07 juli 2023

Hoe onervaren, jong talent jouw bedrijf kan versterken met het oog op de toekomst?

Bedrijven veranderen continu. Niet alleen op het gebied van diensten en het productaanbod, ook wat betreft de verdeling op de werkvloer.

Bij sommige bedrijven is de verdeling tussen jong talent en de ‘oude garde’ goed, bij anderen niet. Door de vergrijzing staan meer en meer bedrijven voor uitdagingen: ze moeten wel jong talent aannemen. 

Neem contact op

Voor sommigen voelt dat als een obstakel. Ervaren rotten hebben vooroordelen over de jongere generatie, ze zouden minder uren willen werken voor hetzelfde salaris en een sterke eigen mening hebben. Maar kent dat ook niet voordelen? Vooral dat laatste? Zeker wel. En zo zijn er nog een paar te benoemen. De verfrissende energie van onervaren en jong talent kan de basis vormen voor het voortdurende succes van je bedrijf. Jongeren brengen nieuwe inzichten, innovatieve ideeën en een unieke benadering van het werk met zich mee.

Terwijl ervaring vaak als gouden standaard wordt gezien in de professionele wereld, kan de aanwezigheid van jong, onervaren talent in je organisatie een krachtig tegenwicht bieden dat waardevolle perspectieven toevoegt aan je team. Niet te vergeten: ook de vernieuwde dynamiek kan teams tot grote hoogtes laten stijgen. 

In dit artikel leggen we je precies uit hoe onervaren, jong talent je bedrijf kan versterken met het oog op de toekomst. 

 

De tweestrijd tussen jong talent en ervaren medewerkers

In elke organisatie bestaat er een natuurlijke spanning tussen ervaren medewerkers en jonge spreekwoordelijke honden. De ervaring en kennis van de langstzittende medewerkers is onmisbaar voor de stabiliteit en consistentie binnen een bedrijf, maar tegelijkertijd kan de nieuwe energie van young professionals een drijfveer zijn voor innovatie. En die innovatie is weer nodig om te groeien in snel veranderende markten. 

Het is de kunst om evenwicht te vinden tussen deze twee groepen. Heb je dat gevonden? Dan ontstaat er een dynamisch en productief team dat werkt volgens bewezen principes, maar niet angstig is om nieuwe ideeën te implementeren. 

Toch bestaat er ook een tweestrijd. Ervaren medewerkers kunnen nieuwkomers met té veel energie opdringerig over vinden komen. En voor sommigen gaat het allemaal ook net wat te snel wat die jongere generatie aan kennis binnenbrengt. Al die innovatie, computersystemen en dergelijke, het kan zelfs tot irritatie leiden. Zorg er daarom voor dat de verhouding goed is en dat er duidelijke regels worden opgesteld met betrekking tot de zeggenschap binnen het team. 

 

Wat is de perfecte balans?

Een vraag die ondernemers zichzelf geregeld stellen is: ‘wat is de perfecte balans tussen jong, onervaren talent en ervaren medewerkers binnen mijn teams?’

Het antwoord zal je niet verbazen: er is geen perfecte balans. Het verandert continu. Het is afhankelijk van het soort werk, de organisatie en de specifieke doelen van het team. Daarom is het zo belangrijk dat er een gezonde mix is.

Hierbij een tweetal voorbeelden om dit alles en de verschillen wat duidelijker te maken: 

Denk eens aan een team in een technologische start-up. Daarin kan een team met een groter aantal onervaren, maar technisch bedreven medewerkers bijdragen aan snelle groei en innovatie. Aan de andere kant kunnen enkele ervaren medewerkers met zakelijke kennis begeleiding en inzicht bieden en alles in goede banen leiden. 

In een productiebedrijf is dat weer heel anders. Daar wil je een grotere groep ervaren medewerkers hebben met diepgaande kennis van processen en procedures om alles efficiënt in te richten. Dat vul je aan met enkele onervaren professionals die voor vernieuwing zorgen. Dat kan de productiviteit weer verbeteren, bijvoorbeeld door de introductie van tools die onbekend zijn bij de ervaren teamleden.

Uiteindelijk is de perfecte balans tussen onervaren en ervaren medewerkers in een team er een die het beste aansluit op de behoeften en doelstellingen van jouw organisatie. Het is daarbij belangrijk om te blijven evalueren en bij te sturen. 

De voordelen van het stukje onervarenheid bij jonge medewerkers

Je verwacht het misschien niet, maar onervarenheid van jonge medewerkers kan voordelen hebben voor de organisatie. Ten eerste zijn ze niet bekend met ‘oude gewoonten’ en benaderingen waardoor ze met ideeën en suggesties komen die een ervaren werknemer in het hoofd al had afgeschoten. Daarnaast zijn jonge medewerkers sneller bereid om te experimenteren, risico’s te nemen en buiten de gebaande paden te treden. Dat leidt tot innovatieve oplossingen en verbeteringen. 

Het tweede voordeel is misschien nog wel het mooiste. Door de onervarenheid nemen jonge professionals sneller wat van je aan, ze hebben de ervaring niet om met gegronde tegenargumenten te komen. Je kunt ze daardoor wat makkelijker kneden en vormen tot de ideale professional voor jouw organisatie. Ze kunnen gemakkelijker nieuwe vaardigheden en technieken leren en zich aanpassen aan de cultuur van je bedrijf. Win-win!

De cursussen en opleidingen van Werkcentrum die jong talent een handje kunnen helpen 

Bij Werkcentrum begrijpen we als geen ander dat onervarenheid geen nadeel hoeft te zijn. We bieden een aantal cursussen en opleidingen aan die speciaal zijn opgezet om jong talent te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om door te groeien. Deze opleidingen stelt ze in staat om een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw organisatie. Leren door te doen, daar geloven we heilig in. 

Zodra jij via ons personeel aanstelt, zorgen we er samen voor dat je team alle vaardigheden bezit die het nodig heeft om uitzonderlijk goed te presteren. 

Zo zijn er opdrachtgevers die jonge professionals bij ons opleidingen als zonnestroom monteur, reachtruck- of heftruckchauffeur laten volgen. De professionals met voldoende ervaring die zulke posities nu bezetten, worden dan doorgeschoven naar een leidinggevende functie. Zo ontstaat er een goed evenwicht.

 

Personeel nodig? Laat ons je helpen

Onze consultants zijn gespecialiseerd in het koppelen van bedrijven aan het juiste talent. Ben jij op zoek naar jonge, energieke en gemotiveerde medewerkers die een positieve bijdrage leveren aan je team? En die de broodnodige innovatie en creativiteit met zich meebrengen? Laat ons je dan helpen. 

Ga vrijblijvend het gesprek aan met onze consultants. Wij luisteren naar je wensen en behoeften en komen met een op maat gemaakt plan. Door onze ervaring weten we wat er nodig is om jongeren aan te trekken en te overtuigen van een dienstverband bij jouw organisatie. Samen zorgen we voor een perfecte balans binnen jouw team.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: