03 maart 2023

Werkplezier, waarom is het zo belangrijk?

Misschien denk je bij het woord ‘werken’ wel aan de productiviteit van jou en je collega’s, het efficiënt opzetten van projecten of het behalen van geweldige resultaten. Maar wat echt telt, is werkplezier.

Werkplezier is de mate waarin jij plezier en geluk ervaart tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Een gevoel van tevredenheid. Vaak ervaren professionals met betekenisvolle beroepen, waarin ze anderen kunnen helpen, bijvoorbeeld veel werkplezier. Dat doet ons mensen goed.

Neem contact op

Door werkplezier komt creativiteit, talent en energie helemaal tot haar recht. Werkplezier ontstaat voor een deel door de baan zelf, maar ook voor een deel door je eigen houding en werkwijze. Dat betekent dus dat je van werkdruk naar werkplezier kunt gaan door je eigen manier van werken en denken te veranderen.

 

Waarom is werkplezier zo belangrijk?

Zoals aangegeven ben je creatiever als je geluk ervaart tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Maar je bent ook productiever en meer gemotiveerd wanneer je werkplezier ervaart. Je hebt het zo naar je zin op je werk dat je er alles aan doet om dat zo te houden. De dagen vliegen voorbij en dat heeft weer een positieve impact op het geluk. Het is een vicieuze cirkel. Als je er eenmaal in zit, wil je er eigenlijk niet meer uit.

Daarnaast straal je geluk ook uit in het dagelijks leven. Iemand die gelukkig is op het werk, straalt ook buiten werktijden. ‘S avonds met het gezin thuis, in het weekend, alles wordt leuker wanneer je een baan hebt die bij je past.

 

Het verschil tussen werkplezier en werkdruk

Het verlagen van de werkdruk leidt niet automatisch tot meer werkplezier. Zo, het hoge woord is eruit. Veel professionals denken namelijk op die manier. Fout. Hieronder gaan we dieper in op werkdruk zodat je eenvoudig de vergelijking maakt.

Werkdruk is wat anders dan het een tijdje druk hebben op je werk en een paar avonden over moeten werken. Drukte hoeft, zolang je het als professional aankunt, geen probleem te vormen. Er is wel een kantelpunt. Als de druk groter wordt dan je belastbaarheid en het plezier dat je ervaart, hebben we het over werkdruk.

Je moet structureel te veel doen in te weinig tijd. Dat heeft weer negatieve invloed op je gezondheid. Een korte periode werkdruk kunnen we allemaal aan. Bij een langere periode vallen mensen om en komen ze in een burn-out terecht.

Zoals je ziet gaat het hier om iets totaal anders dan betekenisvol werk en gezondheid. En tuurlijk, bij een baan waar je veel werkplezier ervaart, voel je jezelf ook direct beter. Dat werd al benoemd. Het verlagen van de werkdruk leidt alleen niet tot meer werkplezier. Je weet immers dat de druk plotseling weer toe kan nemen. Daar laat je je werkplezier natuurlijk niet van afhangen…

Als professional heb je invloed op de mate werkplezier die je ervaart. Te vaak gaan we voor een baan die ons logisch lijkt. Het meeste salaris, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden of we kiezen iets waarvan we weten dat onze directe omgeving het bij ons vindt passen. Maar als je jezelf afvraagt waar je écht gelukkig van zou worden, dan komen daar bij veel professionals andere banen naar voren dan die ze nu hebben.

 

Tips voor het ervaren van meer werkplezier

In het leven en tijdens je werk heb je bepaalde activiteiten die je energie geven, daar word je vrolijk van. Maar er zijn ook activiteiten die je heel veel energie kosten. Daar ben je niet voor gemaakt. Nu je dat weet, kunnen we door met de onderstaande tips voor meer werkplezier. Een aantal van die tips hebben daar namelijk mee te maken.

Tip 1: Onderzoek je energiegevers en energienemers

Schrijf alle taken die je (mogelijk) uitvoert op een dag op papier. Welke van die taken en activiteiten geven je energie? En welke kosten energie?

Als je dat duidelijk op papier hebt staan, wordt het makkelijker om je dagen net wat anders in te richten zodat je meer werkplezier ervaart. Misschien wil je leidinggevende wel meedenken over het uitbesteden van taken die je veel tijd en moeite kosten. Zo behalen jullie betere resultaten en jij ervaart meer werkplezier. Win-win!

Tip 2: Vier de kleine dingen

Het is belangrijk om ook stil te staan bij de kleine successen die jij en/of je team behaalt. Vier ze. Haal een keer spontaan wat lekkers als jullie een grote klant binnenhalen, plan een borrel in als een project is afgerond en vergeet niet om collega’s in het zonnetje te zetten op hun verjaardag.

Tip 3: Vraag om feedback

Feedback is voor sommige professionals goud waard. Ze vinden het prettig om continu in beweging te zijn en te ontdekken waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Ben jij zo’n persoon? Vraag dan regelmatig om feedback. Weten dat je goed bezig bent en dat je aan jezelf werkt, zorgt ervoor dat je wat positiever naar jezelf kijkt.

Tip 4: Eet gezond

Kijk, we begrijpen bij Werkcentrum goed dat je het druk hebt en dat een snelle hap op de loer ligt. Frietje om de hoek of je laat iemand wat langsbrengen. Maar uiteindelijk brengt gezonde voeding je verder. Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en dat draagt uiteindelijk weer bij aan je productiviteit en vergroot dus je werkplezier. Eén en één is twee.

 

Hoe probeert Werkcentrum werkplezier te vergroten?

Als uitzendbureau doet Werkcentrum er alles aan om het werkplezier van haar eigen werknemers te vergroten. We zijn anders dan de gevestigde namen uitzendwereld die je je ding laten doen zodra je hebt getekend. Wij blijven met je in contact, vragen iedere maand of alles nog goed gaat en bieden een helpende hand.

Daarnaast bieden we doorgroeimogelijkheden aan door middel van cursussen en trainingen. We geloven dat een leven lang leren bijdraagt aan het plezier dat je ervaart. Er is op professioneel gebied niets zo leuk dan de bevestiging krijgen dat je het goed doet. Daar zorgen wij voor.

Zit je niet op je plek bij je huidige werkgever en ervaar je veel werkdruk? Kom in actie voor het te laat is en plan een gesprek in met een van onze intercedenten. Wij zorgen ervoor dat jij een baan in de buurt vindt waar je helemaal op je gemak bent.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: