16 februari 2024

Jobhopping: voors en tegens voor je carrière

De term ‘jobhopping’ roept vaak discussies op in de wereld van loopbaanontwikkeling. De een is groot voorstander, de ander is er negatief over.

Ooit werd het ook gezien als een rode vlag op elk cv, nu wordt het door velen gezien als een teken van ambitie en bereidheid om te groeien. Tijden kunnen veranderen.

Neem contact op

Jobhopping is het proces waarin je regelmatig wisselt van baan binnen korte tijdsperiodes. Het brengt mogelijkheden, maar ook zeker uitdagingen met zich mee.

In de moderne carrière, waar veranderingen je om de oren vliegen en technologie belangrijker is dan ooit, biedt jobhopping professionals de kans om een brede set ervaringen op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Het kan deuren openen naar nieuwe kansen, een hoger salaris en snellere carrièregroei.

Zoals aangegeven heeft deze medaille ook een keerzijde, jobhopping kan worden geïnterpreteerd als een gebrek aan loyaliteit en toewijding. En dat roept logischerwijs vragen op bij toekomstige werkgevers. Zij twijfelen of je wel binnen de cultuur van het bedrijf past. Misschien ben je wel gevlogen nadat ze een jaar lang in je hebben geïnvesteerd?

In dit artikel wegen we de voordelen af tegen de nadelen van jobhopping en ontdek je hoe het je carrièrepad kan beïnvloeden. Na het lezen weet jij of deze manier van werken wat voor je is!

 

Voordelen van jobhopping

Jobhopping wordt door veel professionals tegenwoordig gezien als een soort strategisch instrument. Als ze op veel plekken ervaring opdoen in een korte tijdsperiode, leren ze sneller en verbreden ze hun ervaring. En daar is niets aan gelogen. Dit zijn alle voordelen van jobhopping:

Verbreden vaardigheden en ervaringen: door over te stappen naar verschillende banen, verzamelen professionals een brede set vaardigheden en ervaringen die de marktwaarde kunnen verhogen. Vooral in snel veranderende sectoren waar aanpassingsvermogen essentieel is, is dit waardevol.

Uitgebreid netwerk: regelmatig switchen van werkgever brengt kansen met zich mee om een uitgebreid professioneel netwerk op te bouwen. Dit levert kansen en misschien zelfs aanbevelingen op in de toekomst.

Persoonlijke groei: het veranderen van banen kan ook je persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling brengen. Misschien is dit nog wel het meest waardevolle voordeel. Je leert veel van de uitdagingen bij verschillende werkgevers.

Snellere carrièregroei: alle bovenstaande voordelen resulteren in een snellere carrièregroei. Je hebt op allerlei fronten ervaring opgedaan en groeit daardoor, ook op het gebied van salaris.

Carrièregroei en diversificatie

Een ander voordeel is de diversificatie waarmee je te maken krijgt. Door snel te switchen van banen en bedrijven, krijg je als professional te maken met verschillende operationele culturen, managementstijlen en projecten. Dit stimuleert op haar beurt weer creatief denken én laat je zien in welke omgeving je goed kunt werken en wat je totaal niet ligt.

Ook helpen alle ervaringen je met het nemen van geïnformeerde beslissingen in de toekomst. Zowel in je werkzaamheden bij een nieuwe werkgever als in je eigen carrière. Jij weet wat je wel en niet wilt.

 

Nadelen van jobhopping

Aan de andere kant kleven er – helaas – ook wat nadelen aan jobhopping. Hoewel het te verdedigen is, zijn sommige werkgevers nogal gefocust op loyaliteit. Zeker in sectoren waarin veel geïnvesteerd wordt in het kennisniveau van werknemers, hebben ze liever niet dat je binnen de kortste keren weer vertrekt. Het is te verklaren: op die manier verbrandt de organisatie veel geld…

Hier een paar van de belangrijkste nadelen van jobhopping die je in je achterhoofd moet houden:

Twijfels bij de werkgever: jobhopping kan vraagtekens opleveren bij de werkgever. Als iemand je cv ziet en je hebt aardig wat baantjes versleten in een korte tijdsperiode, vraagt de recruiter of ondernemer zich het volgende af:

  • Is deze professional wel toegewijd?
  • Heeft deze professional wel duidelijke doelen?
  • Is deze professional wel intrinsiek gemotiveerd?
  • Heeft deze professional wel doorzettingsvermogen?

Kleinere kans op promotie: ondanks dat jobhoppen je carrière in een stroomversnelling kan brengen, verkleint het de kans op promotie binnen een organisatie. Ze willen eerst zien dat je langere periodes bij het bedrijf blijft. En als jobhopper heb je vaak te weinig tijd doorgebracht binnen de organisatie om promotie te maken.

Te weinig inhoud: als je kort bij een organisatie werkt, is het lastig om de organisatie, werkwijze en mensen echt goed te leren kennen. Dat betekent dat je minder diepgaande kennis opbouwt die juist zo belangrijk is.

 

Werknemersloyaliteit en werkcultuur

Een van de grootste nadelen van jobhoppen is het gebrek aan werknemersloyaliteit. Althans, als we werkgevers moeten geloven. Zij zijn bang dat je niet loyaal bent en er met de pet naar gooit in de (korte) periode dat je er werkt. Dat is een voorgevoel dat in je nadeel werkt als je er bewust voor kiest te gaan jobhoppen.

Dit verdient wel een kanttekening: niet iedere werkgever kijkt er op deze manier naar. Het is belangrijk dat je kunt onderbouwen waarom je voor het jobhoppen kiest, wat het je heeft gebracht en wat het oplevert voor de werkgever. Wat heb je geleerd wat je voor hen in kunt zetten? Hoe dragen je skills bij aan succes voor de organisatie? Waarin kan je je onderscheiden van teamleden? Als dat duidelijk is, is het ook weer wat makkelijker om iemand te overtuigen van je kunnen.

 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, is jobhoppen iets waar je goed over na moet denken. Hoewel het tegenwoordig populair is en er anders naar wordt gekeken dan vroeger, heb je een aantal afwegingen te maken. Niet in iedere sector is het ‘logisch’ om te jobhoppen.

Als je in een sector werkt waarin ontwikkelingen de boventoon voeren en het vooral draait om je kunnen, kan het iets positiefs zijn. Vaak zien we dat het personeelsverloop bij bedrijven in zulke sectoren ook vrij hoog is. Werk je echter in een sector met traditionele (familie)bedrijven? Dan raden wij je aan om er nog eens goed over na te denken, het kan ook tegen je werken.

Ben je een jobhopper en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging om je horizon te verbreden? Of stap je toch van het idee af, maar kun je wel een nieuwe langdurige uitdaging gebruiken? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze collega’s. Voor Werkcentrum Groep maakt het niet uit of je een jobhopper bent of niet, wij vinden altijd een baan die perfect bij je past!

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: