29 september 2023

Dit moet je weten over de verhoging van het wettelijk minimumloon in 2023/2024 

Afgelopen januari popte jij de champagnekurken. En niet alleen vanwege een nieuw jaar, maar ook vanwege nieuwe financiële vooruitzichten.

Je ging erop vooruit omdat het minimumloon in 2023 een opkikker kreeg. Goed nieuws voor je banksaldo, toch? Maar wacht even, er is meer.

Neem contact op

Terwijl iedereen nog maar net gewend is aan het financiële plaatje van 2023, is de Eerste Kamer al een stap verder gegaan. In 2024 wordt namelijk alles veranderd met de introductie van een wettelijk minimum uurloon. Verwarrend? Wees gerust, wij zijn er om je door deze veranderingen te loodsen.  

 We zoomen in dit artikel even in op de cijfers van het wettelijk minimumloon in zowel 2023 als 2024. Daarnaast analyseren we wat deze verandering voor jou betekent en dat vertellen we natuurlijk op een begrijpelijke manier.  

 

Wettelijk minimumloon 2023 

Als je dacht dat 2023 een doorsnee jaar zou worden, had je het goed mis. We zitten in een tijdperk van veranderingen, en dit jaar heeft al een voorteken gegeven met de verhoging van het wettelijk minimumloon. Tijdens Prinsjesdag 2022 kreeg de werkende Nederlander een financiële oppepper: het minimumloon ging omhoog. En dat is geen toeval, maar een weloverwogen zet om de stijgende kosten van levensonderhoud enigszins te compenseren. Daardoor hoefde jij gelukkig niet te bezuinigen op dat Videoland-abonnement en je afleveringen B&B Vol Liefde.  

Het maandsalaris is aangepast en zelfs de dag- en weeklonen zijn in een nieuw jasje gestoken. Waarom? Omdat de overheid begrijpt dat er aan het einde van de maand vaak meer maand over is dan salaris.  

De verhoging van het wettelijk minimumloon in 2023 was een stap in de goede richting, maar houd je vast. 2024 belooft nog veel meer. En dit keer gaan we niet per maand, maar per uur rekenen.  

 

Minimumloon 2024 

Dacht jij na het lezen van het bovenstaande stuk dat 2023 een rollercoaster was? Nou, we heten je alvast welkom in 2024. Dit jaar zal het concept van ‘minimumloon’ op zijn kop zetten en een heel nieuwe betekenis geven aan het woord ‘eerlijkheid’ op de arbeidsmarkt. Wel zo prettig.  

Waar we in 2023 nog keken naar een minimum maandloon, gaat 2024 over iets anders: het minimum uurloon. De Eerste Kamer heeft besloten dat we vanaf dit jaar voor alle werknemers kijken naar het uurloon. Je salaris wordt voortaan rechtstreeks gekoppeld aan het aantal uren dat je daadwerkelijk werkt. Een 36-urige werkweek is niet langer gelijk aan een 40-urige werkweek, en dat is niet meer dan terecht.  

 

Verschil wettelijk minimumloon 

Laten we inzoomen op wat deze veranderingen betekenen voor jou als professional. Don’t worry, we houden het begrijpelijk. De overgang van een vastgesteld wettelijk minimum maandloon naar uurloon is geen kleine verandering: het is echt een switch over hoe we denken over arbeid en compensatie. 

In het huidige systeem was er één uniform bedrag dat diende als het minimale maandsalaris voor fulltime werknemers van 21 jaar of ouder. Dit ligt in 2023 op € 1.934,40 bruto per maand.  

Nogmaals: het maakt daarbij dus niet uit of je 36, 38 of 40 uur werkt. Dadelijk is dat verleden tijd. 

 

Wat betekent dit voor uitzendkrachten? 

De overgang corrigeert een soort ongelijkheid die nu heerst. In de regel worden uitzendkrachten namelijk betaald op basis van het aantal uren dat ze werken. Je collega’s, met een vast contract, die net als jij 36 uur werken per week, krijgen misschien wel meer betaald omdat ze onder het wettelijk minimum maandloon vallen (40 uur).  

Dat scheelt 4 uur per week, dus 16 uur per maand. Over een volledig jaar hebben we het dan over meer dan een maandsalaris. Dat wordt in 2024 rechtgetrokken, daarom is dit een geweldige zet voor onze professionals.  

Voordelen voor werknemers 

Dit nieuwe systeem kent talloze voordelen. Hieronder hebben we er een paar voor je uitgelicht: 

Transparantie 

Het nieuwe uurloon zorgt voor een transparante loonstructuur waarbij je precies weet wat je per uur verdient. Hierdoor begrijp je makkelijker hoe je salaris is opgebouwd. Je weet wat je waard bent, per gewerkt uur. Wel zo fijn.  

Lekker motiverend 

Nu elk gewerkt uur direct invloed heeft op je maandelijkse inkomen, wordt elke extra inspanning ook financieel beloond. Misschien werk jij wel een paar uur extra om lekker bij te verdienen. Als je dit leuk vindt en het levert geen problemen op in je werk-privébalans, moedigen wij dat alleen maar aan.  

Flexibiliteit 

De uurlonen moeten nog vastgesteld worden, maar misschien kom jij wel tot de conclusie dat je met 36 uur per week hetzelfde leven kunt leiden terwijl je nu 40 uur werkt. Als je dan één middag in de week vrij kunt nemen om leuke dingen te doen, is dat ook wat waard. Je bent flexibeler omdat je precies weet wat je verdient.  

Stimuleert professionalisering en persoonlijke ontwikkeling 

Door het wettelijk minimumloon per uur te stellen, krijg jij een sterkere stimulans om meer waard te worden per uur. Dit kan door te investeren in vaardigheden die je meer waard maken. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van opleidingen & cursussen.   

Dat maakt deze verandering niet alleen rechtvaardiger, maar het biedt ook concrete voordelen die je kunnen helpen in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.  

 

Conclusie 

De veranderingen in het wettelijk minimumloon in 2023 en de overgang naar een wettelijk minimum uurloon in 2024 markeren een belangrijke verandering in de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze bieden transparantie en flexibiliteit, werken motiverend en stimuleren persoonlijke ontwikkeling. Het maakt alles wat eerlijker en meer afgestemd op de bijdrage van elke medewerker.  

Bij Werkcentrum begrijpen we dat deze verandering wat impact heeft en nemen we dit mee in onze aanpak. We vinden het belangrijk om voor jou een baan te vinden die niet alleen bij je vaardigheden en ambities past, maar ook bij je financiële plaatje.  

Onze professionals zorgen ervoor dat je een baan aangeboden krijgt waarbij deze nieuwe structuren in je voordeel werken. Dus, ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of een frisse start? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze collega’s. We zijn er om je te helpen.  

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: