11 augustus 2023

Is werkervaring echt zo belangrijk bij het zoeken van een baan?

Als jij al eens eerder de arbeidsmarkt hebt getrotseerd, ben je waarschijnlijk gestuit op dit dilemma: voor elke baan die je ambieert, is ervaring vereist. Maar hoe kun je ervaring opdoen als niemand je een kans geeft?

Soms kan het belang van werkervaring ontmoedigend zijn. Je hebt misschien het gevoel dat je in een eindeloze cirkel loopt en dat je wordt achtervolgd door de eis van ‘werkervaring’. Geen paniek, bij Werkcentrum Groep hebben we namelijk nieuws voor je. 

Neem contact op

Werkervaring is belangrijk, maar is het niet het enige dat telt. Sterker nog, werkgevers hechten steeds meer waarde aan kennis. De balans tussen werkervaring en kennis kan daardoor een doorslaggevende rol spelen. 

In dit artikel kom je erachter hoe belangrijk werkervaring nu écht is. We geven je waardevolle tips over hoe je een balans kunt vinden tussen werkervaring en kennis, hoe je ervaring opdoet en, misschien wel het belangrijkste, hoe Werkcentrum je hierbij kan helpen. 

Een balans vinden tussen werkervaring en kennis

Zoals aangegeven draait het om de balans tussen werkervaring en kennis. Die is cruciaal. Werkervaring is belangrijk, maar je moet laten zien wat je qua kennis in je mars hebt en dat je de beoogde werkgever verder kunt helpen. 

Aan de ene kant is werkervaring natuurlijk onbetaalbaar. Leren door te doen werkt niet voor niets zo goed. Het helpt je om je theoretische kennis in de praktijk te brengen en probleemoplossend vermogen in een bepaalde sector te ontwikkelen. En niet te vergeten: het ontwikkelen van hands-on vaardigheden, opbouwen van netwerkrelaties en opdoen van zelfvertrouwen.

Aan de andere kant is er de kennis. Dat betekent: je kennis van de theorieën, principes en technieken die relevant zijn voor je vakgebied. Net zo belangrijk. Zonder de juiste kennis kun je de taken niet effectief uitvoeren, ongeacht hoeveel ervaring je hebt opgedaan. 

Je kennis laat daarnaast zien dat je het vermogen hebt om te leren, iets wat in de meeste sectoren steeds belangrijker wordt. Door de opkomst van automatisering, kunstmatige intelligentie en de beschikbare informatie op het internet, wordt van medewerkers verwacht dat ze zich continu blijven ontwikkelen. 

Het een kan niet zonder het ander. Je kunt wel veel ervaring hebben, maar zonder leervermogen of de kennis om door te groeien, zien werkgevers het niet met je zitten. Andersom geldt hetzelfde: je kunt alle theorie uit je hoofd kennen, als je het niet in de praktijk kunt brengen, houdt het snel op.

Daarom is het vinden van die balans tussen werkervaring en kennis zo belangrijk. Maar het is niet eenvoudig. Bij Werkcentrum begrijpen we dat en stellen we je in de mogelijkheid om je kennis te vergroten. Daar lees je hieronder meer over. 

 

Mogelijkheden om je kennis te vergroten bij Werkcentrum

Ontwikkelen en uitbreiden van je kennis, dat zijn de ingrediënten voor een succesvolle carrière. En wat je startpunt ook is, je werkgever hoort je daarbij te helpen. Voor onze uitzendkrachten zijn wij dat. Daarom bieden we flink wat opleidingen en trainingen aan die je kunnen helpen om je expertise in je vakgebied te vergroten. 

Daar blijft het niet bij. Want al die keuzes zelf maken, dat is aardig lastig. Daarom bieden we ook loopbaanbegeleiding. Door middel van verschillende gesprekken en een beroepskeuzetest ontdek je wat bij je past. Daarna is het een kwestie van kennis ontwikkelen en ervaring opdoen bij een van onze opdrachtgevers. 

Hoe kan je werkervaring opdoen

Het opdoen van werkervaring kan soms wat uitdagend aanvoelen, vooral als je aan het begin van je carrière staat. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je waardevolle ervaring op kunt doen, zelfs als je nog maar net begint. Hier een aantal strategieën:

  1. Stages en traineeships: stages en traineeships zijn uitstekende manieren om praktijkervaring op te doen in je gekozen vakgebied. Ze geven je de mogelijkheid om te leren van professionals in de sector, je vaardigheden te verbeteren en waardevolle relaties op te bouwen.
  2. Freelancen: door freelancewerk te doen, kun je werkervaring opdoen terwijl je nog studeert of terwijl je op zoek bent naar een fulltime baan in het door jou gekozen vakgebied. Hiervoor is wel een inschrijving bij de KvK nodig!
  3. Voer gratis werk uit: er zijn altijd wel bedrijven in de regio die je kunnen helpen. Misschien ben je wel marketeer, dan kun je aanbieden gratis teksten te schrijven omdat je ervaring op wilt doen. 

Elke ervaring in het beoogde vakgebied kan waardevol zijn en bijdragen aan je groei en ontwikkeling. Zelfs als je ervaring opdoet buiten dat vakgebied, ontwikkel je nog steeds vaardigheden en doe je inzichten op die in de toekomst van pas kunnen komen.

Door ontwikkelingen wordt kennis steeds belangrijker

Dat lees je goed. Door ontwikkelingen, en dan met name technologische, verandert ook de manier waarop organisaties naar de ervaring van professionals kijken. De ervaring die ze twee, vijf of tien jaar geleden hebben opgedaan, is in de nabije toekomst vaak irrelevant. De manier waarop we ons werk doen, verandert in een bizar hoog tempo. 

Dat maakt het leervermogen, dat je aantoont met kennis, nóg belangrijker. Je moet jezelf razendsnel aan kunnen passen aan nieuwe technologieën om bij te blijven. 

Hoe Werkcentrum jou kan helpen met werkervaring bij het zoeken naar een nieuwe baan 

Inmiddels is het belang van kennis en relevante werkervaring wel duidelijk. Bij Werkcentrum willen we je helpen die balans te vinden. We zien recruitment meer dan alleen het matchen van je cv met een functieomschrijving. Daarom hebben we ons dienstenpakket verder uitgebreid en bieden we loopbaanbegeleiding aan. Samen gaan we voor het ultieme resultaat: een baan waarbij jouw ervaring op waarde wordt geschat, maar niet doorslaggevend is. Onze opdrachtgevers hechten namelijk ook waarde aan kennis. 

Laat onze consultants je helpen. Ontdek de mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: