20 oktober 2023

Waarom is loopbaanontwikkeling een must in 2023 

Loopbaanontwikkeling is HOT. En dat is niet onlogisch: in een wereld die in rap tempo verandert, staat stilstand gelijk aan achteruitgang. Dat wil je niet als professional.

In dit artikel maken we in klinkklare taal duidelijk wat loopbaanontwikkeling precies is, waarom het zo belangrijk is geworden en wat de voordelen ervan zijn voor jou.  

Neem contact op

Als jij na het lezen van dit artikel niet met loopbaanontwikkeling aan de slag wilt gaan, dan weten wij het ook niet meer. Vooral de voordelen verderop in het artikel zullen je verbazen, lees snel verder. 

 

Wat houdt loopbaanontwikkeling precies in? 

Loopbaanontwikkeling is het doorlopende proces van het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, kennis en ervaringen om je professionele groei te stimuleren. Het is dus geen eenmalige actie, maar een soort investering in jezelf op de lange termijn. De ontwikkeling die je nu doormaakt, daar heb je misschien over 5-10 jaar nog steeds of zelfs meer profijt van dan nu.  

Onze wereld is voortdurend in beweging, loopbaanontwikkeling biedt je het gereedschap om je daaraan aan te passen en er alles uit te halen. In welke fase van je carrière je ook zit. Hieronder lees je meer over belangrijke onderdelen van dit fenomeen.  

Vaardigheden en competenties 

Een belangrijk onderdeel van loopbaanontwikkeling is het opbouwen en aanscherpen van je vaardigheden en competenties. Dit betekent niet alleen het bijschaven van de technische vaardigheden die je nodig hebt voor je huidige baan, maar ook het ontwikkelen van ‘soft skills’ zoals communicatie, leiderschap en emotionele intelligentie. Die kunnen je weer helpen om meer te bereiken – bijvoorbeeld in de vorm van promotie.  

Vaardigheden en competenties worden vooral opgebouwd en aangescherpt door ervaring of het volgen van cursussen en trainingen. Dit kan tegenwoordig eenvoudig online. Het is dan wel belangrijk dat je niet alleen trainingen volgt, maar dat je de opgedane kennis ook in de praktijk brengt.  

Persoonlijk ontwikkelingsplan 

Zonder richting weet je niet waar je heen gaat. Dan ben jij als professional een stuurloos schip dat nooit ergens aanmeert. Ofwel: iemand die nooit doelen behaalt. Dat wil je voorkomen.  

Daarom bestaan er persoonlijk ontwikkelingsplannen, ook wel POP’s genoemd. Een POP helpt je je doelen helder te stellen, je sterke en zwakke punten te identificeren en een actieplan te maken om je ambities te bereiken.  

En, misschien wel het belangrijkste, een POP stelt je in staat om te reflecteren op je eigen ontwikkeling. Zo blijf je in beweging.  

Een leven lang leren 

In de moderne arbeidsmarkt is een leven lang leren een must. De veranderingen volgen elkaar in rap tempo op, dus jij zult bij moeten blijven om je positie te behouden en verbeteren. Daarom doe je er zo slim aan om cursussen te volgen en certificaten te behalen. Met minimale tijdsinspanning breng je jezelf verder. 

Tip van Werkcentrum: plan iedere week 1-2 uur L&D (Learning & Development) tijd in. In die uren ga je aan de slag met een onderwerp waarin jij beter wilt worden.  

Voorbereiding op de toekomst 

Last but not least: loopbaanontwikkeling is een voorbereiding op de toekomst. Het helpt je in te spelen op veranderingen in de arbeidsmarkt, zoals de opkomst van nieuwe technologieën en verschuivingen in je vakgebied. Wel zo prettig. Als jij beter voorbereid bent dan collega’s en concurrenten, zul je het winnen en liggen er doorgroeimogelijkheden in het verschiet.  

Nu je weet wat loopbaanontwikkeling inhoudt, is het tijd om te kijken naar de voordelen die het te bieden heeft. Eén ding is zeker: investeren in loopbaanontwikkeling is investeren in je toekomst. En die toekomst begint nu. Lees verder om te ontdekken waarom loopbaanontwikkeling in 2023 een absolute must is.  

 

Waarom heel Nederland in de ban is van loopbaanontwikkeling – de voordelen 

Waar loopbaanontwikkeling een tiental jaren geleden nog een modeterm was, is het nu noodzaak geworden. Het is een beweging die Nederland in zijn greep houdt. En dat is niet zonder reden. Hier zijn enkele voordelen die verklaren waarom loopbaanontwikkeling in 2023 een hot topic is. 

Baanzekerheid in onzekere tijden 

In een tijd waar automatisering en technologie meer en meer banen vervangen, biedt een focus op loopbaanontwikkeling je net wat meer zekerheid. Door voortdurend nieuwe vaardigheden te leren en je aan te passen aan veranderingen, word je een waardevollere werknemer en vergroot je de kansen op behoud van je baan. Werkgevers zijn gek op professionals die in zichzelf investeren. 

Kans op promotie

Met een doelgericht plan op ontwikkeling kom je sneller in aanmerking voor hogere functies en een beter salaris. Als jij jezelf blijft ontwikkelen en je resultaten verbeteren, lig je binnen no-time op pole position voor die volgende trede op de carrièreladder. Dit is niet alleen financieel aantrekkelijk voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor je gezin. 

Persoonlijke groei en voldoening 

Loopbaanontwikkeling staat niet alleen in het teken van professionele groei, het helpt je ook anders kijken naar je leven buiten het werk. Misschien is dat nog wel belangrijker. Als jij een betere baan kunt bemachtigen, heb je de mensen om je heen meer te bieden en haal je meer voldoening uit je werk. Dit zorgt er weer voor dat je meer levensgeluk ervaart. Win-win! 

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen verbeteren 

Als je je loopbaan actief ontwikkelt, ben je beter in staat om mee te bewegen met de dynamiek van de arbeidsmarkt. Simpel gezegd: je bent beter voorbereid op veranderingen dan anderen. Dat werkt in je voordeel.  

Stilstaan is geen optie. Daarom is loopbaanontwikkeling zo belangrijk. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken, wij zijn er namelijk voor je. Lees hieronder snel verder en ontdek hoe wij je kunnen helpen met persoonlijke ontwikkeling.  

 

Hoe Werkcentrum je kan helpen met je persoonlijke ontwikkeling 

Bij Werkcentrum zien we werken als iets belangrijks, maar ook als iets waar je plezier uit moet halen. En voor velen is dat onmogelijk als ze jarenlang hetzelfde moeten doen. Dat gaat vervelen. Daarom bieden we bij Werkcentrum onze krachten de mogelijkheid om opleidingen en cursussen te volgen en zichzelf te ontwikkelen.  

Daardoor verbeteren ze hun posities binnen bedrijven en groeien ze sneller door. Daar doen wij het dan weer voor – tevreden medewerkers. Lijkt het je prettig om bij een organisatie te werken die met je meedenkt? En proactief op zoek gaat naar opleidingen en trainingen waardoor jij beter wordt in je vak? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze professionals.  

Wij kijken naar jou, je mogelijkheden en helpen je groeien.  

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: