie
Woont u alleen of samen?
Loonheffingskorting
AOW met of zonder loonheffingskorting?
Bruto of netto AOW
Wil u het bruto of netto AOW berekenen?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: