23 februari 2024

Omgaan met burn-out tijdens het zoeken naar werk; Burn-out en werk

Wie langzaam weer uit het dal klimt na een burn-out en werk vinden als een zoektocht heeft, komt voor compleet nieuwe uitdagingen te staan.

Je bent bang voor een terugval, maar wilt ondertussen wel aangenomen worden om weer vooruit te kunnen in het leven. Herkenbaar, maar tegelijkertijd frustrerend. Zo ken je jezelf niet..

Neem contact op

De burn-out is een sluipend fenomeen dat ongemerkt binnendringt in je leven. Zelfs de meest veerkrachtige professionals kunnen ermee te maken krijgen. Dat het je werkzame leven beïnvloedt, dat is bekend, maar hoe je omgaat met een burn-out en werk zoeken.

Dit artikel zal je daarbij helpen. En het mooie: het is niet alleen relevant voor mensen die de strijd met een burn-out aangaan, maar ook voor de mensen naast hen. In het artikel leggen we je uit wat de impact is van een burn-out op werkzoekenden en geven we praktische tips om een baan te vinden die bij je huidige situatie past. Ook ontdek je hoe belangrijk een gezonde werkomgeving is.

Het is ons doel je inzichten en strategieën te geven – of voor iemand in je buurt– die helpen bij het vinden van werk na een burn-out.

 

De impact van een burn-out op werkzoekenden

Voor werkzoekenden voelt een burn-out als een zware last die elke stap in de zoektocht naar een nieuwe baan wat verzwaart. Ergens ben je continu bang dat die nieuwe baan – hoe mooi deze ook lijkt op voorhand – resulteert in een nieuwe burn-out. Ga je niet te snel weer aan het werk? Hoe reageert een potentiële leidinggevende?

Naast die vragen, zijn er ook andere manieren waarop een burn-out impact heeft op werkzoekenden. Hieronder de meest voorkomende:

  • Verminderde motivatie

Een van de meest slopende effecten van een burn-out en werk zoeken is de afname van intrinsieke motivatie. Je weet niet meer waar je het voor doet. Het maakt je eigenlijk ook niet zo veel meer uit, je ziet het nut er niet van in. Hierdoor stop je sneller met solliciteren en krabbel je niet uit het spreekwoordelijke dal.

  • Emotionele uitputting

De emotionele reserves zijn uitgeput bij een burn-out, wat leidt tot een hopeloos gevoel. Hierdoor is het lastig om optimistisch te blijven tijdens het sollicitatieproces.

  • Sociale terugtrekking

De neiging om zich sociaal terug te trekken, wat vaak voorkomt bij een burn-out, heeft natuurlijk niet veel positieve gevolgen voor je netwerk. En laat dat netwerk soms noodzakelijk zijn voor het vinden van een baan.

  • Fysieke gezondheidsproblemen

Burn-out is een ziekte en kan fysieke klachten veroorzaken, zoals slapeloosheid. Dit maakt het zoeken naar werk nog uitdagender.

Het aangaan van de uitdaging om werk te zoeken tijdens een burn-out vereist niet alleen moed, maar ook erkenning van de bovenstaande impact. Weet dat het lastiger is en geef jezelf – of iemand in je omgeving – meer tijd. Pak het solliciteren gestructureerd aan en je zult zien dat dit de kans op een baan vergroot.

 

Praktische tips voor een burn-out en werk zoeken

Tijd om aan de slag te gaan. Het bespreken van de impact is leuk, maar iemand met een burn-out wil zich beter gaan voelen door op zoek te gaan naar nieuw, passend werk. Daarom deelt Werkcentrum Groep hieronder praktische tips voor werkzoekenden met een burn-out, die vandaag al het verschil kunnen maken:

Stel realistische doelen: breek je werkzoektocht op in beheersbare taken en stel realistische, haalbare doelen. Dit kan helpen om het overweldigende gevoel dat vaak gepaard gaat met een burn-out te verminderen.

Geef ‘zelfzorg’ prioriteit: zorg voor voldoende slaap, eet gezond en beweeg regelmatig. Neem de tijd voor activiteiten die je ontspannen en energie opleveren.

Zoek ondersteuning: praat over je ervaringen met vrienden, familie of een professional. Soms kan het verlichten als je je ei kwijt kunt.

Wees selectief: kwaliteit boven kwantiteit. Solliciteer daarom alleen op banen die echt goed bij je passen in plaats van elke mogelijke optie na te jagen.

Leer ‘nee’ te zeggen: het is oké om pauzes te nemen en nee te zeggen tegen kansen die niet passen bij je huidige situatie.

En bovenal, focus jezelf op het positieve. Het is belangrijk om te onthouden dat je gezondheid en welzijn prioriteit hebben, ook in de zoektocht naar een nieuwe carrière.

 

Het belang van een gezonde werkomgeving

Heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe belangrijk de werkomgeving is voor iemand met een burn-out? Sterker nog, ook zonder burn-out verschijnselen is een gezonde werkomgeving van groot belang. En dan hebben we het niet alleen over het aantal planten dat je terugvindt in de kantoortuin, maar vooral over het werkklimaat. De manier van omgang tussen collega’s, de werkdruk, etc.

Wij zouden Werkcentrum niet zijn als we je niet een paar handige handvatten geven. Hier kun je op letten om je werkomgeving gezonder te maken:

  • Preventie: voorkomen is beter dan genezen. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld de kans op burn-outs verlagen door flexibel werken mogelijk te maken en korting te geven op sportschoolabonnementen.
  • Positieve werkcultuur: met een positieve en inclusieve werkcultuur stimuleer je persoonlijke groei en teamwork, wat weer helpt tegen werkstress. Win-win!
  • Werk-privébalans: geef prioriteit aan de balans tussen werk en privé. Beantwoord geen mails meer na werktijd en schakel je werktelefoon lekker uit. Als ze je nog nodig hebben, moeten ze je daarvoor belonen. Punt uit. Als werkgever kun je hier dan ook regels voor opstellen.
  • Duidelijke communicatie: communiceer duidelijk over rollen en verwachtingen en je zult zien dat personeel zich begrepen en belangrijk voelt.

 

Conclusie

In je reis naar een nieuwe baan na je burn-out heb je partners nodig die je ondersteunen. Professionals die anderen al succesvol hebben geholpen in dezelfde situatie. Daar zijn wij als Werkcentrum Groep de partij voor. Tientallen professionals hebben – na een uitvoerig en laagdrempelig gesprek – weer een uitdaging gevonden die bij hen en hun situatie past.

Zij zijn er weer bovenop gekomen. Datzelfde gunnen we jou. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs, dan vertellen we je meer over de mogelijkheden. En blijkt het toch niet goed te voelen? Dan laat je het daar gewoon bij zitten, zonder vragen vanuit ons.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: