17 februari 2023

Online sollicitatiegesprek? Zo doe je dat!

Sinds de coronapandemie is het gebruikelijker dan voorheen om sollicitatiegesprekken online te voeren. Toen was het noodgedwongen, maar werkgevers zagen in wat voor voordelen het heeft.

Voor jou als professional is dat niet anders. Je hoeft jezelf niet meer te verplaatsen om op een eerste gesprek te gaan en bent daardoor niets kwijt aan reiskosten. Daarnaast wordt het mogelijk om meerdere gesprekken op één dag te voeren. Als je toch lekker in de flow zit, kun je maar beter doorgaan.

Neem contact op

Maar hoe voer je zo’n online sollicitatiegesprek? Wat is er anders dan een fysiek gesprek? En hoe bereid je jezelf daarop voor? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen. Aan de hand van onze drie tips haal jij alles uit je eerstvolgende online sollicitatiegesprek. Tipje van de sluier: met een goede voorbereiding kom je een heel eind.

 

Hoe voer ik een online sollicitatiegesprek?

Het is je gelukt: na een paar dagen solliciteren heb je een uitnodiging voor een eerste gesprek te pakken. Maar dan zie je tot je verbazing dat dit om een online sollicitatiegesprek gaat. Dat heb je niet eerder meegemaakt. Wat nu?

Online sollicitatiegesprekken zijn in de wereld van recruitment helemaal ‘in’. Bij Werkcentrum Groep horen we werkgevers steeds vaker de wens uitspreken dat ze de eerste sollicitatiegesprekken door middel van een videocall willen voeren. Waar je bij een fysiek sollicitatiegesprek alleen op je kleding en glimlach moest letten, is dat bij een online gesprek wat anders.

 

De setting

Hoe ziet de achtergrond eruit? Een mooie vakantiefoto van je gezin op het strand van 10 jaar geleden komt natuurlijk niet heel professioneel over. Check dit van tevoren en kies voor een locatie binnenshuis met rustige achtergrond. Idealiter een strakke, witte muur waardoor alle focus op jou als kandidaat komt te liggen.

 

De software

De een maakt gebruik van teams, de ander geeft de voorkeur aan Zoom en dan zijn er ook nog werkgevers die uitsluitend met Google Meet werken. Lang verhaal kort: er zijn verschillende softwareoplossingen voor het voeren van een online sollicitatiegesprek.

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren op de hoogte bent van het softwareprogramma dat een potentiële werkgever gebruikt en installeer dit. Bij Google Meet is dat overigens niet nodig.

Ook hiervoor geldt: testen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het programma goed draait op je computer en dat die achtergrond er netjes uitziet. Is dat geregeld? Dan ben je bijna klaar voor je online sollicitatiegesprek. Je hoeft alleen nog naar de sollicitatieprocedure te vragen.

 

Vragen naar de sollicitatieprocedure

Op voorhand weten waar je aan toe bent is tijdens een sollicitatieproces erg prettig. Vraag daarom voor het online gesprek naar de sollicitatieprocedure. Bestaat de procedure uit meerdere gesprekken? Zo ja, vindt alleen het eerste sollicitatiegesprek online plaats?

Helderheid over de procedure zorgt voor rust in je hoofd. In de meeste gevallen kiezen werkgevers voor een gedeeltelijke online procedure. Wanneer je in de smaak valt, word je uitgenodigd voor een fysiek gesprek.

 

Online sollicitatiegesprek tips

Tip 1: neem de tijd voor je voorbereiding

Tijdens het inplannen van een online sollicitatiegesprek wil jij je van je beste kant laten zien. De recruiter vraagt wanneer het schikt om een gesprek in te plannen en jij wil direct met ‘zo snel mogelijk’ reageren. Geen slim plan. Zorg ervoor dat je een tijdstip kiest waarop je zeker kunt en waarop je er voor je gevoel bij kunt zijn. Daarmee bedoelen we dat het onverstandig is om een online sollicitatiegesprek in te plannen net voordat de kinderen thuiskomen, om maar een voorbeeld te noemen. Dan ben je er met je hoofd namelijk niet bij.

Kies voor een moment waarop je niet afgeleid kunt worden en zorg ervoor dat je rondom het gesprek niets plant. Zo haal je alles uit het gesprek, jij hebt de focus namelijk te pakken.

 

Tip 2: denk aan de kledingvoorschriften

Naast het vragen naar de sollicitatieprocedure, wil je ook kort onderzoek doen naar het bedrijf in kwestie. Lopen mensen met belangrijke functies in pak? Of is er juist een heel andere cultuur en loopt iedereen binnen het bedrijf op sneakers? Wanneer je daarvan op de hoogte bent, kun je je eigen kledingstijl aanpassen aan hun voorschriften.

Dat zorgt ervoor dat jij wat sneller in de smaak valt. Letterlijk en figuurlijk. De gesprekspartners zien dat jij bij de organisatie past en waarschijnlijk ook wel in het team. Jij hebt een streepje voor!

 

Tip 3: kort maar krachtig

Online sollicitatiegesprekken zijn meestal niet zo lang van duur. De gesprekspartner heeft misschien nog andere gesprekken of belangrijke werkzaamheden op de planning staan, dus jij wilt je tijd optimaal gebruiken. Probeer de vragen daarom zo volledig mogelijk te beantwoorden zonder irrelevante details te benoemen.

Wanneer jij kort maar volledig bent, geeft dat de gesprekspartner de tijd om alle vragen te stellen. Daardoor krijgen zij een completer beeld van jou dan van sollicitanten die ze door uitgebreide antwoorden en beperkte tijd niet alle vragen kunnen stellen. Weer een streepje voor.

Wees niet bang dat je te kort van stof bent. Wanneer de gesprekspartner meer informatie nodig heeft, zal hij of zij daarnaar vragen. Het is sowieso slim om vooraf na te denken over de vragen waarop je je moet voorbereiden. Daar lees je hieronder meer over.

 

Vragen online sollicitatiegesprek

Inmiddels weet je hoe je een online sollicitatiegesprek voert en dat een goede voorbereiding onmisbaar is. Een onderdeel van die voorbereiding is het nadenken over vragen die ze je mogelijk stellen. Hieronder een lijst van drie vragen (met informatie) die recruiters of beslissingsbevoegden tijdens online sollicitatiegesprekken stellen.

 

“Kun je ons wat meer over jezelf vertellen?”

Het is slim om in je antwoord te beginnen met professionele activiteiten. Leg de nadruk op kwaliteiten die van jou de perfecte kandidaat maken en ga daarna kort in op hobby’s of andere aspecten van je persoonlijke leven.

 

“Waarom wil je bij ons werken?”

Jij begrijpt nu hoe belangrijk het doen van onderzoek is. Je moet hier een panklaar antwoord op hebben. Vermeld in je antwoord de aspecten van het bedrijf die je aanspreken en waarom deze passen bij jou als professional.

 

“Hoe deal jij met stressvolle situaties?”

Vooral tijdens online sollicitatiegesprekken voor functies met een hoge werkdruk is dit een gebruikelijke vraag. Dat je om kunt gaan met stressvolle situaties is logisch, anders had je niet gesolliciteerd op de functie. Wat de gesprekspartner eigenlijk wil horen zijn voorbeelden uit je professionele carrière waaruit blijkt dat je in zulke situaties je ‘mannetje’ staat.

 

Binnenkort een online sollicitatiegesprek voeren? Check onze vacatures!

Je weet inmiddels alles over het voeren van een online sollicitatiegesprek. Tijd om de opgedane kennis in de praktijk te brengen en binnenkort succes te behalen voor een nieuwe werkgever. Check onze actuele vacatures en solliciteer via de website. Wie weet heb jij binnenkort een online sollicitatiegesprek op de planning staan.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: