06 oktober 2023

De meest gewilde vaardigheden op de huidige arbeidsmarkt en hoe uitzendbureaus kunnen helpen 

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in je carrière? Dan ben je op de goede plek beland. De huidige arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit en verandert in een razendsnel tempo.

De kans is groot dat de ‘must-have’ vaardigheden van vandaag heel anders zijn dan een paar jaar geleden, toen je je huidige baan bemachtigde. Als je kans wilt maken op een nieuwe baan, wil je weten welke vaardigheden er nu écht toe doen.  

Neem contact op

In dit artikel duiken we dieper in de vaardigheden die op dit moment het meest gewild zijn. Wat voor skills moet je op je cv zetten? Wat zijn de digitale vaardigheden die je niet mag missen? En bovenal, hoe kan Werkcentrum je hierbij helpen? Want het gaat niet om het vinden van een baan, maar om het vinden van een baan waar jij je kwaliteiten optimaal kunt benutten. 

 

Hoe ziet de huidige arbeidsmarkt eruit? 

De arbeidsmarkt is natuurlijk een wereld van vraag en aanbod. En die vraag, die kan nogal eens verschillen. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen in de wereld, met name technologische ontwikkelingen hebben daar de afgelopen jaren invloed op gehad. Ze zetten de toon wat betreft gevraagde vaardigheden. En ze maken oude beroepen overbodig, terwijl nieuwe functies als paddenstoelen uit de grond schieten.  

Bedrijven zijn daarom op zoek naar het neusje van de zalm: werknemers die flexibel, bekwaam en toegewijd zijn. Tegelijkertijd zoeken jij en vele anderen naar die droombaan waar je elke ochtend enthousiast voor uit bed springt. Een wisselwerking die nogal eens botst.  

Wat betreft vraag en aanbod zit het voor jou als professional wel goed. Volgens het CBS stonden er in het tweede kwartaal van 2023 122 vacatures open tegenover elke 100 werklozen.  

 

Wat zijn de meest gevraagde vaardigheden op het moment? 

Tijd voor het leuke gedeelte: de meest gevraagde skills. Met een overschot aan banen en een tekort aan gekwalificeerde medewerkers, moeten er voldoende kansen liggen voor je. Maar welke vaardigheden zijn dan zo gewild? Is het voldoende om een expert in jouw vakgebied te zijn, of moet je ook een digitale goochelaar zijn?  

We hebben goed nieuws voor je. Zowel vakspecifieke als generieke skills zijn enorm in trek op dit moment. Hieronder een overzicht van de gewilde vaardigheden met een korte uitleg. 

 

Communicatievaardigheden 

Als jij wat wilt zeggen, zowel mondeling als schriftelijk, weet je dit helder en effectief over te brengen. Goede communicatie is essentieel voor teamwork, klantenservice en netwerken. Je communicatievaardigheden kun je verbeteren door trainingen te volgen en bewust op je manier van communiceren te letten tijdens (telefoon)gesprekken. Zoek informatie op, pas dit toe en word beter! 

Probleemoplossend vermogen 

Je bent in staat om complexe situaties te analyseren en tot een effectieve oplossing te komen. Het is de kunst om obstakels in een vroegtijdig stadium te identificeren en direct manieren te bedenken om deze te overwinnen.  

In de werkelijkheid omvat dit vermogen aardig wat verschillende soft skills. Om een probleem goed op te lossen, moet je onder andere oplettend, creatief en vindingrijk zijn. En vergeet flexibiliteit en improvisatie niet.  

Best complex, hè! Het hoort niet voor niets bij de meest gevraagde skills op de huidige arbeidsmarkt.  

Digitale vaardigheden

Om te beginnen: de term ‘digitale vaardigheden’ is natuurlijk heel erg breed. Daarom vatten we het graag voor je samen: digitale skills heb je nodig om digitale technologie te gebruiken. Net zoals het probleemoplossend vermogen bestaat deze vaardigheid weer uit verschillende vaardigheden. Hieronder staan wat voorbeelden: 

  • Computervaardigheden: je kunt e-mails versturen, programma’s installeren en verwijderen. 
  • Basis online onderzoeksvaardigheden: je kunt zelfstandig tot een oplossing komen door online onderzoek te doen.  
  • Veiligheidsbewustzijn: je weet hoe je online je eigen veiligheid waarborgt. 
  • Gebruik van social media: je bent bekend met social media en weet dit professioneel in te zetten voor je werkgever.  

Digitale skills zijn te ontwikkelen door (online) cursussen te volgen en door zelf onderzoek te doen. Op platformen als YouTube staan honderden video’s met gedetailleerde uitleg over de meest uiteenlopende online onderwerpen. Van zoekwoordonderzoek tot het bewerken van afbeeldingen in Adobe Photoshop, online is het (gratis) te leren.  

Emotionele intelligentie 

Dit is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen en te begrijpen. Op dit moment is het een van de meest gevraagde vaardigheden omdat samenwerken in veel organisaties belangrijk is geworden. Zowel intern als met externen, bijvoorbeeld freelancers, wordt er veelvuldig samengewerkt.  

Aanpassingsvermogen 

Dingen lopen niet altijd zoals gepland. Zeker niet wanneer jij als uitzendkracht bij een grote organisatie aan de slag gaat die uit meerdere managementlagen bestaat. Als jij over aanpassingsvermogen beschikt, weet je hier goed mee om te gaan.  

Dit houdt namelijk in dat je flexibel bent en je makkelijk kunt aanpassen aan nieuwe situaties of veranderende omstandigheden. In een snel veranderende arbeidsmarkt is deze vaardigheid goud waard. Dit is vooral te ontwikkelen door ervaring op te doen, al zijn er trainingen voor te volgen.  

  

Hoe kan Werkcentrum je hierbij helpen? 

Bij Werkcentrum draait het niet alleen om je cv, maar vooral om jou en je unieke set skills. Onze professionals zijn erin getraind te identificeren welke vaardigheden je bezit en hoe deze in te zetten zijn voor onze opdrachtgevers. Met onze aanpak vind jij niet alleen een baan, maar ook een rol die echt bij je past. 

Dat is niet alles. Werkcentrum biedt ook volop kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling met opleidingen en cursussen. Wil je je digitale skills aanscherpen of je aanpassingsvermogen naar een hoger niveau tillen? Dan hebben we daar de middelen voor. Wij helpen je vooruit in je carrière en geven je advies, zodat jij nooit stil komt te staan. Zo ben je niet alleen klaar voor de job van vandaag, maar ook voor de uitdagingen van morgen. Dat maakt werken écht leuk.  

Klinkt een carrière met echte doorgroeimogelijkheden je als muziek in de oren? Zie je jezelf al staan, sterker en vaardiger, klaar voor de volgende stap in je professionele leven? Plan dan nu een kennismakingsgesprek in en laten we samen jouw toekomst mooier maken. 

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: