22 december 2023

Hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar en waarom is het lastig om een baan te vinden

De arbeidsmarkt beweegt sneller dan ooit, de benodigde vaardigheden veranderen in rap tempo en jij bent er als werkzoekende de dupe van.

Zo kunnen we het wel omschrijven. In de huidige arbeidsmarkt is het, ondanks de vele vacatures, voor sommigen lastig om een baan te vinden.

Neem contact op

Om je kansen op succes te vergroten, is het belangrijk dat je weet hoe de arbeidsmarkt werkt, zodat je het in je voordeel kunt gebruiken. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Nadat je het artikel hebt gelezen, is het vinden van die baan niet meer zo lastig als het lijkt.

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Lees dan snel verder.

 

Hoe werkt de arbeidsmarkt?

Een woord vooraf: het systeem is complex. Werkcentrum doet haar best om alles zo beknopt mogelijk uit te leggen.

De situatie op de arbeidsmarkt wordt vrijwel altijd bepaald op basis van het aantal werkzoekenden en beschikbare vacatures. Men spreekt van een ‘krappe arbeidsmarkt’ als er meer vraag is naar professionals dan dat er werkzoekenden zijn. Laatstgenoemde groep is dan in het voordeel, zo kunnen ze onder andere betere voorwaarden stellen.

Bij een ruime arbeidsmarkt zijn er meer werkzoekenden dan dat er beschikbare functies zijn. Bedrijven krijgen in dat soort situaties veel sollicitaties binnen en hebben daardoor ‘de macht’.

Of de arbeidsmarkt krap of ruim is, wordt bepaald door een drietal factoren:

  • Arbeidsproductiviteit
  • Bestedingen door Nederlanders
  • Prijs van arbeid ten opzichte van de prijs van kapitaal

In een hoogconjunctuur (waarin het goed gaat met de economie) komt een krappe arbeidsmarkt vaak voor. Daar hebben we de afgelopen jaren mee te maken gehad. Bij laagconjunctuur (waarin het niet goed gaat met de economie) is er juist vaak sprake van een ruime arbeidsmarkt. Een goed voorbeeld is de recessie in 2008 en 2009.

Een andere belangrijke factor voor krapte op de arbeidsmarkt is de vergrijzing. Als er veel mensen tegelijkertijd met pensioen gaan, wordt de beroepsbevolking kleiner, waardoor het aanbod van arbeid daalt.

 

Waarom is het zo lastig om een baan te vinden?

Wat een paar jaar geleden nodig was voor bepaalde banen, is nu irrelevant. De arbeidsmarkt is continu in beweging en beweegt tegenwoordig sneller dan ooit tevoren. Ondanks dat er talloze vacatures beschikbaar zijn, lijken sommige werkzoekenden te worstelen met het te lijf gaan van de arbeidsmarkt en het veiligstellen van die gewilde functie. Maar waarom? Waarom is het zo lastig om die baan te vinden?

Allereerst de complexiteit van de arbeidsmarkt, die kan de zoektocht al moeilijker maken. Een van de belangrijkste redenen is de voortdurende verandering in de gevraagde vaardigheden en kwalificaties. Door alle digitalisering, automatisering en technische vooruitgang is het van belang dat je bijblijft en jezelf aanpast. Je moet steeds weer nieuwe vaardigheden ontwikkelen en bestaande kennis bijwerken om relevant te blijven.

Aan de andere kant is er de hevige concurrentie voor sommige functies. Hierdoor kan het lastiger zijn om positief op te vallen en zul je alles uit de kast moeten halen. Werkgevers hebben in zulke situaties de luxe om kandidaten te selecteren die niet alleen over de juiste kwaliteiten beschikken, maar ook de meest passende culturele en persoonlijke eigenschappen bezitten. Als je op één onderdeel minder goed ‘scoort’, val je af.

Wereldwijd aanbod van professionals

Het internet… Een geschenk maar soms ook een belemmering. Voor aardig wat functies kunnen ook buitenlandse krachten worden ingehuurd. Zij maken langere dagen en zijn ook nog eens voordeliger, waardoor de keuze van bepaalde werkgevers sneller op die groep valt.

En soms, soms kan je er gewoon niet veel aan doen. De marktwerking kan gewoon nadelig uitvallen voor je. Flexibiliteit en tijdelijk een ander type baan aannemen waar op dat moment wél vraag naar is, kan een uitkomst zijn.

Onthoud goed dat het niet altijd moeilijk hoeft te zijn om een baan te vinden, ondanks bovenstaande uitdagingen. Organisaties zoals Werkcentrum spelen daarin een belangrijke rol. Wij helpen werkzoekenden zich aanpassen aan de eisen van de moderne arbeidsmarkt en daarmee hun kansen op werk te vergroten.

 

Zo maakt Werkcentrum dit makkelijker

Laten we beginnen met onze missie: opdrachtgevers en de juiste kandidaten samenbrengen. Voor jou regelen we een baan waarin je kunt doorgroeien en waar je op je plek zit. Aan de werkgever bieden we kandidaten die de organisatie verder helpen naar betere resultaten.

Een van de manieren waarop we dat doen, is door het proces voor beide partijen te vereenvoudigen. We hebben door de jaren heen een indrukwekkend netwerk op weten te bouwen door goede kandidaten (en dus resultaten) te leveren. Dit netwerk bestaat uit verschillende partijen die vertrouwen hebben in de kandidaten die wij aanleveren. Dit vertrouwen is van grote waarde: als wij toekomst zien in jou als kandidaat, dan neemt onze opdrachtgever dat sneller van ons aan. Hierdoor heb je een streep voor ten opzichte van andere kandidaten.

Omdat we onze goede naam niet te grabbel willen gooien, gaan we secuur en stapsgewijs te werk. Zo komen kandidaten altijd op gesprek bij ons, zodat we je beter leren kennen. Vanuit dat gesprek bepalen wij of je bij een van onze opdrachtgevers past. Soms vindt er een tweede gesprek plaats bij ons op kantoor, soms wil de opdrachtgever je direct zelf spreken. Zij maken de uiteindelijke keuze, wij adviseren alleen.

Op deze manier vergroot je je kans op succes. Je hoeft niet meer volledig te vertrouwen op je eigen kunnen en laat ons een goed woordje voor je doen.

Lijkt dit je interessant en wil je ons netwerk voor je laten werken? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. We luisteren naar je wensen, kijken naar je kwaliteiten en helpen je aan de baan waar je naar op zoek bent.

Neem contact met ons op

Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!

0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij werken samen met de volgende bedrijven: