09 juni 2023

Hoe kan een tussenjaar wonderen doen voor de toekomst van je carrière?

Een tussenjaar nemen is razend populairder. Steeds meer jongeren nemen een pauze tijdens hun studie en vertrekken naar het buitenland om levenservaring op te doen of besluiten een jaar lang te gaan werken. 

Dat is wat het is, een jaar waarin je weg blijft van school. Jongeren dromen ervan en nemen steeds vaker de daadwerkelijke stap. Om je een beeld te geven: gemiddeld neemt ongeveer 14% van de havo- en vwo-leerlingen een tussenjaar voor ze zich aanmelden bij een hogeschool of universiteit voor een vervolgstudie.

Neem contact op

De invulling van dat tussenjaar verschilt en kan impact hebben op het verdere verloop van je carrière. En dat maakt het interessant. Bijkomend voordeel: een tussenjaar hoeft lang niet altijd geld te kosten. Het kan zelfs een hoop opleveren en dat maakt het voor sommige studenten tactisch gezien een slimme keuze.

 

Tussenjaar of werkervaring?

De eerste keuze die je moet maken is of je voor een echt tussenjaar gaat of dat je werkervaring op wilt doen. Met een tussenjaar wordt meestal het ‘niet werken en vooral genieten’ bedoeld. Denk aan het maken van een lange reis naar een ander werelddeel of werken aan je passie, misschien wil je wel kijken of het je op jonge leeftijd lukt een onderneming op te zetten. Zeker wanneer je daar al mee bezig was tijdens je laatste schooljaar, kan een tussenjaar voor een doorbraak zorgen. 

Aan de andere kant zijn er scholieren die een tussenjaar nemen om werkervaring op te doen. Ze willen proeven van een fulltime baan en ondervinden wat bij hen past. Die werkervaring heeft zo zijn voordelen: het kan een stimulans zijn voor werkgevers om je aan te nemen na afronding van je studie en het geeft je waardevolle inzichten die je studiekeuze kunnen vereenvoudigen. 

Wanneer je op dit moment nog niet zeker bent van je studiekeuze of wat je in de toekomst wilt, is een tussenjaar nemen om te onderzoeken wat bij je past een slimme keuze. Daarmee voorkom je dat je de verkeerde studiekeuze maakt en vertraging oploopt. 

 

De voordelen van een tussenjaar voor je carrière

De redenen om een tussenjaar te nemen zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Het beeld dat vaak geschetst wordt, is dat mensen die een tussenjaar nemen niet weten wat ze willen. Of dat ze zichzelf even ‘kwijt zijn geraakt’. Dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Natuurlijk, er zijn studenten die twijfelen of een enorme druk voelen waardoor ze er even tussenuit willen, maar er zijn er ook genoeg die hiervoor kiezen met een andere reden. 

Hieronder lichten we een viertal voordelen uit van een tussenjaar voor je carrière. Naast de onderstaande voordelen, die gericht zijn op het werken tijdens een tussenjaar, zijn er natuurlijk nog meer te benoemen. Die sluiten vaak op het stukje reizen en ondernemen aan, daar gaan we in dit artikel niet dieper op in. 

Sparen voor je studiekosten

Studeren is, ondanks dat de overheid je tegemoetkomt, niet voordelig. Sterker nog, het is hartstikke duur. Zeker als je op kamers wilt omdat je niet in de buurt van een hogeschool of universiteit woont, heb je een goed gevulde spaarpot nodig. Het is mogelijk om te lenen, maar met eigen geld hoef je minder of niets terug te betalen, dat is een net wat fijnere start van je carrière.

Wie gaat werken in zijn of haar tussenjaar, kan flink sparen voor de studie. Met één jaar werken kun je misschien wel voor twee jaar de kosten dekken. Dat geld had je anders moeten lenen en later terugbetalen. Tel dat op bij de onderstaande voordelen en je begrijpt waarom werken in je tussenjaar een slimme keuze is.

Ervaring opdoen die na je studie goed uitkomt

Tegenwoordig zie je steeds vaker beginnende professionals klagen over een en hetzelfde ding: ze worden niet aangenomen door een gebrek aan werkervaring. Maar hoe kunnen ze die nou hebben opgedaan als ze net vier tot acht jaar in de schoolbanken hebben doorgebracht? Door een tussenjaar te nemen.

Wanneer je heel duidelijk weet welke functie je later wilt bekleden, kun je kijken naar beroepen in de sector die je als student uit kunt oefenen. Daarmee doe je relevante werkervaring op en heb je na je studie een flinke streep voor ten opzichte van afgestudeerden zonder werkervaring. 

Achterhalen van je passie en voorkomen van een verkeerde studiekeuze

Op jonge leeftijd precies weten wat je wilt is vrij uniek. Veel scholieren twijfelen of ze wel de juiste keuze hebben gemaakt, ook na het invullen van talloze beroepskeuzetesten. Een tussenjaar nemen is een perfecte manier om je passie te achterhalen. Wie weet past een branche helemaal niet zo goed bij je als je dacht, of is die functie die je voor ogen had veel te stressvol.

Tijdens een tussenjaar kun je bijna letterlijk proeven van het leven na je studie. Daardoor weet je wat je wel en niet leuk vindt. Dat maakt de kans op een verkeerde studiekeuze een stuk kleiner, daar is je portemonnee je ook dankbaar voor. 

Herinneringen voor het leven

Werken wordt door te veel mensen als iets negatiefs gezien. We doen het ‘omdat het moet’. Niets is minder waar: sommige banen zorgen juist voor plezier. Wanneer jij gaat werken in je tussenjaar leer je leuke mensen kennen. Jullie maken herinneringen voor het leven op de werkvloer. En juist dat maakt een tussenjaar zo leuk. 

 

Wat kan Werkcentrum voor je betekenen als je aan een tussenjaar denkt

Zoals je hebt gelezen, is het nemen een tussenjaar soms een heel verstandige keuze. Zeker wanneer je nog niet weet wat je wilt, je veel stress ervaart of wanneer je (toekomstige) studiekosten wilt dekken. 

Mocht je nou net zo enthousiast zijn over het nemen van een tussenjaar als wij, dan kunnen we je verder helpen. Bij Werkcentrum Groep hebben we altijd verschillende tussenjaar vacatures openstaan. Neem eens een kijkje, solliciteer via de website en wie weet heb jij binnenkort een baan te pakken waar je goed verdient en relevante ervaring opdoet. 

Werkcentrum Groep zorgt voor de kickstart van jouw carrière.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: