03 februari 2023

Onderhandelen over je salaris, hoe doe je dat?

Salarisonderhandelingen komen in iedere carrière voor. Misschien heb jij wel de eerste stappen richting je droombaan gezet.

Het eerste of de eerste paar gesprekken waren een succes en de werkgever ziet in jou de ideale kandidaat. De klik is er en je hebt zin om aan de slag te gaan. Op basis van de gesprekken heeft de potentiële werkgever een concept arbeidsovereenkomst opgesteld met salarisvoorstel.

Neem contact op

Een goede volgende stap, maar nu beginnen de salarisonderhandelingen. En die zijn spannend. Datzelfde geldt voor professionals die om salarisverhoging vragen omdat zij vinden dat ze meer waard zijn.

Hoe reageer je op zo’n salarisvoorstel? Hoe haal je het meeste uit je salarisonderhandelingen? En hoe vraag je als professional om een salarisverhoging? In dit artikel kom je erachter. We geven je praktische tips waardoor jij alles uit de onderhandelingen, een salarisvoorstel en natuurlijk je professionele carrière haalt. Want hoe je het ook wendt of keert, een hoger salaris komt ons allemaal goed uit.

 

Hoe vraag ik om salarisverhoging?

Je salaris wordt aan het begin van je dienstverband gebaseerd op je opleidingsachtergrond, ervaring en in sommige gevallen behaalde resultaten. Na verloop van tijd doe je meer ervaring op en behaal je misschien wel de resultaten die normaliter voor een hoger salaris zouden zorgen bij salarisonderhandelingen. Maar je hebt een contract en daar heb je jezelf aan te houden.

 

Wanneer vraag je om een salarisverhoging?

Een vraag waar veel professionals mee zitten. Wanneer is nou hét moment om een salarisverhoging aan te vragen? Dat verschilt nogal per functie. Eigenlijk is er maar één kloppend antwoord: wanneer jij vindt dat je meer waard bent dan je maandelijks aan salaris ontvangt op je rekening. En waar dat uit blijkt, dat is aan jou om aan te tonen.

Uitstekende resultaten, opgedane kennis, behaalde diploma’s tijdens je carrière. Het kunnen allemaal redenen zijn voor een salarisverhoging. Hieronder een stappenplan voor het vragen om een verhoging.

 

Stappenplan salarisverhoging

Stap 1: doe onderzoek naar het gemiddelde salaris

Voor je überhaupt aanklopt bij je leidinggevende is het verstandig om wat onderzoek te doen naar het gemiddelde salaris voor jouw functie. Misschien zit je daar wel onder, dan sta je helemaal sterk in je schoenen tijdens de onderhandelingen. Vraag jezelf af: “welk salaris kan ik vragen en is redelijk?”

 

Stap 2: werk voor jezelf uit waarom jij vindt dat je meer waard bent

Nadat het gemiddelde salaris voor je functie duidelijk is, is het tijd om voor jezelf uit te schrijven waarom jij meer waard bent. Neem daarin alles mee. Je resultaten, ervaring die je in de tussentijd hebt opgedaan en diploma’s die je hebt behaald.

 

Stap 3: plan een gesprek in met je leidinggevende en bereid jezelf voor

Zomaar binnenwandelen bij je leidinggevende en vragen om een salarisverhoging is natuurlijk geen slim plan. Die persoon wil zichzelf goed kunnen voorbereiden. Stuur daarom een mail met de vraag of jullie een gesprek omtrent je salaris kunnen voeren en geef in die mail direct wat tijdstippen die jou schikken. Hiervoor geldt: maak het de ander zo makkelijk mogelijk, jij bent namelijk de persoon die iets van de ander wil.

Bereid jezelf ook voor op dit gesprek. Zo is het slim om na te denken over eventuele bezwaren en vragen die je leidinggevende zal stellen.

 

Tips voor je salarisonderhandelingen

Ga je tijdens een sollicitatieproces de salarisonderhandelingen in? Of heb je om een salarisverhoging gevraagd en stemt je werkgever daarmee in? Ook dan is het onderhandelen geblazen. Een spannend moment, je wil namelijk niet te veel vragen, maar ook niet te weinig. Hieronder een paar tips waardoor jij het maximale uit je salarisonderhandelingen haalt.

 

Tip 1: onderbouw het voorstel met de ACA-methode

Wanneer je het bovenstaande gedeelte van het artikel hebt gelezen, weet je dat je eerst onderzoek moet doen en daarna uit moet schrijven wat je volgens jezelf waard bent. Dat laatste kan nog aardig lastig zijn. Je bent niet iedere dag bezig met het uitdrukken van je waarde en een ellenlang verhaal gaat ook niet werken. Het toverwoord: beknopt.

Voor de onderbouwing van je salarisvoorstel kun je de ACA-methode gebruiken. Die staat voor Advantage, Claim and Advantage. Of in het Nederlands: voordeel, claim, voordeel. Door je voorstel te verpakken tussen twee voordelen voor de werkgever open en sluit je de onderhandelingen positief. Daardoor leg je de nadruk niet op de salarisverhoging, maar op de voordelen die jij meebrengt. Zo doe je dat:

  • Advantage: begin door het benoemen van je toegevoegde waarde en wat dat betekent voor je (potentiële) werkgever/team;
  • Claim: noem het salaris of de arbeidsvoorwaarden waar jij voor wilt gaan. Het liefst geef je een schatting.
  • Advantage: benoem opnieuw voordelen voor je werkgever. Denk aan vaardigheden die je hebt of hebt opgedaan in de afgelopen jaren, kwaliteiten of diploma’s die je hebt behaald.

Tip 2: accepteer het eerste aanbod niet direct

Een fout die veel professionals maken is dat ze volmondig een ‘ja!’ geven op een salarisvoorstel. Dat is niet verstandig. Bedank je (potentiële) werkgever voor het voorstel en geef aan dat je er binnen één dag op zult reageren. Dat geeft je namelijk de kans om het voorstel grondig door te nemen en met een goed tegenbod te komen.

De werkgever wil je namelijk een prima bod doen, maar zal altijd proberen zo voordelig mogelijk uit de ‘salarisstrijd’ te komen. Ben niet bescheiden en durf een tegenbod te geven. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Tip 3: schakel over op secundaire arbeidsvoorwaarden

Gaat je werkgever niet akkoord met je aanvraag tot salarisverhoging? Of lopen de salarisonderhandelingen vast? Dan heb je twee keuzes: op zoek gaan naar een andere werkgever of overschakelen op het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Eigenlijk is dat ook een onderdeel van je salaris.

Onder secundaire arbeidsvoorwaarden worden alle extra’s gerekend die bij je functie horen. Goede voorbeelden zijn de auto van de zaak, winstpremie, 13e maand, vakantiedagen en eventuele opleidingsbudgetten. Wil je werkgever niet meedenken over het verhogen van je salaris? Vraag dan om meer vakantiedagen of een opleidingsbudget zodat je opleidingen kunt volgen die later leiden tot een salarisverhoging. Zo word je indirect toch rijkelijker beloond voor je functioneren!

Salaris berekenen

Zoals aangegeven is het verstandig om te beginnen met het onderzoeken van je salaris. Omdat in vacatures regelmatig wordt gewerkt met uurlonen en jaarsalarissen, is het slim om die van jezelf te berekenen. Daar hebben we bij Werkcentrum twee handige calculators voor ontwikkeld:

Bereken je minimumloon >>>

Bereken je bruto jaarsalaris >>>

 

Salarisonderhandelingen niet mogelijk? Ga op zoek naar een nieuwe functie!

Wil je werkgever niet meewerken aan een salarisverhoging? Balen. Maak voor jezelf de afweging of je wel voor een organisatie wilt werken die je waarde niet inziet. Voor iedereen die tot de conclusie komt dat het tijd is om te vertrekken, hebben we een aantrekkelijk vacatureaanbod bij Werkcentrum Groep. Check direct onze vacatures, solliciteer via de website en jij start binnenkort de salarisonderhandelingen. Door dit artikel verdien jij een salaris dat bij je kwaliteiten past.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: