23 december 2022

Wat is een verklaring omtrent het gedrag?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een document waaruit blijkt dat je in het verleden goed gedrag hebt vertoond.

Een werkgever kan aan je vragen om dit document aan te vragen om zo te controleren of je geschikt bent voor de functie die je wil bekleden. Wanneer een werkgever een VOG van jou verwacht, zal hij deze in veel gevallen ook voor je betalen.

Neem contact op

De aanvraag voor een VOG kan je op meerder manieren doen, maar het komt altijd bij Justis terecht. Deze instantie valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis controleert of de aanvraag geaccepteerd mag worden. Allereerst kijken zij of je een strafblad hebt en zo ja, of de feiten die hierop staan relevant zijn voor jouw werkzaamheden. Verder kan je werkgever bepaalde criteria aan Justis doorgeven.

Een VOG heeft bepaalde kenmerken waaraan je kan herkennen dat het een legitiem document is. Hiervoor is altijd de originele verklaring nodig. Een VOG heeft onder andere een watermerk met golven erin en het blauwe Rijkslogo. Ook vind je met behulp van een UV-lamp verschillende symbolen die de echtheid van het document aantonen.

Hoe lang is een VOG geldig?

De vraag hoe lang een VOG geldig is, is een lastige. Strikt gezien heeft een VOG namelijk geen geldigheidsduur. Wanneer je een VOG aanvraagt, bepaalt men op het moment van aanvragen of je deze ook daadwerkelijk krijgt. Justis gaat dan na of je een strafblad hebt. Heb je inderdaad strafbare feiten gepleegd, dan kijken zij of dit relevant is voor de huidige aanvraag. Een VOG is dus altijd een momentopname.

Dit is de reden dat instanties zelf bepalen hoe vaak zij een VOG aan hun medewerkers vragen. Jouw werkgever bepaalt dus hoe lang jouw VOG geldig is. Dit verschilt per werkgever. Wanneer het tijd is om een nieuwe verklaring aan te vragen, zal jouw werkgever dit aangeven. Dit kan wanneer je oude VOG verlopen is, maar bijvoorbeeld ook wanneer je wisselt van functie. Je vraagt dan een nieuwe verklaring aan en stuurt deze opnieuw op.

Ook geeft jouw werkgever bij Justis aan waarop er gecontroleerd moet worden. Een medewerker van een kinderopvang voert hele andere werkzaamheden uit en heeft hele andere verantwoordelijkheden dan iemand die met persoonlijke gegevens werkt. Er zijn dus ook andere zaken relevant bij beide banen. De werkgever laat aan Justis weten wat belangrijk is en Justis voert op basis daarvan een onderzoek uit.

Wanneer je werkgever om een VOG vraagt, moet je deze zelf aanvragen. In veel gevallen zal de werkgever de kosten hiervan wel vergoeden. Heb je je VOG ontvangen, dan stuur je deze naar de werkgever. Hij kan de gegevens van het document dan verwerken. In veel gevallen geldt dat een VOG niet ouder dan twee maanden mag zijn als je deze naar je werkgever stuurt. Zorg er dus voor dat je de VOG meteen naar je werkgever opstuurt wanneer je deze hebt ontvangen.

Bega je een strafbaar feit, dan kan het zijn dat jouw werkgever hier ook een melding van krijgt. Je werkgever zal dan vragen of je opnieuw een VOG wil aanvragen. Justis kan dan nogmaals bepalen of je een VOG toegewezen krijgt. Is het strafbare feit niet relevant voor jouw werkzaamheden bij je werkgever, dan kan het zijn dat je toch een VOG kan krijgen. Is het strafbare feit wel relevant, dan kan het verzoek afgewezen worden.

Als jouw VOG-aanvraag afgewezen wordt, heb je het recht om hier bezwaar op in te dienen. Dit kan wanneer je van mening bent dat het verzoek onterecht is afgewezen. Je hebt hiervoor zes weken de tijd vanaf de datum van de afwijzing. Het bezwaar kan je schriftelijk of digitaal indienen. Hierin geef je aan waarom je het niet eens bent met de afwijzing.

In veel gevallen organiseert Justis een hoorzitting. Dit is een bijeenkomst waarin jij of een advocaat jouw argumenten kan presenteren aan Justis. Ook kan Justis ervoor kiezen om betrokkenen te vragen naar de hoorzitting te komen. Zij doen ook hun verhaal en op basis daarvan besluit Justis opnieuw of de aanvraag geaccepteerd of geweigerd moet worden. Dit besluit moet binnen twaalf weken genomen worden.

Je krijgt een VOG echter vrijwel altijd wanneer je geen strafblad hebt. Over de aanvraag hoef je je dus over het algemeen geen zorgen te maken. Het is alleen belangrijk dat je deze aanvraagt wanneer een werkgever hierom vraagt en dat je de juiste gegevens in voert. Stuur de VOG vervolgens na aanvraag tijdig op naar de werkgever zodat deze hem kan verwerken. Vraag daarbij ook wanneer het tijd is om een nieuwe VOG aan te vragen. Zo weet je van tevoren al wanneer deze aanvraag ingediend moet worden.

Wanneer VOG aanvragen

Je vraagt een Verklaring Omtrent het Gedrag aan wanneer een werkgever dit van je verwacht. Een VOG is verplicht voor mensen die werken in de langdurige zorg, maar ook voor onderwijzers, gastouders, pedagogisch medewerkers en taxichauffeurs. Onder personeel die werkzaam is in de langdurige zorg vallen onder andere begeleiders in opvangtehuizen of de ouderenzorg, de mensen van de dagbesteding, de hulp in het huishouden, de verzorgenden in een verpleeghuis of ander tehuis en de hulp bij het vervoer.

Voor een werknemer is het belangrijk dat je jouw werkzaamheden eerlijk en verantwoord uitvoert. Een relatief goede manier om hierachter te komen is om te kijken naar jouw handelen in het verleden. Een VOG geeft in ieder geval aan of je in het verleden strafbare feiten hebt gepleegd en of die relevant zouden kunnen zijn voor jouw werkzaamheden bij de werkgever.

Een werkgever laat weten aan Justis op basis van welke screeningscriteria zij de VOG-aanvraag moeten beoordelen. Voor onderwijzers en werknemers in de kinderopvang is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat zij geen zedenmisdrijven op hun naam hebben staan. Dit zou het welzijn en eventueel het leven van de kinderen met wie zij werken in gevaar brengen.

Voor taxichauffeurs gelden er juist weer andere criteria waar Justis naar kijkt bij het beoordelen van een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag. In dit geval kijkt men vooral naar verkeersovertredingen. Als blijkt dat een taxichauffeur onder invloed heeft gereden of een snelheidsgrens ruim gepasseerd heeft, dan kan Justis de VOG-aanvraag afwijzen. Het is immers belangrijk dat een taxichauffeur zich goed gedraagt in het verkeer en dat hij veilig rijgedrag vertoont.

Het kan ook zo zijn dat een VOG in jouw beroep niet verplicht is, maar dat een werkgever er toch om vraagt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je veel omgaat met persoonlijke gegevens die privacygevoelig zijn. Ook voor banen waarin je veel met geld omgaat, zoals kassamedewerker of kaartjesverkoper, vragen werkgevers wel eens een VOG. Soms is een VOG-aanvraag onderdeel van een sollicitatieprocedure.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag kan niet alleen gevraagd worden wanneer je in loondienst gaat werken. Ook wanneer je werkzaam bent als ZZP’er kan een opdrachtgever je vragen om een VOG aan te vragen. Het is in dat geval net zo belangrijk voor de opdrachtgever of jij je taken verantwoord gaat uitvoeren. Daarnaast kan een werkgever een VOG verlangen van een stagiair of een vrijwilliger. Ook bij de werkzaamheden die zij uitvoeren is het belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt.

Niet alleen bij een nieuwe baan of verandering van werkzaamheden kan een VOG verplicht zijn. Ook in andere gevallen heeft de overheid bepaald dat een persoon een VOG moet aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een visum of een emigratie. Justis kijkt dan eveneens naar een verleden met een strafblad. Een VOG-aanvraag voor een visum of emigratie heeft eigen screeningscriteria.

Verder heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig om lid te worden van een schietvereniging. Dit is verplicht voor alle nieuwe leden die 16 jaar of ouder zijn. De aanvraag kan in veel gevallen digitaal, maar soms is het nodig dat de aanvrager een afspraak maakt bij de gemeente. De VOG wordt dan ter plekke aangevraagd.

Het is natuurlijk een fijn idee dat de persoon die omgaat met schietwapens een schoon verleden heeft. Iemand die al meerdere geweldsdelicten heeft gepleegd zal bijvoorbeeld geen VOG krijgen om bij een schietvereniging te mogen. Hiermee probeert de overheid de criminaliteit en het aantal geweldsdelicten in Nederland laag te houden.

Hoe lang duurt VOG aanvraag

Moet je een VOG aanvragen van je huidige of toekomstige werkgever, dan zal deze vaak ook vertellen waar en hoe je dit moet doen. In veel gevallen kan je de aanvraag gewoon via een computer of laptop uitvoeren. In andere gevallen moet je hier een afspraak voor maken bij de gemeente. Je hebt in ieder geval iDEAL, een e-mailadres en een DigiD nodig.

Wanneer je digitaal een VOG aanvraagt, kost dit €33,85. Een schriftelijke aanvraag van een VOG kost €41,35. Beide bedragen zijn vrijgesteld van btw. In de meeste gevallen zal een werkgever deze bedragen voor je vergoeden. Doe je de aanvraag als vrijwilliger, dan kan het zijn dat je de aanvraag gratis kan doen. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet moet dit dan voor je aanvragen.

De werkgever zet de aanvraag in ieder geval voor je klaar. Jij vult vervolgens alle benodigde gegevens in en dient de aanvraag daadwerkelijk in. Justis doet er vervolgens een tot vier weken over om tot een besluit te komen. Is de aanvraag geaccepteerd, dan krijg je de VOG thuisgestuurd. Dit is ook zo wanneer je de aanvraag wel online hebt gedaan. Jij bent er vervolgens verantwoordelijk voor om de VOG aan je werkgever te overhandigen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan ons vacatureoverzicht. Wij bieden banen aan in verschillende sectoren. Heb je hier een VOG voor nodig, dan weet je nu hoe je deze moet aanvragen.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: