30 september 2022

Handige LinkedIn Tools voor werkzoekenden

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een LinkedIn profiel. Vooral als je op zoek bent naar een andere of nieuwe baan is LinkedIn een handig platform.

Linkedin wordt veel gebruikt door recruiters en werkgevers om nieuwe werknemers te vinden. Ben jij op zoek naar een baan maar heb je nog geen LinkedIn profiel? Maak deze dan zeker aan!

Neem contact op

Werk zoeken via Linkedin?

LinkedIn is ingericht op het verbinden van werkgevers en werknemers. Bedrijven zetten vacatures online op LinkedIn. Personeel van deze bedrijven delen de openstaande vacatures in hun eigen netwerk. Recruiters zoeken actief naar nieuwe werknemers voor bedrijven die mensen nodig hebben.

Als werkzoekende gebruik je LinkedIn om een bedrijf of vacature te zoeken. Zoals we in dit artikel bespreken, kan dit op verschillende manieren. Voordat je begint aan de zoektocht naar een baan, is het echter belangrijk dat jouw LinkedIn profiel er op en top uitziet.

LinkedIn biedt verschillende mogelijkheden om het zoeken naar een baan zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo kan je vanuit je LinkedIn profiel een CV laten maken. Ook kan je laten zien aan potentiële werkgevers en aan recruiters dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging. Hoe maak je optimaal gebruik van LinkedIn om binnen no-time aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever? Dat lees je hier.

 

CV maken vanuit je LinkedIn profiel

Het maken van een CV kan een hele klus zijn voor sommige mensen. Heb je er geen zin in of ben je niet handig met het maken van een CV, dan kan het veel tijd in beslag nemen. Gelukkig kan je ook via je LinkedIn profiel een CV maken. Handig, want daar staan al je ervaringen al op! Door gebruik te maken van jouw LinkedIn profiel bij het maken van je CV bespaar je tijd. Je hoeft namelijk niet alle ervaringen nogmaals op papier te zetten.

Om een CV te maken vanuit je LinkedIn profiel ga je op een computer of laptop naar de website van LinkedIn. Allereerst klik je bovenaan op het symbooltje voor je eigen profiel.

Je komt dan op jouw pagina terecht waar het overzicht staat van jouw ervaringen. Controleer eerst of alle werkervaringen helemaal up-to-date zijn. Je wil natuurlijk wel dat jouw CV het meest recente beeld geeft van jouw arbeidssituatie.

Zijn al jouw ervaringen bijgewerkt? Ga dan naar de bovenkant van jouw profiel. Onder je naam, beschrijving en woonplaats vind je verschillende knoppen. Door op “meer” te klikken, open je een menu met verschillende opties. Hier klik je op “opslaan als PDF”.

Op dat moment wordt jouw LinkedIn profiel gedownload als een PDF. Deze sla je vervolgens op in jouw computer of laptop zodat je deze later makkelijk kan terugvinden. Ga je solliciteren bij een baan of wordt jouw CV door een werkgever gevraagd? Je kan dan dit document gebruiken om jouw werkervaring aan te tonen.

 

LinkedIn #OpenToWork Badge

Op LinkedIn laat je gemakkelijk zien aan bedrijven en potentiële werkgevers dat je beschikbaar bent om te werken. Natuurlijk kan je een berichtje plaatsen om te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Gelukkig is er nog een andere manier om jouw beschikbaarheid op LinkedIn aan te geven – en die is nog veel makkelijker!

Het is mogelijk om een “open to work” badge toe te voegen aan jouw profielfoto. Hierdoor zien werkgevers en recruiters in een oogopslag dat jij beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging.

Om deze badge aan jouw profielfoto toe te voegen open je jouw profiel op LinkedIn. Onder jouw naam, beschrijving en woonplaats vind je verschillende knoppen. Je klikt hier op “open to”. Vervolgens geef je aan of je jezelf aanbiedt voor werk of juist opzoek bent naar nieuwe mensen. Ben je op zoek naar een baan, kies dan voor de #OpenToWork Badge.

 

Vacatures op LinkedIn

Op LinkedIn staan allerlei vacatures open van verschillende bedrijven en voor verschillende banen. Van bijbanen voor studenten tot fulltimebanen en van ZZP-opdrachten tot parttimefuncties: alles komt voorbij. Er zijn in brede zin twee manieren om een baan te vinden op LinkedIn.

 

Banen in het vacature-overzicht van LinkedIn vinden

De meest voor de hand liggende optie is het zoeken naar een baan in het vacature-overzicht van LinkedIn. Hier kan je zoeken op namen van functies, skills of op bedrijven. Ook kan je filteren op verschillende zaken, zoals woonplaats, ervaring en thuiswerken.

Ook handig is het om te zoeken op de meest recente vacatures. Zo begint de lijst met de vacatures die het kortst geleden online zijn gezet.

 

Banen in de berichten van LinkedIn vinden

Een andere en minder bekende manier om een baan te vinden via LinkedIn is door te zoeken tussen de berichten. Vaak zetten bedrijven niet alleen hun vacatures online, maar laten ze ook recruiters of personeel een bericht op LinkedIn posten. Hierin wordt de openstaande vacature gepromoot.

Om op deze manier een baan te vinden, gebruik je de zoekfunctie van LinkedIn. Type “[baantitel] gezocht” of “[baantitel] vacature” in en kijk wat eruit komt. Je kan ook zoeken op berichten met bepaalde hashtags, zoals #Hiring.

 

LinkedIn profiel optimaliseren

Wil je kans maken om door recruiters te worden uitgenodigd voor een gesprek of zelfs een baan? Dan is het essentieel om jouw LinkedIn profiel zo veel mogelijk te optimaliseren. Jouw profiel is immers een eerste indruk die een recruiter of werkgever van jou krijgt.

 

Gebruik een goede profielfoto

Kies voor een professionele profielfoto. Dit hoeft niet meteen een foto te zijn die door een fotograaf genomen is. Zorg wel voor een neutrale achtergrond en professionele uitstraling. Geen gezellige feestfoto’s of zonnige vakantiekiekjes dus, hoe leuk ze ook zijn.

 

Vul je werkervaring in

Zorg ervoor dat je al jouw ervaring op LinkedIn hebt staan. Denk hierbij niet alleen aan eerdere banen, maar ook aan opleidingen en vrijwilligerswerk. Geef hier het liefst ook een korte beschrijving van de werkzaamheden bij. Zo ziet de recruiter of werkgever meteen waar jij ervaring mee hebt.

 

Schrijf een goede beschrijving en samenvatting

Dit is erg belangrijk voor jouw LinkedIn profiel, omdat het aangeeft wie jij bent. De beschrijving is de zin die zichtbaar is onder jouw naam. Geef hierin aan wat jouw huidige functie is, wat jouw beroep is of waar je naar op zoek bent. In de samenvatting beschrijf je kort iets over jezelf en wat je doet.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: