17 november 2023

Netwerken is belangrijk, maar wat houdt het eigenlijk in?

Hoe beter je netwerk, hoe beter jij het hebt. Met een goed netwerk kom je sneller aan een nieuwe baan of klanten.

Dat het belangrijk is, is iets wat we allemaal weten. Maar wat houdt netwerken nu eigenlijk in? Doe je dat nog op van die leuke borrels met wat vette hap, of ga je puur digitaal netwerken? En waarom wordt het steeds belangrijker in de huidige arbeidsmarkt, ondanks dat we ons allemaal naar online communicatie verplaatsen?

Neem contact op

In dit artikel krijg je antwoord op die vragen. Na het lezen begrijp je wat digitaal netwerken precies is, en waarom het juist nú slim is om erin te investeren. Ben je klaar voor een toekomst vol kansen? Lees dan snel verder

 

Digitaal netwerken: de definitie

In de digitale wereld waarin we leven is netwerken meer dan alleen het schudden van handen op leuke bedrijfsborrels. Het is tegenwoordig een wat gevarieerder proces waarbij digital een grote rol speelt. Kijk maar eens naar de populariteit van LinkedIn, het wereldwijde online netwerk.

Maar wat betekent digitaal netwerken precies? Het is het in contact komen met andere, relevante professionals. Dit kunnen soortgelijke professionals zijn bij andere bedrijven waarmee je kennis uitwisselt, maar ook (potentiële) klanten behoren natuurlijk tot je connecties en netwerk.

Met digitaal netwerken bedoelen we het connecten met iemand op een platform en een relatie opbouwen. Je gaat met elkaar in gesprek, reageert op elkaars berichten en probeert de ander te koppelen als je iets interessants ziet.

Digitale netwerkevents

Naast het daadwerkelijke netwerken, zijn er ook digitale netwerkevents. Lekker vanuit je luie stoel anderen leren kennen en kennis vergaren – die events bevatten vaak namelijk webinars of ander beeldmateriaal waar een vooraanstaand persoon informatie deelt.

 

Je online en offline netwerk uitbreiden doe je zo

Het op- en uitbouwen van je netwerk gaat meestal vanzelf. In principe op twee manieren:

 1. Je ontmoet nieuwe mensen in de echte wereld en voegt elkaar daarna online toe om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.
 2. Je ontmoet nieuwe mensen online en spreekt op een later moment offline af om de relatie te versterken.

Naast het toevoegen van iedereen die je leert kennen, kun je ook gericht mensen gaan benaderen. Hoewel het spannend is om mensen op te bellen voor een afspraak, zul je vanzelf merken dat het steeds makkelijker wordt. Regelmatig koffie doen met mensen zorgt ervoor dat je in hun hoofd blijft zitten. Als zij dan iets horen dat interessant kan zijn voor jou, koppelen ze je aan die persoon. En zo kan netwerken veel opleveren.

 

Waarom netwerken steeds belangrijker wordt in de huidige arbeidsmarkt

Als er een markt is die continu in beweging staat, is het wel de arbeidsmarkt. Wat gisteren relevant was, kan vandaag alweer irrelevant zijn. En daar moet je op in kunnen spelen – bijvoorbeeld door het benaderen van je netwerk. Maar dat is niet de enige reden waarom (digitaal) netwerken steeds belangrijker wordt in de huidige arbeidsmarkt. De belangrijkste redenen op een rijtje:

 1. Online werving
  Een van de belangrijkste punten is dat de werving van nieuw personeel steeds vaker online verloopt. Recruiters zoeken via platformen als LinkedIn naar potentiële kandidaten en nemen rechtstreeks contact met ze op.Ook worden vacatures gedeeld via LinkedIn. Als jij een uitgebreid netwerk hebt, zie je sneller dergelijke vacatures voorbijkomen en ben je er als de kippen bij om te solliciteren.
 2. Meer concurrentie
  Doordat informatie tegenwoordig voor iedereen beschikbaar is – bijvoorbeeld in de vorm van cursussen – is omscholing eenvoudiger dan ooit. Dit heeft ertoe geleid dat sommige openstaande functies razendsnel ingevuld worden, ook tijdens een krappe arbeidsmarkt. Met persoonlijke aanbevelingen (door middel van een netwerk) heb je een voorsprong op die grote concurrentie.Ook connecties binnen een bedrijf kunnen het sollicitatieproces vereenvoudigen. Als jij al iemand kent die er werkt, maakt dat het inwerken misschien wel eenvoudiger. Zo denken leidinggevenden als ze een keuze moeten maken. Daarnaast vertrouwen ze de persoon die je heeft aangedragen.
 3. Kennisdeling en innovatie voor veelzijdige functies
  Netwerken draait natuurlijk niet alleen om het vinden van kansen, maar ook om het delen van kennis en ideeën. Omdat banen veelzijdiger zijn geworden, heeft iemand met een goed netwerk een voorsprong. Ze hebben de toegang tot een schat aan informatie en kunnen leren van anderen in de branche, dat helpt de werkgever uiteindelijk ook vooruit.

 

De voordelen van een goed netwerk bij het zoeken naar een baan

Inmiddels weet je dat een sterk netwerk opbouwen kansen biedt. Maar de grootste kans, die hebben we nog niet besproken: het vinden van een nieuwe baan. Hieronder een aantal voordelen waar een goed netwerk je mee kan helpen als je zoekt naar een nieuwe baan:

 1. Verborgen kansen
  Niet alle vacatures halen het internet. Veel banen worden ingevuld via verwijzingen en interne aanbevelingen. Met een goed netwerk word je op de hoogte gebracht van kansen binnen bedrijven voordat ze op de arbeidsmarkt verschijnen. Dit vergroot natuurlijk je kans op succes.
 2. Geloofwaardigheid
  Een aanbeveling van een betrouwbaar persoon in je netwerk kan je geloofwaardigheid bij potentiële werkgevers alleen maar versterken. Zij vertrouwen de persoon die jou heeft doorverwezen, je staat dus al met 1-0 voor.
 3. Inzicht in de bedrijfscultuur
  Als jij voor een sollicitatie in gesprek kunt gaan met mensen binnen je netwerk die er werken of hebben gewerkt, kun je alvast wat kennis opdoen over het bedrijf. Als je dit dan weer terug laat komen tijdens je sollicitatiegesprek, weet de werkgever dat je jezelf goed hebt ingelezen en dat je jezelf er wel ziet werken. Weer wat meer zekerheid.

 

Hoe Werkcentrum je kan helpen met het vinden van een baan en opbouwen van een netwerk

Heb je nog geen ervaring met (digitaal) netwerken? Geen probleem, zie het vooral als een kans. Voor je zo’n netwerk hebt opgebouwd, ben je zo een paar jaar verder. En daar heb jij nu misschien helemaal geen tijd voor.

Geen zorgen! Je kunt ook bij Werkcentrum terecht zonder sterk netwerk. Dan worden wij gewoon je eerste connecties die je helpen aan een leuke baan, en later met het opbouwen van een netwerk.

Dus, ben je op zoek naar een leuke baan, maar heb je geen netwerk waar je uit kunt putten? Plan dan direct met ons een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
 • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: