14 oktober 2022

Wat is een 0 uren contract?

Wanneer je in loondienst voor iemand gaat werken, wordt er vaak een contract opgesteld. Wat voor contract dit is, hangt af van de voorkeuren van de werkgever.

In sommige gevallen gaat het om een 0 uren contract. Dit is vaak het geval bij jongeren of studenten. Ook in sommige sectoren komt een 0 uren contract vaak voor, bijvoorbeeld in de horeca.

Neem contact op

Een 0 uren contract is een geldige arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een werknemer. Kenmerkend is dat er niet een vast aantal uren in het contract wordt afgesproken. De werkgever roept je op wanneer er werk te doen is. Dit heeft voordelen voor de werkgever, maar ook jou

De werkgever is niet verplicht om jou een bepaald aantal uur per week of per maand te laten werken. Gaat het bedrijf door een rustige periode, dan roept de werkgever je minder op. Zo bespaart hij op de kosten wanneer dat nodig is.

Aan de andere kant ben jij ook niet verplicht om een bepaald aantal uren te werken. Is een week druk door bijvoorbeeld studie of een andere gelegenheid, dan pas je je beschikbaarheid daarop aan. Zo bepaal je dus zelf hoeveel je per week wil werken.

0 uren contract bij ziekte

Veel mensen maken zich zorgen over ziekmeldingen wanneer zij werken met een 0 uren contract. Er is immers geen vast aantal uren afgesproken en dus krijg je ook niet een vast bedrag per maand uitbetaald. Toch hoef je je in veel gevallen geen zorgen te maken over je salaris wanneer je ziek bent.

Ook met een 0 uren contract heb je recht op uitbetaling wanneer je onverwachts ziek bent binnen de oproepperiode. Volgens de wet is dit minstens 70% van jouw loon over de afgesproken periode dat je zou werken. Het gaat hierbij dus om de momenten waarop je bent ingepland om te werken, maar je niet kan werken omdat je ziek bent. Je wordt niet uitbetaald over de dagen waarop je niet bent ingeroosterd door je werkgever. Het bedrag dat je krijgt uitbetaald mag niet lager zijn dan het minimumloon. Is deze 70% wel lager dan het minimumloon, dan krijg je het minimumloon uitbetaald.

Word je buiten een oproepperiode ziek, dan hoeft een werkgever je niet door te betalen. Ook kan je geen aanspraak maken op de Ziektewet-uitkering. Pas wanneer je contract eindigt en je nog steeds ziek bent, kan je hier een beroep op doen. Jouw werkgever zal dan aan het UWV doorgeven dat je nog ziek bent.

In sommige gevallen bestaat er een uitzondering. Dit geldt wanneer je werkt met een 0 uren contract en ziek bent geworden buiten de oproepperiode of tijdens de oproepperiode, waarbij je daarna ook ziek blijft. Wanneer je minimaal drie maanden bij een werkgever in dienst bent, is het mogelijk dat je toch recht hebt op doorbetaling. Je mag hier dan zelf om vragen bij je werkgever. Goed om te weten is dat er soms een andere regeling is opgenomen in het CAO of in het contract.

0 uren contract; rechten en plichten

Een 0 uren contract is erg flexibel omdat er geen vast aantal uren is afgesproken. Dit kan voordelig zijn voor zowel de werkgever als voor jouzelf. Toch hebben beide partijen ook verschillende rechten en plichten binnen een 0 uren contract.

In een 0 uren contract heb je gewoon recht op het minimumloon. Het mininumloon bestaat om werknemers te beschermen tegen te lage lonen. Het kan zijn dat er voor jouw werkveld een CAO bestaat. Hierin zijn ook afspraken gemaakt over het minimale loon dat moet worden uitbetaald. Bestaat er een CAO voor jouw baan, dan moet de werkgever zich aan dit minimale loon houden. Je hebt naast jouw loon ook recht op vakantiegeld en vakantie uren.

Wanneer een werknemer wordt opgeroepen, moet dit voor ten minste drie uur werken zijn. Moet de werknemer minder uren werken, dan moet hij wel uitbetaald worden voor drie uur. Daarnaast moet de werkgever jou minimaal vier dagen van tevoren oproepen. Zo geeft hij jou de tijd om andere plannen te verzetten. Roept een werkgever je binnen minder dan vier dagen op, dan ben je niet verplicht om te werken. Dit termijn van vier dagen kan per CAO verschillen.

Een 0 uren contract kan heel voordelig zijn voor een werkgever, maar dit is het niet altijd voor jou. Daarom is een werkgever na 12 maanden verplicht om jou een vast contract aan te bieden. Met een vast contract garandeert de werkgever jou een vast aantal uren per week of per maand. Dit aantal is gebaseerd op het aantal uren dat je tijdens je 0 uren contract gemiddeld hebt gewerkt.

Biedt een werkgever jou een vast contract aan maar vind je het aantal uren te hoog of te laag, dan mag je hier ook zelf afspraken over maken. Daarnaast mag je het aanbod van een vast contract ook altijd afslaan.

0 uren contract; ontslag en opzegtermijn

Bij een 0 uren contract geldt een opzegtermijn van vier dagen. Dit is dus hetzelfde aantal als de oproeptermijn dat geldt voor de werkgever. Het kan zijn dat er in jouw contract of in jouw CAO een andere termijn is vastgesteld. In dat geval geldt dat termijn.

Een werkgever kan flexibel omgaan met het aantal uren dat hij jou inplant. Toch kan hij jou niet ontslaan door je niet meer in te roosteren. Wanneer hij jou wil ontslaan en het contract wil beëindigen, moet dat via de officiële regels van ontslag.

In sommige gevallen is er vooraf een einddatum van het contract afgesproken. Je weet dan wanneer je gaat stoppen met werken voor deze werkgever. Werk je langer dan zes maanden voor de werkgever, dan is hij verplicht om jou minimaal een maand van tevoren te laten weten dat hij het contract niet gaat verlengen.

In andere gevallen geldt het 0 uren contract voor onbepaalde tijd. Wil je de werkgever het contract in het laatste geval beëindigen, dan kan dat het beste in overleg. Jullie spreken dan samen een einddatum af.

Op zoek naar een baan met een 0 uren contract? Bekijk dan onze vacaturepagina of neem contact met ons op!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: