02 juni 2023

5 tips voor het vinden van de perfecte summer job / zomerbaan

De zomer lonkt en dat betekent dat er weer wat zomerbaantjes voor het grijpen liggen.

Een ‘zomerbaan’ is een tijdelijk baantje dat studenten en scholieren uitvoeren in de zomer omdat ze dan extra veel tijd hebben door de vakanties. Het lijkt misschien niet zo speciaal, maar een summer job of zomerbaan is dé manier om nieuwe skills te leren, ervaring op te doen en vrienden te maken. Maar hoe scoor je nu die ideale zomerbaan?

Neem contact op

In dit artikel geven we je daar vijf tips voor. Neem de tips goed door, pas ze toe en jij gaat dit jaar een leuke zomer tegemoet!

 

De 5 tips voor een perfecte zomerbaan:

Zorg dat je je interesses duidelijk op een rijtje hebt

Begin met de basics – wat vind je leuk en waar ben je goed in? Neem even de tijd om daarover na te denken, je hoeft niet vandaag al te beginnen met solliciteren. Zet voor jezelf alles op een rijtje. Dat helpt je aan het einde van de week of begin volgende week met het vinden van de perfecte zomerbaan. Jij weet wat je leuk vindt en kunt daardoor flink wat summer jobs wegstrepen. De baantjes die bij je passen, blijven over.

Misschien werk je wel graag buiten? Of juist met mensen? Of werk je het liefst heel gestructureerd zonder dat je ook maar door iemand gestoord wordt. Weten waar je interesses liggen en op basis daarvan een zomerbaan uitkiezen, dat is dé manier om plezier uit je zomer te halen. Jij werkt niet omdat het moet, maar omdat je er zin in hebt. 

Check vacatures die aansluiten op je interesses en bedrijven waar je graag wilt werken

Als je eenmaal weet wat je zoekt, is het tijd om actief op onderzoek uit te gaan. Duik in de wereld van de zomerbaantjes in Nederland. Check websites, sociale media en vraag ook aan mensen die je kent of zij nog iemand kennen die op zoek is naar zomerkrachten. Houd wel je lijst met interesses in je achterhoofd en solliciteer niet bij bedrijven weg die daar niet op aansluiten. 

Het is slim om ook goed te kijken naar de schrijfwijze in de vacaturetekst. Spreekt die je aan? Of is het oubollig en niet je ding? Ook kun je de socials van een potentiële werkgever checken om meer te weten te komen over de werksfeer en cultuur. 

Zorg door middel van verschillende opleidingen of cursussen dat je volledig up-to-date bent met alle vaardigheden

De arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit, daarom is het hebben van bepaalde vaardigheden ook belangrijker dan ooit. Bij een zomerbaantje misschien wat minder belangrijk dan bij een fulltime baan, maar het is alsnog slim om je skillset up-to-date te houden. Als je bijvoorbeeld graag een zomerbaan als social media specialist wilt bij een bedrijf om de hoek, is het slim om wat gratis cursussen te volgen en certificaten te behalen. 

Of wat dacht je van een workshop klantenservice? Dat toont werkgevers aan dat je initiatief neemt en leergierig bent. En zeg nou zelf: jij zou toch ook eerder een gemotiveerde student aannemen dan iemand die ‘werkt omdat het moet’?

Toon interesse en plan een sollicitatiegesprek in

Heb je de perfecte zomerbaan gevonden? Laat dan van je horen! Het begint allemaal met de eerste stap: solliciteren. En niet zomaar, nee, jij wilt een overtuigende sollicitatie indienen. Wees specifiek en authentiek. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de rol en het bedrijf. Laat ze ook zien hoe jouw vaardigheden en eventuele ervaring perfect aansluiten op die summer job. 

Met interesse tonen bedoelen we dat je niet alleen een goede sollicitatiebrief verstuurt, maar dat je ook actief en betrokken overkomt. Volg het bedrijf op social media en laat dit blijken door tijdens een gesprek te beginnen over gedeelde content. Show, don’t tell. En stel jezelf natuurlijk enthousiast op. 

Zorg ervoor dat je jezelf goed presenteert tijdens het sollicitatiegesprek

Het gezegde luidt niet voor niets dat je maar één kans hebt om een goede eerste indruk te maken. Misschien wat stoffig, maar niets is minder waar. Zorg dat je straalt tijdens je sollicitatiegesprek. Bereid je goed voor: weet wat het bedrijf doet, begrijp de omschrijving van de zomerbaan en kom met concrete voorbeelden waarom jij de ideale kandidaat bent. En denk ook aan je kleding. Kijk bijvoorbeeld wat anderen op kantoor dragen (tip: check socials zoals Instagram en TikTok voor een kijkje achter de schermen) en pas je kleding daarop aan. Dan zien ze je al helemaal zitten in het team!

Als laatste nog een kleine tip: wees zelfverzekerd, maar blijf altijd jezelf en kom niet arrogant over. 

 

Hoe kan Werkcentrum jou helpen aan die perfecte zomerbaan?

Bij Werkcentrum begrijpen we dat het vinden van de juiste zomerbaan uitdagend kan zijn. Hoe weet je nu wat bij je past? Waar is het écht leuk om te werken en hoe weet je dat zeker? Jij zit met zulke vragen en wij zijn er om jou te helpen. 

Hier snappen we dat iedere persoon uniek is. Of je nu een student bent die wat extra geld wil verdienen of iemand die tussen twee banen zit, onze consultants gaan je helpen aan die perfecte zomerbaan. We luisteren naar je wensen en koppelen die aan de juiste werkgever. 

Niet onbelangrijk: bij Werkcentrum begrijpen we dat jij niet alleen in de zomer je handen uit de mouwen steekt om wat bij te verdienen. Je wilt ook je vaardigheden verder ontwikkelen. Onze opdrachtgevers bieden je die kansen. 

Dus, waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact op en we zorgen er samen voor dat jij de perfecte zomerbaan vindt. Je hoeft zelf niet meer te zoeken. En de vijf tips in dit artikel? Die nemen onze consultants natuurlijk mee in dat proces. We kijken ernaar uit om je te helpen, plan jij een vrijblijvend kennismakingsgesprek in?

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: