01 september 2023

Zo overleef je je eerste werkdag!

De allereerste werkdag in een nieuw bedrijf, een gloednieuwe rol, tussen vreemde gezichten, is ongetwijfeld een van de meest gedenkwaardige momenten in iemands professionele leven.

Het doet ons vaak denken aan onze eerste schooldag - de verwachtingen, de angst voor het onbekende en de opwinding over het nieuwe begin. Het betreden van een nieuwe werkomgeving betekent niet alleen nieuwe taken en verantwoordelijkheden, maar ook het onderdompelen in een bedrijfscultuur die totaal onbekend kan zijn.

Neem contact op

Zo overleef je je eerste werkdag!

Deze mengelmoes van gevoelens – van euforie en enthousiasme tot zenuwen en onzekerheid – is volkomen normaal. Immers, iedereen wil een sterke eerste indruk maken, snel aarden en waarde toevoegen aan het team. Maar hoe navigeer je door deze achtbaan van emoties en start je jouw nieuwe rol met het juiste been?

Het antwoord ligt grotendeels in voorbereiding en mindset. Een goed begin is het halve werk. Door jezelf van tevoren goed te informeren, te organiseren en mentaal voor te bereiden, kun je de dag doorkomen met meer zelfvertrouwen en zekerheid. In plaats van je overweldigd te voelen, kun je met de juiste voorbereiding en instelling deze dag niet alleen overleven, maar er zelfs een schitterend succes van maken!

Bereid je voor op de eerste werkdag

Wanneer je een nieuwe stap zet in je carrière, is de eerste indruk cruciaal. De eerste dag in een nieuwe werkomgeving kan overweldigend zijn. Omringd door nieuwe collega’s, nieuwe taken en mogelijk een onbekende bedrijfscultuur, kan het aanvoelen alsof je in het diepe wordt gegooid. Maar zoals bij elk nieuw avontuur, kan een gedegen voorbereiding het verschil maken tussen angstig voelen en zelfverzekerd binnenstappen.

  • Begin met onderzoek. In het digitale tijdperk van vandaag is het gemakkelijker dan ooit om informatie te vergaren. Besteed wat tijd aan het opnieuw bekijken van de website van het bedrijf. Ga dieper in op hun missie, visie en waarden, maar vergeet ook niet de recente nieuwsartikelen en updates te lezen. Deze kennis zal niet alleen je gespreksvaardigheden verbeteren, maar het laat ook zien dat je initiatief toont en echt geïnteresseerd bent in het bedrijf.
  • Presentatie Je uiterlijke presentatie speelt een cruciale rol in hoe je wordt waargenomen, vooral op de eerste werkdag. De kledingkeuze kan variëren afhankelijk van de cultuur en de aard van het bedrijf. Bij een hippe start-up is de sfeer vaak informeler, en kan een casual, doch nette outfit volstaan. Aan de andere kant vereist een traditioneel accountantskantoor wellicht een meer formele kledingstijl, zoals een pak of een nette jurk. Het is dus belangrijk om vooraf de sfeer en verwachtingen van de organisatie in te schatten. Kies een outfit die zowel professioneel als comfortabel is. Dit helpt niet alleen om een goede eerste indruk te maken, maar stelt je ook in staat om je zelfverzekerd en op je gemak te voelen bij je nieuwe collega’s. Als je twijfelt over de dresscode, is het altijd een goed idee om voor de veilige, iets formelere optie te gaan of voorafgaand aan je eerste dag even navraag te doen.
  • Praktische zaken Daarnaast is praktische voorbereiding essentieel. Plan je reisroute zorgvuldig en bekijk parkeermogelijkheden of openbaar vervoer opties. Dit voorkomt onnodige stress op de ochtend zelf. En tenslotte, rust jezelf uit met de nodige hulpmiddelen, zoals een notitieblok en pen, zodat je klaar bent om alle nieuwe informatie te noteren.

Stel heel veel vragen!

Als nieuweling in een organisatie betreed je onbekend terrein, een plek vol nieuwe routines, processen en culturen. Mensen verwachten dat je vragen hebt, en eerlijk gezegd is het een teken van betrokkenheid en bereidheid om te leren. Waarom zou je dan niet profiteren van deze unieke positie?

Vragen stellen is niet alleen een manier om informatie te verkrijgen, maar ook om te laten zien dat je proactief en enthousiast bent over je nieuwe rol. Ben je nieuwsgierig naar de werkcultuur? Vraag ernaar. Wil je meer weten over de software en systemen die je gaat gebruiken? Stel die vragen zonder aarzeling. Probeer inzicht te krijgen in de doelen en ambities van je team en hoe jouw rol daaraan bijdraagt.

Maar ga verder dan alleen de functionele aspecten van je baan. Probeer de nuances te begrijpen die je helpen om echt deel uit te maken van het team en de bredere organisatie. Het gaat niet alleen om het begrijpen van je taken, maar ook om het aanvoelen van de dynamiek en cultuur van je nieuwe werkplek.

Probeer te genieten en kennis te maken met je collega’s

Een van de meest waardevolle stappen die je kunt zetten, is actief de tijd nemen om je collega’s te leren kennen. Deze individuen zullen niet alleen je professionele netwerk vormen, maar in veel gevallen kunnen ze ook vrienden worden buiten de kantooruren. Tijdens pauzes, zoals de lunch of koffiepauze, is het een ideaal moment om een praatje te maken en meer te weten te komen over de mensen waarmee je samenwerkt. Neem de moeite om hun namen te onthouden en een persoonlijk detail of twee over hen te leren. Dit soort inspanningen kunnen een lange weg afleggen bij het opbouwen van solide werkrelaties. Bovendien zul je merken dat wanneer je actief relaties aangaat, je werkomgeving meteen een stuk warmer, vriendelijker en toegankelijker aanvoelt.

Checklist

  1. Documentatie: Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten bij je hebt zoals je identiteitsbewijs, bankgegevens en andere specifieke documenten die de HR-afdeling mogelijk van je nodig heeft.
  2. Lunch: Informeer vooraf of de organisatie een lunchvoorziening heeft. Bij sommige bedrijven wordt er een lunch aangeboden, terwijl je bij anderen je eigen lunch moet meenemen. Als je zelf voor je lunch moet zorgen, kijk dan ook naar de mogelijkheid van nabijgelegen eetgelegenheden.
  3. Waterfles en snacks: Het is altijd handig om een waterfles bij je te hebben, zodat je gedurende de dag gehydrateerd blijft. Wat snacks in je tas kunnen ook handig zijn, vooral als je niet precies weet wat de voorzieningen of het schema van de dag zullen zijn.
  4. Persoonlijke items: Naast de essentiële items, denk ook aan kleine persoonlijke zaken die je gedurende de dag nodig zou kunnen hebben. Dit kan variëren van lippenbalsem en handcrème tot eventueel een extra oplader voor je telefoon.
  5. Reisvoorbereiding: Plan je route van tevoren. Als je met het openbaar vervoer komt, check dan de tijden en eventuele vertragingen. Als je met de auto komt, zoek dan van tevoren uit waar je kunt parkeren

Werkcentrum groep

Bij Werkcentrum Groep erkennen we het belang van de eerste werkdag. Om deze reden bieden we onze kandidaten uitgebreide voorbereiding en informatie over het bedrijf waar ze aan de slag zullen gaan. We richten ons op het geven van praktische tips en inzicht in de bedrijfscultuur, zodat de kandidaten een vlotte start kunnen maken. We benadrukken het belang van actieve communicatie en het opbouwen van professionele relaties vanaf het begin.

Een eerste werkdag is een nieuwe mijlpaal in iemands professionele carrière. Door van tevoren goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, zetten onze kandidaten zelfverzekerd hun beste beentje voor op deze belangrijke dag.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: